Matzes Pasen – een jarenlange traditie voor het paasontbijt

Het is weer voor tijd voor Matzes Pasen. Sommige mensen eten ze tegenwoordig het hele jaar door, bij mij is het echt een traditie die bij Pasen en de periode erna hoort. Wel vind ik het altijd jammer als ze op zijn. Net zoals met kruidnoten met Sinterklaas zou ik het zelf niet het hele jaar door willen eten. Een blog over paastradities.

Matzes Pasen

paastradities

Voor mij horen Matzes met Pasen gegeten te worden als een van de paastradities die ik in ere houdt. De winkels kleuren al weer oranje en gele zakken vol met Matzes. Hollandia Matzes bakt deze Matzes al sinds 1933 in de binnenstad van Enschede! ( dat wist ik niet)

Paastradities

Nog een leuk weetje is dat traditioneel zo’n 1,5 miljoen huishoudens Matzes met Pasen eten voor het ontbijt, lunch of brunch. Eet je geen suiker vanwege dieet redenen dan gaat menigeen overstag met een Matzes met roomboter en bruine basterdsuiker. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 54% van de consumenten de Matzes op deze manier eten. Na de paasperiode wordt de bruine basterdsuiker omgewisseld voor een Matzes met kaas.

Al een tijdje zijn er naast de grote Matzes met Pasen ook de zeshoekige doosjes met 3 soorten Matzes. Naturel, volkoren en Spelt. Matzes passen daarnaast in veel gezonde en (h)eerlijke voedingspatronen. Ze zijn immers gemaakt van het fijnste tarwebloem en helder drinkwater. Zonder zout, suiker en E- nummers en ze zijn ook nog eens 2 jaar houdbaar!

Hoe eet jij de Matzes met Pasen het liefst?

Jullie weten dat ik niet tegen melk en suiker kan. Dus hoe eet ik de Matzes dan het liefst? Matzes met honing zijn of Matzes met kaas en komkommer. Dat is voor mij echt smullen. De variant met een plakje sterappel met kaneel wil ik ook nog uitproberen.

De kinderen hier eten ze het liefst met fruithagelslag of poedersuiker.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij de Matzes met Pasen lekker vindt?

Andere paastradities

Pasen wordt wereldwijd gevierd en er zijn verschillende tradities en gebruiken die per land en regio verschillen. Hier zijn enkele algemene Pasen-tradities:

  1. Paaseieren zoeken: Het verstoppen en zoeken van paaseieren is een populaire traditie, vooral voor kinderen. Vaak worden chocolade-eieren of gekleurde hardgekookte eieren verstopt in tuinen of binnenshuis.
  2. Paasmandjes: Kinderen krijgen vaak speciale paasmandjes waarin ze de gevonden eieren kunnen verzamelen. Deze mandjes kunnen gevuld zijn met snoep, speelgoed en andere traktaties.
  3. Paasontbijt of brunch: Families komen vaak samen voor een speciaal paasontbijt of brunch op Eerste Paasdag. Traditionele gerechten kunnen variëren, maar vaak worden lichte en feestelijke maaltijden geserveerd. Zoals Matzes Pasen.
  4. Paasvuren: In sommige landen, zoals Duitsland en delen van Scandinavië, worden paasvuren ontstoken als onderdeel van de paasviering. Deze vuren symboliseren vaak het verdrijven van de winter en het verwelkomen van de lente.
  5. Religieuze diensten: Voor veel mensen heeft Pasen een sterke religieuze betekenis. Christenen wonen vaak paasdiensten bij ter herdenking van de opstanding van Jezus Christus.
  6. Paasdecoraties: Huizen worden vaak versierd met paasdecoraties, waaronder paastakken, bloemen en andere lente-elementen.
  7. Paasoptochten: In sommige gemeenschappen worden paasoptochten georganiseerd. Deze kunnen religieuze betekenis hebben, zoals de kruisgang, of meer wereldse aspecten zoals praalwagens en kostuums.
  8. Paasbrood en lekkernijen: Verschillende culturen hebben specifieke paaslekkernijen. Paasbrood, lamsvlees, en paastaarten zijn voorbeelden van gerechten die tijdens de paasperiode vaak worden genoten.

De specifieke tradities kunnen variëren afhankelijk van culturele en religieuze achtergronden. Het is interessant om te ontdekken hoe verschillende gemeenschappen Pasen vieren op unieke en diverse manieren.

Lees ook deze blogs

Wat voor paastradities heb jij?

Footer2 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.