Opruimtips – een blog om je huis op te ruimen!

In deze tijden van corona zijn veel mensen bezig in hun huis en, indien aanwezig, tuin. Dat brengt mij ertoe om een aantal praktische opruimtips te geven die mij hebben geholpen. Met als resultaat meer ruimte en meer energie. Vorig jaar is het mij gelukt om goed op te ruimen in huis. En tot nu toe hou ik dat goed vol, want het is ook een kwestie van bijhouden. Ik ben geen hobby-verzamelaar, maar ik vind het wel lastig om spullen weg te gooien. Dankzij Marie Kondo en Consumed is het mij gelukt om veel spullen weg te doen of oplossingen te verzinnen die minder ruimte kosten. Opruimen, met als resultaat meer ruimte en meer energie. Wil je weten hoe? Lees dan vooral deze praktische opruimtips.

Hoe ruim ik mijn huis op?

praktische opruimtips

Thuis richt ik mij vooral op eten, de was en boodschappen doen. Voor de rest kan ik de boel redelijk de boel laten. Op momenten dat ik wat langer thuis ben zie ik ineens overal troep en ga ik spontaan opruimen. Dat gebeurt vaak voor vakanties. Ik vind het heerlijk om, als we terug komen, in een opgeruimd huis te komen. Het kost me een volledige dag per kamer om het goed opgeruimd te hebben. Dan sta ik wel te zuchten en te klagen. En iedere keer weer. Inmiddels weet ik dat het anders kan. Dat wil ik met jullie delen. Vandaar deze praktische opruimtips. Je voelt je snel beter. Een opgeruimd huis geeft meer ruimte en meer energie.

Opruimtips voor een opgeruimd huis

Ik was het op een gegeven moment beu, al die spullen en mijn eigen geklaag, ook richting de kinderen. Marie Kondo, daar had ik weleens over gehoord. Wellicht ééntje uit de oude doos, want ze is inmiddels een online winkel in prullaria begonnen. Zou ze dat doen van alle spulletjes die iedereen heeft weg gegooid? Geintje natuurlijk, maar het is wel een beetje een complete ommezwaai. Ondanks haar huidige wijziging heeft haar serie op Netflix mij wel geholpen om eens goed op te ruimen in huis. Hetzelfde geldt voor het programma Consumed, ook op Netflix. Er zijn vergelijkingen, maar ook verschillen. Opruimen, hoe doe je dat? Lekker opruimen. voor meer ruimte en meer energie.

Opruim tips – Structuur!

Over praktische opruimtips gesproken. Marie Kondo en Consumed staan synoniem voor opruimen. Marie Kondo is de bekende opruimgoeroe. Hier heeft Ellen al een keer eerder een blog over geschreven:KonEllen. Marie Kondo heeft een speciale manier van opvouwen en je kledingkast ordenen. Daarnaast gaat het vooral om spullen ordenen door dozen of vakken te gebruiken. Bij consumed worden overtollige spullen uit het huis gehaald. Ieder gezinslid krijgt een koffertje om voor een week kledingstukken in te doen. Daarnaast mogen de gezinsleden gezamenlijk een aantal essentiële artikelen selecteren. Alle gezinsleden moeten het daar over eens zijn. Daarna is het 2 weken in huis vertoeven zonder alle ballast. Na die 2 weken mag het gezin het pakhuis in met al hun spullen. Daar is een geel vlak gemaakt. Alles wat daarin past mag behouden blijven. De rest, is 75 % van de spullen, wordt weg gegooid of weg gegeven.

Praktische opruimtips

Het echt opruimen van je huis is een behoorlijke opgave. Vooral als je het de eerste keer doet. Maar, je krijgt echt wel wat terug voor al dat opruimen: meer ruimte en meer energie. Hieronder volgen een aantal praktische opruimtips. Met hulp van de experts.

Opruimen. Per kamer en met dozen.

