18 maart pannenkoekendag

Morgen is het nationale pannenkoekendag! Wat een feest en uiteraard ga ik met de kinderen heerlijk pannenkoeken eten voor de lunch. Ik heb zelfs een leuk boek gehuurd in de bibliotheek en een knutsel op Pinterest is ook gevonden. Even een dag geen Pasen of Lente maar in het teken van Pannenkoeken doorbrengen is altijd lekker!

Oorsprong Pannenkoekendag

De dag voor de vastenperiode die op Aswoensdag begint heet Pannenkoekendag. Melk, vetten en eieren waren verboden tijdens het vasten en dat zijn nou net de ingrediënten voor heerlijke pannenkoeken. Weggooien is zonde dus werden er stapels pannenkoeken gebakken.

Pannenkoekdag 2016

Nu gaan wij niet vasten, sterker nog dit weekend vieren we twee dagen de verjaardag van onze dochter die 3 wordt dus vasten komt niet eens dicht in de buurt, maar hoe groot of klein je nou bent een pannenkoek gaat er altijd in!

Allemaal Pannenkoeken

Toen ik ontdekte dat ik intolerant was voor Lactose en Sacharose dacht ik nooit meer pannenkoeken te kunnen eten. Maar al snel verving ik het melk voor water, de roomboter om in te bakken voor olijfolie en het beleg voor suikervrije appelmoes, honing en suikervrije jam.

Tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg soorten melk vervangers of lactosevrije melk te vinden en ook de belegsoorten met suikervervangers zijn toegenomen waar ik heel blij mee ben.

Drakenpannenkoeken

Afgelopen weekend bakte ik nog drakenpannenkoeken voor dochterlief en haar vriendjes die bleven logeren. Stiekem heel gezond, maar alles zit hem in de naam en het beleg natuurlijk en het ging er smakelijk in!

courgette pannenkoeken draken pannenkoeken

Ingrediënten courgettepannenkoeken

  • 200 gram geraspte courgette ( met schil)
  • 200 gram volkoren meel
  • 150 ml ongezoete amandelmelk
  • 3 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • olijfolie om in te bakken
Door de bakpoeder groeien de pannenkoeken omhoog waardoor ze dikker zijn, maar heerlijk luchtig.

Het pannenkoekenboek

voorleesboek pannenkoeken
Kinderen komen op een leeftijd dat ze alles willen weten en snappen en de grote waaromvragen blijven komen. Dit is zo’n boek die ideaal is voor deze fase.
Floris heeft trek in een pannenkoek, maar zijn moeder heeft het druk en vraagt hem te helpen. Zo moet Floris onder andere graan van het land halen en naar de molenaar rijden voor meel en de koe melken voor melk en eieren rapen bij de kippen. Daarna gaan ze samen de pannenkoeken bakken.
voorleesboek pannenkoeken
Het boek dateert al uit 1970 maar is een leuk voorleesboek voor kleuters. Voor de peuters pas ik het verhaal zelf een beetje aan en vertel ik wat ik op het plaatje zie in wat meer Jip en Janneke taal.

Pannenkoekenrestaurant Howdy’s

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan om Pannenkoeken te bakken kun je natuurlijk ook naar een pannenkoekenrestaurant zoals Howdy’s in Nootdorp.

howdys pannenkoeken restaurant howdys pannenkoeken restaurant

Deze leuke Saloon is helemaal ingericht als Saloon in het wilde westen. De bedieners zijn echte cowboy’s en Howdy loopt af en toe rond en schud de kinderen de hand en danst op een liedje.

Er is voor de kinderen ook een leuk hoekje om te spelen en speelgoed mag ook mee naar de tafel. Er is genoeg keus zelfs voor de allerkleinsten hangen er twee zakken met speelgoed.

howdys pannenkoeken restaurant howdys pannenkoeken restaurant

Voor de allerkleinsten zijn er ook super lekkere pannenkoeken om zelf te versieren. Neem bijvoorbeeld eens de Daltons. In een leuk hoefijzer met 4 toppings voor op de pannenkoek om zelf te versieren. Dat wordt smikkelen! ( en alle rommel laat je lekker achter! )

Ga jij morgen ook pannenkoekendag vieren?

 

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.