Marker Wadden: een bijzondere plek voor een dagtocht

Ken jij de Marker Wadden al? Een paar jaar geleden is Natuurmonumenten (met andere partijen) gestart met de aanleg van een aantal natuureilanden in het Markermeer. Het is de bedoeling dat dit een paradijs wordt voor vogels en vissen. En deels ook voor mensen, want het Haveneiland kun je inmiddels bezoeken. Vanuit Lelystad reis je met de boot naar de Marker Wadden, een bijzondere plek.

Marker Wadden

Het ontstaan Marker Wadden

In het Markermeer zat de laatste jaren weinig leven meer. Een dikke laag slib op de bodem zorgde hier onder andere voor. Door de aanleg van de Marker Wadden komt het Markermeer nu letterlijk weer tot leven. Zand, slib en klei uit het meer zelf zijn gebruikt om een aantal eilandjes aan te leggen. Daar wordt ook nu nog aan gewerkt. Uiteindelijk ontstaan er 7 eilandjes, precies tussen Enkhuizen en Lelystad in. Wil je zien hoe deze eilanden gemaakt worden, kijk dan hier:

Op bezoek

Het haveneiland van de Marker Wadden kun je bezoeken, de andere eilanden zijn natuurgebied. Vanuit de haven in Lelystad, vlakbij Batavialand en Bataviastad, vaar je met een snelle boot in een half uurtje naar de overkant. Op het Haveneiland kun je een korte wandeling maken, erg geschikt voor (kleine) kinderen van 2.5 kilometer. Of de langere route van 6-7 kilometer. Het pad is aangelegd en goed begaanbaar, dus ook met een buggy of kinderwagen goed te doen.

Deze wandelingen kun je zelf doen, maar je kunt ook op excursie met een gids. Er zijn 140 verschillende soorten vogels gespot op de Marker Wadden, allerlei verschillende planten en natuurlijk ook vissoorten. Vanuit de drie vogelkijkhutten en de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht. Verrekijker mee, en op zoek naar de vogels.

Recreatie Marker Wadden

De boottocht naar de Marker Wadden is al erg leuk. Maar mocht je zelf varen of een boot huren, dan ben je ook welkom in de haven. Je kunt er zelfs overnachten in 1 van de vier Landal huisjes die er staan. Er is 1 paviljoen op het eiland en het strandje daarbij is heerlijk voor kinderen om te spelen of te zwemmen. Bovendien varen er steeds boten langs, dus dat is ook leuk om naar te kijken.

Lees ook deze blogs en handige producten

Nog even geduld voor dit boek van de Marker Wadden.

Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op MamaScrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Naast MamaScrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.