Prentenboek van het jaar 2020 is Moppereend

De Nationale Voorleesdagen 2020 worden op woensdag 22 januari ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt en duren tot en met 1 februari. Tijdens het voorleesontbijt wordt voorgelezen uit het prentenboek van het jaar 2020.
Het prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens.

Nationale voorleesdagen

Moppereend begint het prentenboek als een eend de mopperig is. De vijver was droog waardoor ze niet kan zwemmen. Ze heeft een klein grijs wolkje boven haar hoofd. Gedurende het verhaal wordt dat kleine grijze wolkje groter en groter.

Eend gaat langs bij andere dieren die haar proberen op te vrolijken of wel samen met haar spelen. Maar ze wil geen gat graven in de grond met hond, ze wilde niet in de modderpoel met varken en ook niet kraaien met haan. Wat de andere dieren ook proberen, eend is een moppereend geworden. De grijze wolk werd zo enorm groot en zwart dat zelfs de andere dieren er chagerijnig van waren geworden.

En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  

Het verhaal doet mij denken aan Draakje Vurig . Moppereend is leuk om ook als mini toneelstuk in je klas op te voeren. Kunnen de kinderen goed leren over emoties en over wat verschillende dieren leuk vinden om te doen!

Prentenboek van het Jaar

Dat je het verhaal Moppereend leuk kunt naspelen is direct ook de reden dat het gewonnen heeft met de prentenboek van het jaar verkiezing. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel.

Het doel van de Nationale Voorleesdagen  is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. De Nationale Voorleesdagen vinden voor de zeventiende achtereenvolgende keer plaats.

Specificaties Moppereend

Auteur: Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens | Uitgever: Lemniscaat | 9789047710646 | oktober 2018 | 30 pagina’s | meer informatie vind je hier

Tevens beschikbaar als exemplaar met vingerpopje

Latest posts by ellen (see all)
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

1 Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.