Naar een musical voor kinderen met een peuter

Samen met mijn zoontje keek ik vanaf de tribune van Theater De Veste toe hoe Kikker en Rat op een avontuurlijke reis gingen. Toen het begon te regenen, moesten Kikker en Rat snel terug. De huizen van Varkentje, Eend en Kikker waren overstroomd door alle regen. Kikker ging moedig hulp halen, omdat hij het beste kan zwemmen. Hoe spannend vond mijn zoontje deze musical voor kinderen? En wat herkende hij uit de voorleesboeken die we vaak lezen?

Theater Terra maakte deze musical voor kinderen

Theater Terra een onderdeel van Morssinkhof Terra Theaterproducties, maakt al meer 40 jaar familievoorstellingen en musicals die in heel Nederland en Vlaanderen te zien zijn. Daarnaast spelen voorstellingen van Theater Terra, zoals Welterusten Kleine Beer, Kikker, Aladdin, Raad eens hoeveel ik van je hou en De Kleine Zeemeermin over de hele wereld! In theaterseizoen 2019 – 2020 zijn de Theater Terra-voorstellingen Kikker en het Avontuur en Peter Pan in heel Nederland en Vlaanderen te zien.

Theater De Veste

Kikker en het Avontuur kwam op 12 januari naar Theater de Veste in Delft. Iedereen vanaf 4 jaar was welkom in de avontuurlijke wereld van Kikker in het theater, met deze musical voor kinderen van Theater Terra! Ook al is mijn zoontje nog geen 4 jaar (hij is nét 3 jaar, maar zegt zelf al wel dat hij bijna vier is…), als heuse Kikkerfan wilde ik dit niet missen! Het was niet de eerste keer dat ik met mijn zoontje Theater De Veste bezocht. Vorig jaar zijn we naar het peuterfestival geweest en dat was ons goed bevallen.

Goed voorbereid naar de kindermusical

En dit keer gingen we dus naar een musical voor kinderen, gebaseerd op de populaire boeken van Max Velthuijs. Ter voorbereiding heb ik mijn zoontje natuurlijk de trailer laten zien. Maar ook de hele week voorafgaand aan de voorstelling een verhaaltje van Kikker voorgelezen voor het slapen gaan. En wat filmpjes opgezocht en hem uitgelegd hoe een verhaal uit een boek op televisie, maar ook in het theater tot leven kan komen. Goed voorbereid op avontuur dus!

Het theater in

Ook Theater de Veste was goed voorbereid, want achter de foyer, in het theatercafé, lagen grote zitkussens voor kinderen. Een poppenkast kon in een theater niet ontbreken en er lag een hele hoop verkleedkleding. Maar de meeste kinderen zaten te kleuren op een blad van een tafel dat op de grond was neergelegd. Uiteraard met kleurplaten van Kikker en zijn vriendjes. Onze jassen hadden we bij de garderobe afgegeven en ik ben benieuwd of het iemand is opgevallen dat ik speciaal mijn trui met rode strepen had aangetrokken, ongeveer dezelfde kleuren als de zwembroek van onze held. Toen 5 minuten voor aanvang een bel klonk, liepen we naar de ingang van de zaal. Haasten om een goed plekje te vinden hoefde niet, want de kaarten waren geplaceerd. We hadden mooie plaatsen: in het midden van de zaal direct naast de licht- en geluidstechnici. En mijn zoontje had dankzij de stoelverhoger ook goed zicht op het podium.

Vrolijk en muzikaal

“Mama, waar is Kikker?” vroeg mijn zoontje. “Die is nog achter dat grote gordijn alle spullen aan het klaarzetten voor de voorstelling.” En dat had hij gauw gedaan en een stralende lach verscheen op het gezicht van mijn zoontje toen de musical voor kinderen begon. Kikker liet zien dat hij goed kon springen. Én zwemmen, waarna grappige zwembewegingen volgden. Hij begon te zingen dat hij niet alleen was. Eend kwam erbij. Gevolgd door Haas en Varkentje.

musical voor kinderen

Grappige musical voor kinderen

Eenmaal compleet, hadden de vriendjes het over een avontuur. Dát wilden ze ook wel eens beleven en ze zochten “het avontuur” alsof het een ander vriendje was. Varkentje bleek aan het gelach van de kinderen, én de volwassenen die mee mochten, duidelijk de grappigste van het stel. En Eend de bangste, ze dacht meteen aan allerlei spoken en monsters bij het woord avontuur. Haas stelde haar gerust en ging onder haar bed kijken. Vast herkenbaar voor een hoop kindjes. Én hun ouders aan het gegniffel om mij heen te horen.

De wijde wereld in met Kikker en het Avontuur

En daar hebben we Rat, die weet alles over avonturen. Morgen gaat hij weer, “de wijde wereld in. Rat vindt Kikker eigenlijk te jong om mee te gaan, maar Kikker wil zijn tas dragen, maar mag toch ook gewoon wel mee. Rat en Kikker worden op dat moment op het toneel allebei door twee personen in gecamoufleerde kleding bewogen. Hele knappe samenwerking hoe ze Kikker zijn rugtas om laten doen. En daar gaan ze, al zingend het avontuur tegemoet. Gegroet!

