Op zoek naar je eigenheid met Kobe

Als moeder vind ik het belangrijk om mijn dochter wat normen en waarden mee te geven. En dat begint al op jonge leeftijd. Het samen delen en samen spelen, lief zijn voor een ander. Niet slaan en niet bijten, niet schoppen en niet duwen.

Het leren uiten van gevoelens is daar belangrijk bij. Want als je iets niet wilt dan is het duidelijker om te zeggen: “Nee dat wil ik niet” in plaats van te gaan duwen of schreeuwen.

En nu ze heerlijk aan het kletsen is gaat dat steeds beter.

Als gastouder fungeer ik ook als mede-opvoeder en heb ik vaak 3 -5 kindjes onder de 3-4jaar rondlopen. Waarbij de meeste allemaal onder de 2 zijn. Die kunnen nog niet allemaal praten en dus voel je je soms een echte scheidsrechter en vertaler om te benoemen aan de kindjes wat er gebeurt en dat ze iets niet willen.

Ook vind ik het belangrijk om kinderen respect bij te brengen. Respect voor jezelf en je medemens.

Vanaf ongeveer 1,5 a 2 jaar gaan de meeste kinderen het verschil zien tussen mannen en vrouwen, meisjes en jongens. Zodra ze gaan praten gaan ze hier ook woorden voor leren en het verschil tussen hem en haar.

Vanaf 2 jaar gaan ze het verschil zien tussen oude mensen en jonge mensen. Zo heeft onze dochter oude mensen een tijdje allemaal opa en oma genoemd.

Vanaf 3 a 4 jaar gaan sommige kinderen door hebben dat sommige mensen anders zijn. Ze zien mensen rondlopen met een dikke buik en zeker als er iemand in de directe omgeving zwanger is zijn alle mensen met een dikke buik met een kinderlijke wijsheid dus zwanger.

Ook zien ze dat mensen verschillende haarkleuren hebben en een andere huidskleur. Niemand is gelijk ( eeneiige tweelingen uitgesloten 😉 )

Als je hier zelf heel nuchter mee omgaat en gewoon uitlegt dan zal een kind hier geen vooroordelen door ontwikkelen. Immers zijn het (helaas) altijd de volwassenen die vooroordelen hebben en nare meningen rondbazuinen met soms allerlei ellende van dien.

In dit hele proces leren kinderen ook steeds beter naar zichzelf te kijken en gaan ze ook luisteren naar wat de omgeving allemaal van hen vindt. Ben ik slim of dom, knap of lelijk, lief of vervelend, groot of klein, dik of dun et cetera. Ze creëren hun eigenheid op basis hoe andere mensen naar hen kijken. Krijg je vaak complimentjes of juist straf. Wordt er veel met je gepraat of wordt je genegeerd en voor de tv gezet. Heb je veel vriendjes of moet je altijd alleen spelen.

Zoals zoveel ouders in Nederland lees ik veel voor. Niet alleen brengt het een rustmoment voor de kinderen, ook is het goed voor hun woordenschat en hun ontwikkeling. Op sommige dagen lees ik wel 4 keer per dag boekjes voor aan de kinderen omdat ze het allemaal zo gezellig vinden om heerlijk bij je te kruipen of woordjes te leren en geluiden na te doen.

Vaak kies ik ook boekjes uit waar ze van het verhaal iets kunnen leren. Bijvoorbeeld over afscheid nemen, op het potje gaan, voor het eerst naar school of zoals het nieuwe boek Kobe over je eigen eigenheid.

Op de site van voordekunst is er nu een inzamelingsactie bezig om het prentenboek uit te brengen die heel leuk en leerzaam is voor kindjes. Zelf mocht ik alvast wat tekeningen en beeldmateriaal ontvangen om te laten zien aan de kindjes.

kobe leestkobe zwemmen

Kobe is een kameleon die op zoek is naar zijn eigen kleur. En net zoals Kobe mag elk kind zijn eigen kleur ontdekken in de grote wereld. Wat Kobe leert in dit mooie boek is dat je daarbij de hulp van je vrienden en familie mag en kan gebruiken.

De tekeningen zijn prachtig met mooie heldere kleuren en rustig opgezet zodat de kinderen duidelijk zien wat er gebeurt en niet overspoeld worden door informatie. Je krijgt bij het zien een hele rust over je heen en bent geneigd om klassieke muziek op te zetten.

kobekobe tak

Zoals de boeken van Nijntje wordt in deze fabel ook gebruik gemaakt van 4 korte zinnetjes die rijmen. Kobe leert te ontdekken, te proberen en te leren, emoties als blij en verlegen en vriendschap komen mooi bijeen in dit prachtige prentenboek.

Het verhaal is geschreven door Jacob Jan Voerman en de prachtige tekeningen zijn gemaakt door Margreet Joosen. Beide zijn slechthorend en weten hierdoor als geen ander wat het is om ‘er niet bij te horen’ en zich te ‘willen aanpassen’. Samen zijn ze verwonderfabels gestart om kinderen te laten zien hoe mooi de wereld is. Dit doen ze door middel van moderne fabels met een dier in de hoofdrol te maken.

kobe bruin

Ik kan niet wachten tot het boek is uitgebracht en we het kunnen voorlezen aan de kindjes.

Er zijn nog 20 dagen en 1300 euro te gaan tot het einde van de inzamelingscampagne.

Help je een centje mee?

zie hier het online boek Kobe

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk:

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.