  • Mijn beste praktische opruimtip is om per kamer te werken, anders is het in het hele huis nog een grotere troep. Werk aan die kamer totdat deze opgeruimd is en begin dan aan de volgende.
  • Je gaat in die kamer spullen tegen komen die je ergens anders wilt hebben of ergens anders horen. Werk gestructureerd. Neem verschillende dozen of kisten en schrijf daarop waar alles heen moet: de schuur, de woonkamer, de zolder etc. Daarnaast ook een vuilniszak waarin dingen komen die weg gaan (neem daarbij ook de regels van afval scheiding in acht, papier, restafval, PMD, gft). Tot slot zijn er vast ook spullen die je weg wilt doen, maar niet weg wilt gooien. Ik ga hier straks verder op in.
  • Dozen op zolder, in de kelder of garage. Heb je al jarenlang allerlei dozen staan die je al net zoveel jaren niet hebt geopend? Kijk erin. Ben je verrast over alles wat erin zit en heb je er al jaren niet meer aan gedacht? Gooi het weg of geef het weg. Je hebt het blijkbaar ook niet gemist.
  • Ook voor kantoorartikelen zijn er handige spullen om mee op te ruimen. Structuur breng je aan door dozen, mapjes en ordners. Dat hoeft allemaal niet luxe te zijn. Al staat het wel weer opgeruimd als je spullen koopt die weer bij elkaar horen!

Praktische opruimtips voor je Administratie

praktische opruimtips administratie
  • Administratie. Nu wellicht een saai onderwerp, maar het gaat je wel helpen. Zorg dat je administratie op orde is. Je facturen, je verzekeringspapieren, belasting, hypotheek etc. Koop ordners waarin je deze papieren gestructureerd opbergt. Geef op de voorkant aan wat erin zit.
  • Heb je een printer met scanner? Nog mooier. Van alle nieuwe papieren maak je een scan en bewaar je (in mapjes!) op je computer. Zorg dan wel dat je een extra online back-up hebt of via een externe schijf. Doe je dit soort dingen niet? Dan kan je beter belangrijke stukken in papiervorm bewaren. Voor de belasting bijvoorbeeld moet je al je papieren maximaal 5 jaar bewaren. (vroeger was het 10 jaar, dus dat valt weer mee). Alles wat ouder is en je hebt bewaard voor de administratie? Gooi het weg. Heb je veel papier en is het vertrouwelijk (bijvoorbeeld met je rekeninggegevens, handtekening etc). Verscheur het voordat je het weg gooit. Dat is veel werk om met de hand te doen. Een praktische opruimtip is om eventueel een papierversnipperaar te kopen. Dat is fijn.

Opruimen. Komt nog weleens van pas of te mooi om weg te doen?

  • Spullen die altijd wel van pas komen? Heb jij dat ook? Dat je denkt: ach, wie weet komt dat nog weleens van pas. Nee, dat komt niet nog weleens van pas. Het blijft liggen en je doet er niks meer mee. Kom je die spullen tegen en nooit iets mee gedaan? Kan je één ding mee doen: weg gooien.
  • Spullen die je niet wil bewaren, maar ook niet weg wil gooien. Vaak heb je nog mooie spullen die je niet weg wilt doen, maar ook niet persé zelf hoeft. Het is ook zonde om weg te gooien. Andere mensen kunnen hier nog veel plezier van hebben en van dat idee kan ik ook genieten.

Felice schreef een blog over het opruimen van haar keuken of dat haar lukte?

Opruimtips: Spullen met emotionele waarde

  • Spullen met emotionele waarde. Ach, dat schattige truitje, o! en dit broekje of jurkje en al die lieve kleine spulletjes van toen de kinderen klein waren. Hetzelfde geldt voor spullen uit jouw jeugd met allerlei emotionele waarde. Spullen die herinneren aan de vakanties, tekeningen, frutsels, knutsels voor moeder- en vaderdag en stapels foto’s. Ga je dat allemaal bewaren? Het is lastig dit soort spullen weg te doen. Het helpt om er anders mee om te gaan.
  • Ik had van de kinderen veel dozen met kleding weg gedaan toen ze er eenmaal uitgegroeid waren. Van de baby tijd had ik nog twee dozen per kind. Eigenlijk teveel. Uiteindelijk heb ik alleen het pakje bewaard waarmee ze destijds uit het ziekenhuis kwamen. Het eerste jurkje van mijn dochter en hun eerste jasjes en schoentjes. De rest heb ik weg gegeven. Van deze kledingstukken heb je al foto’s, want je kinderen hebben ze aan gehad. Het doet me plezier dat andere kinderen er nu in rondlopen en dat het nog wordt gebruikt.

