Nationale voorleesdagen 2019, prentenboek top 10 en winactie

Het is weer medio januari en dat betekent dat het al weer bijna tijd is voor de Nationale Voorleesdagen! De Nationale Voorleesdagen 2019 beginnen op woensdag 23 januari met de traditionele voorleesontbijt en duren tot 2 februari. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Hiermee ontwikkel je onder andere taal en dat is heel belangrijk! Prentenboek van het jaar 2019 is Een huis voor Harry van Leo Timmers. 

Waarom zijn De Nationale Voorleesdagen?

De taalontwikkeling is belangrijk voor jonge kinderen. In hun eerste jaren zijn hun hersenen sponzen en nemen ze meer op dan volwassenen kunnen. Lezen is leuk en leerzaam. Hoe groter de woordenschat hoe beter kinderen zich kunnen uiten, dingen leren en uiteindelijk zelf leren lezen. Woordenschat, spelling en tekstbegrip zorgen voor een beter begrip van de wereld om je heen! 15 minuten per dag voorlezen is een absoluut minimum voor deze jonge kinderen. Zelf hanteer ik de regel, 15 minuten bij het fruit, 15 minuten bij de middagsnack en 15 minuten voor het slapen gaan. Alles wat daar extra bij komt is mooi meegenomen!

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2019 voor de 16de keer plaats.

Het Nationale Voorleesontbijt

Elk jaar worden er BN’ers uitgenodigd om tijdens het natioanel voorleesontbijt voor te lezen op een school, bibliotheek, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of gastouder. (Al ken ik geen bekende nederlander en lees ik deze periode zelf gewoon voor aan de kinderen). Onderneem jij ook iets, of wil je weten of er in de buurt iets wordt gedaan zoals een theatervoorstelling “een huis voor Harry” dan kun je hier kijken in het activiteitenoverzicht.

Prentenboek van het Jaar

Een huis voor Harry van Leo Timmers is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Dit prentenboek staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. In de boekhandel is er een speciale mini editie €5,25, te koop inclusief gratis gebruik van de app. Vorig jaar was de app van ssst de tijger slaapt bij mij een grote hit.

Een huis voor Harry – Leo Timmers (Querido Kinderboek) – Prentenboek van het Jaar

een huis voor harry

Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis? Leo Timmers bedacht voor zijn nieuwste prentenboek een uiterst aaibaar hoofdpersonage: de dikke kater Harry met het kleine hartje, die op zoek moet naar een nieuw huis. €17,99 incl vingerpopje, €15,99 editie 2017, vanaf 23 januari in mini editie €5,25.

De Prentenboek TopTien 2019

een huis voor harry

Naast Een Huis voor Harry heeft een jury van jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien nog negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2017. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Als ik een dinosaurus had – Gabby Dawnay & Alex Barrow (vertaald door Bette Westra) (Querido Kinderboek)

als ik een dinosaurus had

Een meisje droomt ervan een huisdier te hebben. Maar welke? Een vis is te nat, een kat te gewoon en een muis is te klein. En dan weet ze het: ze wil een dino! Die kan prima mee naar school, eet lekker alle broccoli en kool op en de bank die in de kamer staat is ruim genoeg voor vier. Het past precies: drie mensen en een groot, gezellig dier. €14,99 bij Bol 

De kale boom – Tamara Bos en Barbara de Wolf (De Vier Windstreken)

de kale boom

Over de kale boom schreef ik vorig jaar al een review. De beuk is ziek en verliest al zijn haren terwijl de andere bomen juist blaadjes krijgen. Het wordt winter en de beuk heeft het koud. De dieren en bomen werken samen zodat Beuk warm gemaakt kan worden met veren, bladeren en sjalen. Gelukkig al deze warmte van vriendschap en samenwerken hebben geholpen en langzaam wordt de beuk weer beter.  €14,99 bij Bol 

Dino’s bestaan niet – Mark Janssen (lemniscaat)

dinos bestaan niet

Het verhaal over twee broertjes die op dinojacht gaan. De oudste broer doet alsof, maar de jongste broer neemt alles heel serieus. Hij ziet wat zijn oudere broer allemaal niet ziet. Als zijn grote broer dan ook nog eens ter geruststelling ‘Dino’s bestaan niet!’ roept, neemt het verhaal een onverwachte wending. Met uitklapplaten!

