Noodopvang op school. Zijn de verschillen groot?

We zitten in de tweede lockdown en dat betekent dat kinderen weer thuis aan de slag moeten. Sommige kinderen mogen naar de noodopvang op school. Hoe groot zijn de verschillen per school? Ik heb het voor je uitgezocht.

Veel verschillende verhalen

Als ik met mijn vriendinnen praat over de noodopvang op school, hoor ik verschillende verhalen. Zo hoor ik dat sommige scholen alleen de kinderen opvangen, maar andere scholen de kinderen hetzelfde lesprogramma laten volgen als de kinderen thuis. Hoe komt dit? En waarom is het verschil zo groot?

noodopvang corona thuisonderwijs school

Noodopvang op school met leerkrachten

Elke school mag zelf bepalen hoe het de noodopvang vorm geeft. Er zijn geen regels voor en geen verplichtingen. Daarnaast heb ik gemerkt dat het heel erg uitmaakt of de noodopvang door leerkrachten wordt gedaan of BSO medewerkers. Begrijp mij goed, dit geldt niet voor elke school, maar scholen waarin de leerkrachten de noodopvang doen, krijgen de kinderen ook gelijk les. Op sommige scholen wordt er van de leerkrachten zelfs geëist dat ze op school werken en dus de noodopvang voor hun eigen klas zelf doen. Zo geven ze online les en in de klas. Dubbel werk voor deze leerkrachten. En er zijn scholen met een middenweg, waarbij klassen soms 1 of 2 dagen geen online les krijgen omdat hun leerkracht met een klassenassistente of bso medewerker dan de noodopvang van een paar klassen draait.

noodopvang corona thuisonderwijs school

Alleen maar noodopvang

Er zijn ook scholen die de noodopvang laten doen door BSO medewerkers, de gymdocent of vrijwilligers. Bij deze scholen zie je vaak (dus niet allemaal!) dat de kinderen alleen maar worden opgevangen. Ze krijgen dus geen begeleiding op school, maar mogen wel schoolwerk doen als ze willen. Sommige ouders vinden het al heel fijn dat hun kind(eren) wordt opgevangen, maar een groot deel geeft aan dit toch wel erg jammer te vinden. Ze vragen zich af of hun kinderen hierdoor niet gaan achterlopen, terwijl zij hun werk in een vitale functie uitoefenen.

De grootste verschillen in noodopvang op school

Een verschil van noodopvang op school heb ik al behandeld. Bij sommige krijgen de kinderen les en bij de ander is het alleen opvang. Ik heb ook gehoord dat er kinderen zijn die echt in hun eigen klas werken, terwijl andere in één klas zitten van kleuter tot groep 8. Bij de ene school hebben ze laptops / chromebooks / snappets tot hun beschikking en kunnen ze de online lessen volgen vanuit de noodopvang. Op sommige scholen hebben ze dit niet en moeten ze het doen zonder uitleg van de juf. Een ander verschil is het toelaten van kinderen. Op sommige scholen mag je al komen naar de noodopvang op school als één van je ouders een cruciaal beroep heeft, terwijl op een andere school allebei je ouders een cruciaal beroep moeten hebben. Een hoop verschillen dus.

noodopvang corona thuisonderwijs school

Steun jouw school

Ik begrijp heel goed de kritiek van ouders. Dit is al de tweede keer dat kinderen thuis moeten werken. Gaan onze kinderen niet achter lopen? Komt het nog goed? Ik heb gemerkt dat alle scholen hun uiterste best doen om de opvang, het online lesgeven en alle andere dingen zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Veel scholen proberen ook wat extra’s te doen door ook kinderen op te vangen die thuis in een kwetsbare situatie zitten of groep 8 wel naar school te laten komen.

Hoe je het ook went of keert, afstandsonderwijs is best een organisatie. Voor school en voor thuis. Allemaal doen we ons best. Steun daarom de noodopvang op school en afstandsonderwijs van je kind. Een complimentje is zo gemaakt. En heb je toch een puntje, probeer dit dan aardig te brengen en niet eisend. Zeg niet “Ik wil dat je mijn kind les geeft”, maar “Zou het mogelijk zijn om mijn kind een uurtje te helpen met zijn schoolwerk?” Hier bereik je veel meer mee. Met zijn allen proberen we het beste voor de kinderen te doen. Heel veel succes!

Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.