Afwisselende decors

De decors in deze musical voor kinderen worden steeds op een speelse, maar onopvallende manier afgewisseld. Tussen Varkentje en Haas die er een avontuur van maken om een appeltaart voor Eend (mijn zoontje vroeg: “Ook voor ons?”) te gaan bakken, zodat ze nooit meer buikpijn heeft. En Kikker en Rat die volgens Kikker al héél ver van huis zijn en haast niet meer kan lopen (en terwijl hij kruipt, kruipt de tweede persoon over de grond om zijn benen ook echt te laten kruipen), zó moe is hij. Zo moe dat hij niet kan slapen wanneer het donker is. Hij heeft heimwee en zingt – eigenlijk best aandoenlijk – dat de wereld te wijd is. Het regent inmiddels en Rat besluit dat ze weer terug naar huis gaan.

musical voor kinderen

De appeltaart

Haas en Varkentje gaan met de appeltaart naar Haas’ huis en willen een boodschap aan Eend sturen. Varken “fluit” om een vogel te roepen, haha, dat geluid maakt iedereen aan het lachen. De kinderen en ouders in het publiek moeten helpen met fluiten en daar komt de vogel. Eend ontvangt de boodschap en gaat naar het huis van Haas. Kikker komt daar ook heen. Alle huisjes zijn overstroomd en Eend is bang voor een regenmonster en ze schrikken daarom van Varkentje die voor de deur staat met de appeltaart.

Zwemmen

Het water van de rivier blijft stijgen en er komen gaatjes in de muur van het huis. Kikker kan het beste zwemmen en besluit om hulp te gaan halen. Eend zingt over hem als held: “Hup, Kikker!” En het lied wordt uitgebreid totdat ze samen met Haas en Varkentje met vlaggetjes en een spandoek Kikker aanmoedigt. Zelfs het publiek leeft al klappend mee. Tijdens het lied verandert het mooi gemaakte decor waarop je Kikker onderwater ziet zwemmen terwijl hij zingt over de sterke stroming. Gelukkig vaart Rat net langs en ze varen met de boot vol proviand terug naar het huis van Haas.

Proviand?

Terwijl ik me afvroeg, waarom ze in deze musical voor kinderen het woord proviand gebruikten – dat vond ik tijdens het voorlezen ook al een apart woord voor in een kinderboek – vroegen de vriendjes zichzelf hardop af wat proviand betekent. Het lachje van Rat, had de mijne kunnen zijn op dat moment.
De appeltaart is klaar en de vriendjes helpen elkaar om hun huis weer schoon te maken na de overstroming. Ondertussen zingen ze met zijn allen over het avontuur en Kikker als held, het leven dat zo mooi is en dat we goed voor de wereld moeten zorgen.

Gegroet!

Onze hoogtepunten tijdens de musical voor kinderen

Onder het genot van een bekertje limonade, vroeg ik na afloop wat mijn zoontje het leukste vond van deze musical voor kinderen. “Kikker die op de steen ging zitten. Hij ging zingen.” Zelf ervoer ik het leukste moment toen Varkentje de ladder niet af durfde en riep: “Ik durf niet! En ik hoor nu ook spannende muziek en dat helpt ook niet!” Ook vond ik het prachtig om te zien (en horen) hoe knap Kikker en zijn vriendjes over het toneel werden bewogen, lenig multi-tasken voor gevorderden zeg maar. Petje af. Oh ennn… na afloop mocht iedereen met Kikker op de foto! (Achteraf wel jammer dat ik zelf niet op de foto sta met mijn ‘zwembroek-trui’ erbij, hahaha!)

musical voor kinderen

Op de foto met Kikker!

Het was toch wel een klein beetje spannend om oog in oog te staan met de groene kinderheld uit de prentenboekjes van Max Velthuijs. Maar ook een soort droom die werkelijkheid werd. Nadat ze samen op de foto gingen, gaf mijn zoontje Kikker nog een knuffel en een high five. “En nu wil ik naar Rat,” zei hij, “waar is die?” “Euhh, ik denk dat die nog met Haas, Varkentje en Eend het huisje aan het schoonmaken is. Maar ik heb al een idee.” Ik lokte hem meteen mee richting de uitgang van het theater waar een héle grote poster hing met daarop Kikker en zijn vriendjes. “Kijk, nu kun je tóch nog met alle vriendjes op de foto.” En met een voldaan gevoel stapten we weer op de fiets naar huis.

musical voor kinderen

Deze musical voor kinderen gemist?

Kon je er niet bij zijn in Theater De Veste ? Je hebt nog tot en met maart 2020 om Kikker en het Avontuur in een ander theater te zien! Via de website van Theater Terra kun je reserveren voor een voorstelling van deze leuke musical voor kinderen.

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.