Lijkt me geweldig voor bij mijn collectie boeken over dinosaurussen!

€14,95 bij Bol 

Gulzige geit – Petr Horáček (Lemniscaat)

gulzige geit

Geit is gulzig. Ze heeft genoeg van gras. Maar als ze besluit iets anders te proeven, gaat het mis. Ze proeft van alles en wordt steeds misselijker en groener.

€14,95 bij Bol 

Heb jij misschien Olifant gezien? – David Barrow (Gottmer)

olifant

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!

Dit lijkt mij echt een heel komisch boek! Ken hem nog niet.

€14,99 bij Bol 

Plasman – Jaap Robben & Benjamin Leroy (Gottmer)

plasman

Plasman hoort dan wel bij het selecte groepje superhelden die de stad veilig houden, maar hij voelt zich absoluut geen held. Zijn enige superkracht is dat hij vaak, veel en ver kan plassen. Nooit wordt er een beroep op hem gedaan. Tot op een dag de verschrikkelijke sneeuwman in de stad verschijnt en alle andere superhelden ziek, zwak en misselijk zijn (of van hun ouders eerst hun bord leeg moeten eten). Uiteindelijk raapt Plasman al zijn moed bijeen en gaat hij het monster te lijf. En dan blijkt zijn superkracht lang niet zo nutteloos te zijn als hij dacht!

Lijkt mij geweldig om voor te lezen aan kinderen in de winter.. Zouden ze allemaal gaan plassen in de sneeuw?

€14,99 bij Bol 

Waar is Beer? – Emily Gravett (vertaald door Bette Westera) (Gottmer)

waar is beer

Beer en Haas zijn beste vrienden. Ze spelen graag spelletjes, zoals verstoppertje. Haas kan heel goed tot tien tellen met zijn ogen dicht, maar Beer is niet zo goed in verstoppen… Toch is hij opeens echt verdwenen! Haas maakt zich zorgen. Gelukkig duikt Beer uiteindelijk gewoon weer op.

Dit boek is ook in het Engels verkrijgbaar. Leuk om beiden aan te schaffen als je spelenderwijs je kinderen wat Engels bij wil brengen.

€9,99 bij Bol 

Ossip en de onverwachte reis – Annemarie van Haeringen (Leopold)

ossip

Verrassend prentenboek van Gouden Penseel-winnares over de grote ontdekkingstocht van een klein mannetje.
Ossip, met een rode puntmuts op, heeft zoete broodjes gebakken. En nu wacht hij tot ze zijn afgekoeld. Openens ziet hij iets liggen. Een lange rode draad. Hij volgt het spoor en komt onderweg een naaktslak tegen die op het draad ligt, een vogel die de draad pakt en hem mee omhoog trekt. Hij land net naast een plas water. Het komt hem bekend voor maar waar zijn ze nu?

ossip en de onverwachte reis

Nu pas kijken wij goed naar de illustraties en de kinderen en de kinderen en ik besluiten zelfs terug te bladeren! We zien een potlood in het gras,  een schroef, een knoop een puzzelstuk, inkt, verf een dobbelsteen. Sja waar is Ossip nu eigenlijk?

ossip en de onverwachte reis

Ossip is opeens in het donker, is hij verdwaald? Op de rug van een muis galoppeert hij naar binnen. Het ruikt hier lekker! Het touw gaat zelfs over een meer met vissen! En langs een spin die druk bezig is met knutselen met het rode draad.

En dan vindt hij hij het begin van de rode draad. Het was de muts van Wawa. die nu een mutsje is geworden!

€14,99 bij Bol 

Panda wil een vriendje – Jonny Lambert (Veltman)

panda

Diep in het koele bos woont een eenzame panda.
Hij wil graag vriendjes worden, maar hij weet niet hoe dat moet. Misschien kan hij van de andere dieren leren wat hij moet doen Hij probeert alles na te doen, maar dit gaat niet goed. Uiteindelijk geeft hij het op en gaat bamboe eten. En dan komt de andere panda en gaan ze samen eten! En zo werden ze de beste vriendjes!

