Nope, een prachtig horrorspektakel die weet te verrassen

Oscar®-winnaar Jordan Peele geeft een nieuwe draai aan het horrorgenre met Nope. En nee, schrik nou niet meteen af bij het woord horror. Dit genre is zo divers en rijk, maar dat angst de boventoon voert is wel een ding wat zeker is. Zo ook in deze film. Helaas kan ik niet te diep op het soort genre ingaan want dat zou een big spoiler alert zijn. Maar deze vorm van horror is in ieder geval niet gore en bloederig (alhoewel 1 bepaalde scène, of nee 2 bepaalde scène’s…). Dit is een geweldige film, met prachtige filmische settings, uitmuntend acteerwerk en echt een goed verhaal. Voor mij is dit de grote verrassing van 2022 en een absolute favoriet.

nope

Nope

Na de schokkende dood van hun vader observeren Hollywood dierentrainer OJ (Daniel Kaluuya) en zijn zus Emerald (Keke Palmer) onverklaarbare fenomenen op hun ranch in Californië. Obsessief ondernemen ze pogingen om het mysterie op camera vast te leggen. Dit leidt samen met de acties van Ricky (Steven Yeun), eigenaar van het naastgelegen pretpark, om geld te verdienen aan het verschijnsel al snel tot angstaanjagende gevolgen en onvoorstelbare horror. Het resultaat is een complexe sociale thriller die blootlegt hoe geweld, risico en opportunisme onlosmakelijk verbonden zijn met de geromantiseerde geschiedenis van het Amerikaanse Westen … en van de showbusiness zelf.

Verkrijgbaar op DVD, Blu-ray, Digitaal & collectible steelbook.

karakters

Cowboys van het Wilde Westen

Denk jij bij cowboys van het Wilde Westen alleen aan blanke mensen? Think twice! Hollywoord heeft ons jaren dit beeld laten zien, maar niks is minder waar. Horrorfilms alleen voor blanke mensen? Think again… ook dit beeld is zo eenzijdig gepresenteerd door mainstream Hollywood. Oscar®-winnaar en regisseur Jordan Peel heeft al meerdere geweldige horrorfilms op zijn naam staan waarin hij het stereotype beeld van Hollywood doorbreekt. Jordan is ook acteur en comedian en beperkt zich niet alleen tot horror.

Zijn zijn films dan heel erg gericht op rassen? Ja en nee. Het is geen politieke bucket die je als kijker over je heen krijgt waarbij blanke mensen belerend worden toegesproken. Verre van. Het is gewoon een geweldige film, met geweldige acteurs die het stereotyperende Hollywoodbeeld doorbreken. Cowboys waren in de geschiedenis niet alleen maar blank! En niet alleen maar blanke mensen kunnen goede horror maken, dat bewijst Jordan absoluut met Nope. Maar ook met Get Out en Us.

nope

Diversiteit

Ik ben echt verliefd op de film Nope. Eigenlijk trok het niet direct mijn aandacht, maar door een trailer was ik heel enthousiast. En de film heeft niet teleurgesteld. De twee hoofdkarakters, broer en zus, spelen zo leuk en natuurlijk. Hun band is echt heel tof om naar te kijken. OJ is een geweldig karakter voor een horrorfilm. Hij is introvert, op zichzelf en maakt daardoor hele menselijke keuzes tijdens spannende momenten. Zijn zus daarentegen is heel outgoing en energiek. Daarnaast is er nog Ricky, de getraumatiseerde kinderster, een soort van wel en soort van niet vriend: weirdo Angel. En dan is er nog de excentrieke en mysterieze filmmaker Antlers Holst. Echt een geweldige club acteurs die met veel passie en liefde hun rol levensecht neerzetten.

Maar er is ruimte voor meer diversiteit. Nope is ook een film wat verder gaat in het thema rassen. Naast mensen gaan we ook naar dieren toe. Waarom willen wij als mensen wilde dieren temmen en deze de baas zijn? En gaat dat altijd goed? Hoe ga je om met elkaar en met welk doel? Echt een heel boeiend aspect van deze film. Naast dat alles gaat het ook over thema’s als: verlies, eenzaamheid, eigenheid, samenwerken, macht, jezelf zijn en acceptatie.

cowboy

De horror in Nope

Ik kan dus echt niks vertellen over het soort horror. Laat je verrassen. Voor mij is dit echt één van de engste films ooit. Zonder dat het per se gruwelijk is. Een voorbeeld, er is een bepaalde scène waarin vervreemding is. In plaats dat iets heel snel gebeurd, gaat het tergend langzaam en een beetje vaag in beeld. Deze trage vervreemding speelt zo onwijs in op mijn angstzenuw, dit is echt één van de engste filmscènes van 2022 voor mij.

In die traagheid is er namelijk ruimte om te denken en dat vind ik zo eng. Als er een moordenaar met een mes snel op je afkomt, dan doe je één ding: rennen! Nu is er tijd om te denken… Ga je filmen, ga je weg, ga je vechten? Dat is ook precies wat het karakter doorgaat. Tegelijk weet Jordan Peel zoveel humor in deze film te stoppen. Juist het menselijke herkenbare werkt zowel heel beangstigend als humoristisch. Een geweldige combinatie.

Er wordt gespeeld met diverse horrorelementen. De scène zoals hierboven is maar een kleine scène. Daarnaast begint de film al tijdens de beelden van de productiemaatschappij, dit hoort! En de film komt daar later op terug, dit is geen foutje. We krijgen het trauma van jeugdster Ricky te zien en deze is echt gruwelijk en ja daar komt bloed in voor. Maar tegelijk is het ook zo intrigerend en is het bloed niet de echte horror. En dan is nog de ja uhm, nee ik zeg niks meer. Vooral gaan kijken.

nope

Nope: yes!

Nope is voor mij de verrassing van 2022 en een absolute favoriete film direct al. Zeker in het genre is het een favoriet. Het acteerwerk is geweldig, de manier van vertellen is geniaal en boeit van begin tot einde. De filmische scènes zijn prachtig gemaakt. De diepere laagjes maken het tot een intelligentie film met een boodschap zonder dat het belerend is.En de muziek is ook heerlijk. De fun zit in alle hoeken, net zoals horror en humor. De film is bovenal zeer vermakelijk en verrassend. Dit is voor mij ook film die ik zeker zeer binnenkort nog eens ga kijken.

Maar what about de schoen tijdens de traumatische kindersterscène?? Het valt me direct al op, het is zo vervreemdend maar een verklaring krijg ik niet. Of kijk ik erover heen? De schoen komt later ook terug, dus het blijft me fascineren. En dat is ook zo goed aan deze film. Het fascineert me op zoveel levels, dit is hoe je een film maakt. Ik ga zeker meer kijken van Jordan Peel.

En de titel? Die komt een paar keer voorbij in de film maar heeft nog een andere betekenis. Maar dat is wederom big spoiler dus die hou ik voor mezelf :).

nope
Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.