Mijn wachtwoordenboek, een organizer met tips voor wachtwoorden
Met Mijn wachtwoordenboek bewaar je al je wachtwoorden en gebruikersnamen bij elkaar. En die hebben we meer en meer, dus zijn het er te veel om te onthouden. Bovendien kun je een goed wachtwoord niet onthouden, omdat het uit veel tekens bestaat en niet uit gebruikelijke woorden. Want gemakkelijke wachtwoorden zijn te achterhalen en je wil niet dat anderen bij jou privé gegevens kunnen. Het is echt noodzaak om jezelf aan te wenden om veilige wachtwoorden te maken.
Mijn wachtwoordenboek, tijd om je wachtwoorden te verbeteren
Gelukkig hoef je met deze kleine password organizer nooit meer te klikken op de link ‘wachtwoord vergeten’. Dat scheelt de nodige frustratie en tijd. In Mijn wachtwoordenboek kun je je wachtwoorden op alfabetische volgorde noteren zodat je ze makkelijk kunt opzoeken. Bij de F zet je bijvoorbeeld je Facebook inloggegevens en bij de B die van je Bol.com-account. Per wachtwoord kun je een naam, website, gebruikersnaam / login en het wachtwoord invullen. Ook vind je handige tips in het boekje.
Goede wachtwoorden hebben niets te maken met jou, je kinderen of je huisdieren.
Wat zet je in Mijn wachtwoordenboek?
Voordat je je wachtwoorden opschrijft, kun je ze misschien eerst eens veranderen. Maak dan gelijk veilige wachtwoorden. Het is een klein klusje, maar daar heb je daarna veel profijt van. Maar hoe maak je een veilig wachtwoord?
- Bedenk een lang wachtwoord, van minimaal acht tekens. Maar nog langer is beter. Maak bijvoorbeeld gebruik van zinnen of acroniemen waarbij je de beginletters van alle woorden van de zin gebruikt.
- Gebruik voor ieder account, website of app een ander wachtwoord. Stel een wachtwoord samen uit hoofdletters, kleine letters, cijfers, leestekens en symbolen. Vervang bijvoorbeeld letters uit een woord door tekens en cijfers die er op lijken, zoals een s door een $ of een i door een 1.
- Zet geen cijfers of letters achter elkaar die logischerwijs naast elkaar zouden kunnen staan, zoals abc en 123. Wees een beetje creatief. 😉
- Maak geen wachtwoorden van persoonlijke informatie die te achterhalen is zoals je naam of de geboortedatum van je kind.
Gelukt? Test dan op testjewachtwoord.nl of je wachtwoord veilig is.
Overige tips voor online veiligheid
- Geen zin of tijd om zelf iets te verzinnen? Maak gebruik van wachtwoordengenerators zoals onlinewachtwoordgenerator.nl.
- Verander wachtwoorden om de zoveel tijd. Doe dat minimaal eens per jaar, bijvoorbeeld op 24 november (Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag). Bij je mail kun je dat zelfs instellen, dat je bijvoorbeeld om de 72 dagen een melding krijgt om een nieuw wachtwoord te maken.
- Deel je wachtwoorden niet met anderen.
- Log op openbare plekken alleen in via je eigen databundel en niet via openbare wifi-netwerken.
- Gebruik tweetrapsauthenticatie als extra beveiliging. Dan kun je alleen inloggen met een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Zo kan iemand zonder jouw telefoon nooit inloggen.
- Op haveibeenpwned.com kun je checken of jouw wachtwoorden gelekt zijn.
Noteer je veilige wachtwoorden in het makkelijk in te vullen Mijn wachtwoordenboek en bewaar het op een veilige plek. Het is een handzaam en handig boekje dus vind een mooi plekje. We kunnen niet meer onder digitalisering uit, dus zorg dat je (online) veilig blijft!

Specificaties Mijn wachtwoordenboek
Vormgeving en binnenwerk: Nanja Toebak ǀ Uitgeverij: Witte Leeuw ǀ ISBN: 9789493236059 ǀ Tweede druk: 2021 ǀ Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

- Bujo met vlinders, een bullet journal bijhouden - 01/04/2022
- Nijntje Kiekeboe, een leuk spelletje voor de kleintjes - 17/03/2022
- Kerstbox, voor een originele kerstgroet - 14/11/2021