Een bemoedigend verhaal over vriendjes maken en jezelf zijn.

€13,50 bij Bol 

De app Een huis voor Harry

Net als vorig jaar is er speciaal voor de nationale voorleesdagen een app ontwikkeld. In de app wordt Een huis voor Harry voorgelezen in zes verschillende talen, namelijk in het Nederlands, Engels, Arabisch, Turks, Spaans en Frans. Zo kunnen ook ouders en kinderen met een andere thuistaal meedoen aan deze nationale voorleescampagne. De vertalingen kwamen tot stand dankzij steun van de Leescoalitie en het Nederlands Letterenfonds.​

Haakpatroon Harry

harry haakpatroon

Margot van Haked.nl heeft weer een haakpatroon voor de Nationale Voorleesdagen ontworpen. Helemaal in stijl want ze heeft Harry in handpop gemaakt!

een huis voor harry haken

Voor slechts €2,29 kun je het haakpatroon Harry digitaal bestellen. Zo ga je echt voor de optimale beleving tijdens het voorlezen van Een huis voor Harry!

Het patroon is duidelijk en overzichtelijk en mijn moeder kon zonder problemen zelf een Harry voor ons maken! De kinderen vinden hem prachtig!

Knutselen met Een huis voor Harry

Een rondje Pinterest leverde mij al een aantal leuke ideeen op om tijdens de nationale voorleesdagen te doen met de kinderen.

huis voor harry

Op de blog van Mirelle kun je een enorm uitgewerkt theater vinden. Waaronder deze leuke prullenbak huisjes!

Bij JufBianca kun je leuke lesideeen vinden voor de nationale voorleesdagen met een huis voor Harry!

Knutseljuf Ede heeft ook leuke knutseltips bij alle boeken uit de toptien van de nationale voorleesdagen! Een echte aanrader om hier even goed te kijken en gratis templates te downloaden!

Winactie!

Ik zou het bijna vergeten met al die leuke knutsel ideeen die voorbij komen. Maar ik mag ook nog een winactie doen met 2 boeken uit de toptien van de nationale voorleesdagen 2019!

Ik mag een exemplaar van Ossip en de onverwachte reis en een exemplaar van De Kale Boom weggeven aan mijn volgers! Dat betekent twee winnaars 🙂

Hoe kun je winnen?

De Kale Boom is gewonnen door: Suzanne Mulders-Janssen

Ossip en de onverwachte reis is gewonnen door: Floor van de Look

Jullie mogen mij een bericht sturen!

 • Volg MamaScrapelle op Facebook
 • Doe je met de winactie mee geef het actiebericht op Facebook dan een like
 • Laat weten welk boekje ( Ossip of De Kale Boom) je zou willen winnen.
 • Tag vrienden/vriendinnen die je het andere boekje gunt.
 • Delen van de actie levert je een extra winkans op!
 • Heb je geen Facebook volg bovenstaande stappen dan op Instagram. Mag ook allebei uiteraard voor extra winkans!
 • Meedoen kan tot 18 januari

Ps. Vergeet niet mee te doen met de andere winacties!

Latest posts by ellen (see all)
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

8 Responses

 1. Ik ga graag voor het boekje `De kale boom `, voor mijn kleindochter, die wat onzeker is over vriendschappen.
  Met dit boekje maak ik haar weer blij.
  Ik heb geen facebook en instagram, maar volg op Bloglovin.

 2. Een boek is altijd leuk en welkom. Wij houden erg van samen lezen, Beide boeken lijken me wel wat, als ik moet kiezen ga ik voor Ossip.

 3. Ik graag doe ik mee aan de wedstrijd de kale boom.wij hebben een voorleesexpress in Amsterdam oost en het lijkt me een goed idee met dit boek de kale bomen om ons heen wat meer ‘ gezicht ‘ te geven!
  Groetjes, Veronica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.