Toneelstuk Mijn moeder is een Diva vanaf 8 jaar

Mijn moeder is een Diva is een tot de verbeelding sprekende titel voor een toneelstuk. De Oudste was verkocht toen ze ervan hoorde aangezien ze zelf een moeder heeft die aan (amateur) toneel doet. Ze wilde ‘effe checken’ of het beeld klopte. Ze had er zin in! Wij hadden er zin in! Dus daar gingen we dan. Op naar Amsterdam waar in De Krakeling de try-out zou plaatsvinden.

Missie Diva

Mijn moeder is een Diva
foto door Sanne Peper

Uit de beschrijving van productiehuis De Toneelmakerij over Mijn moeder is een Diva kwamen voor mij bekende namen voor. Wart Kamps en Ellen Parren kende ik uit Missie Aarde, een absurdistische serie die werd uitgezonden door de VPRO. Het gaat over astronauten die op zoek zijn naar een planeet waar leven mogelijk is. Ellen Parren is eveneens degene die de tekst voor Mijn moeder is een Diva heeft geschreven. Een toneelstuk dat bedoeld is voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder. Ouders die denken dat dit voor hen niet interessant is, zijn waarschijnlijk blij verrast want Mijn moeder is een Diva is zo geschreven en gespeeld dat het geschikt is voor iedereen vanaf 8 jaar. Ik merkte aan de Oudste dat zij, naarmate de voorstelling langer duurde, steeds dichter bij het podium wilde zitten. Dat doet ze wel vaker als ze een voorstelling interessant vindt.

Mijn moeder is een diva en moet bijtanken

Broer Viktor en zus Valencia zijn een ééneiige tweeling. Eéneiig? Ja, want dat heeft hun moeder, de diva, hen verteld en dus is het waar. Mijn Oudste keek een aantal keren bedenkelijk naar mij op het moment dat Viktor en Valencia hun moeder na-papegaaiden. Kortom, blijkbaar vertelde de moeder van Viktor en Valencia wel meer dingen waarvan min 8-jarige aanvoelde dat het niet klopt.

Over papegaaien gesproken…

Mijn moeder is een Diva
foto door Sanne Peper

Het verhaal begint met een papegaai die in huis komt en de familiesituatie razendsnel moet leren kennen. Als publiek luistervinken we mee. Zo komen we te weten dat moeder na een slechte voorstelling zo’n dertig jaar geleden zich heeft teruggetrokken in haar kamer. Sinds die tijd ligt moeder als een echte diva bij te tanken met een niet-aflatende voorraad sigaretten (de rook is zichtbaar bij de deur vanmoeders kamer) en champagne. Zij is altijd aanwezig. Haar stem klinkt door in haar kinderen, maar we zien moeder nooit. Zoals het een echte diva betaamt kan zij haar invloed laten gelden, ook als ze niet fysiek aanwezig is. Zelfs al zijn de enigen die naar haar luisteren haar kinderen.

De greep van moeder de diva

Moeder houdt haar kinderen in een roze satijnen greep die evenwel vermorzelend is. Zo mogen Viktor en Valencia nooit het huis uit. Hoogstens alleen om een boodschapje te doen. Tijdens zo’n spaarzaam tripje komt Viktor in contact met de vrolijke gitaarleraar (Abdelkarim El Baz). Uiteraard brengt zo’n buitenstaander een welkome frisse wind in het door sigarettenrook gedomineerde huis. Wellicht gaat de onderliggende boodschap van het toneelstuk een beetje aan 8-jarigen voorbij, maar er werd gelachen om de grapjes zoals de gitaar die niet in-sync was en de dialoog tussen de gitaarleraar en de papegaai bijvoorbeeld.

Als Viktor zich verkleedt als zijn moeder om Valencia een paar pijnlijke waarheden te vertellen komt het verhaal in een stroomversnelling. Mijn Oudste was onder de indruk van de apotheose die daarop volgde. De onstellende hoeveelheid rook die moeder letterlijk in een rookgordijn hult vond ik overigens een mooie vondst. Ik was onder de indruk van Valencia die in één zin de hele voorstelling weergaf. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk of mijn Oudste mij een Diva vindt. Dat vergt toch wel een dagje bijtanken…

Mijn Moeder is een Diva zien…. Hoe dan?

De toneelmakerij Mijn moeder is een Diva

Tot half april is Mijn moeder is een Diva te zien door het hele land. Mocht je tijdens de voorjaarsvakantie met je kind gewoon iets goeds willen zien waar je zelf ook nog plezier aan beleeft, dan kun je bij De Toneelmakerij je hartje ophalen. De Toneelmakerij maakt toneelvoorstellingen voor iedere leeftijd en heeft toneellessen ontwikkeld voor scholen.

Kijk hier ook onze review van de toverfluit

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.