Herinneringen bewaren

praktische opruimtips herinneringen
  • Spullen die kinderen maken zijn altijd moeilijk weg te doen. Ik bewaar de tekeningen en frutsels een maand. Iedere maand loop ik daar doorheen: wat wil ik graag bewaren? Wat doet mij het meeste? De tekeningen met de meeste emotionele waarde stop ik in een mapje of een speciaal bewaarboek voor tekeningen. Koop een grote map en een kleinere map (soort portfolio). Een praktische opruimtip is om van de knutsels foto’s te maken. Daar kan je een digitaal album van maken of in de kamer hangen of iets dergelijks. Daarna gooi ik de knutsels weg. En ja, dat kost me altijd weer moeite. Maar ik besef dat een mens niet alles kan bewaren.
  • Herinneringen van papier of op foto. Veel herinneringen van dagjes weg of vakantie. Kaarten voor verjaardag of beterschap? Daar maak ik heel ouderwets een plakboek van. In chronologische volgorde.
  • Herinneringen die te groot zijn? Herinneringen die te groot zijn of ‘niet plakbaar’. Bewaar ik in een mooie doosje.
  • Spullen die je niet wil bewaren, maar ook niet weg wil gooien. Vaak heb je nog mooie spullen die je niet weg wilt doen, maar ook niet persé zelf hoeft. Het is ook zonde om weg te gooien. Andere mensen kunnen hier nog veel plezier van hebben en van dat idee kan ik ook genieten.

Praktische opruimtips voor je speelgoed, boeken en woondecoratie

praktische opruimtips weggeven
  • Speelgoed. Kan je weg geven via de voedselbank, een praktische opruimtip vind ik altijd om te wachten op de sinterklaasactie van bijvoorbeeld Albert Heijn (aanbieden voor kinderen in een kwetsbare situatie) of in een doos doen voor een toekomstige rommelmarkt. Via marktplaats (digitaal) kan ook.
  • Boeken. Afhankelijk van de conditie kan je deze naar de kringloop doen, of zelf verkopen via bol.com of bewaren voor een toekomstige rommelmarkt. Eventueel bouw je een mini-bibliotheek in je tuin of in de gang van de flat. Weg gooien mag ook.
  • Woondecoratie. Vaak kopen we mooie spulletjes die veel ruimte in beslag nemen. Als het niet kapot gaat hebben we moeite deze spulletjes weg te doen. Ook hiervoor geldt: naar de kringloop, voor de rommelmarkt of op marktplaats (digitaal).
praktische opruimtips knutselspullen

Praktische opruimtips voor je kleding

  • Kleding die je al lang niet meer hebt gedragen kan naar de kringloop of naar de vintage (misschien is er wel een winkel in je woonplaats of je maakt een eigen digitale vintage-winkel). Ik had prachtige jurken voor feesten. Jurken die ik dan niet aandoe omdat ik me er uiteindelijk toch niet prettig in voel. Wat heerlijk om te weten dat iemand anders daar veel plezier van heeft. En je krijgt er nog iets voor. Bekend zijn denk ik ook de kledingbakken van goede doelen. Doe de kleding in een goed afgesloten zak.
  • Kleding van de kinderen. Ga na wat nog past en wat niet. Wat nog in goede staat is, geef dat weg aan mensen die het goed kunnen gebruiken en in een wat minder financiële situatie zitten. Vind je het lastig om weg te doen? Maak er dan bijvoorbeeld een kussen van, een knutsel of een poef om op te zitten. Een praktische opruimtip is ook om overal een vierkantje uit te knippen en er een groot herinneringsdeken van te maken.

Praktische opruimtip tot slot!

  • Maak af waar je mee bezig bent! Ruim die dozen dezelfde dag op. Lukt het niet dezelfde dag, doe het dan in ieder geval de volgende dag. En ja, je komt die spullen de volgende dag in een andere kamer weer tegen en dan ga je ze misschien wel weg gooien.
  • Iets te plakken? Als praktische opruimtip vraag je gewoon aan de kinderen om het te doen. Meestal vinden ze dat wel leuk. Ook om al die spullen weer te zien en herinneringen op te halen. Natuurlijk geef je wel een paar aanwijzingen. Bij jongere kinderen leg je bijvoorbeeld de spullen al op datum. Oudere kinderen kunnen dat zelf. Het geeft hen de verantwoordelijkheid over hun eigen ‘plakboek’.
  • Kinderen? Ook zij kunnen goed zelf opruimen en helpen in het huishouden. Dat kan je op dezelfde manier doen als voor jezelf. Mijn dochter (7) kan erg goed opruimen. Mijn zoon (12) stukken minder. Hij lijkt op mij. Vindt het ook moeilijk om dingen weg te gooien.

Praktische opruimtips als je gaat opruimen met kinderen

Natuurlijk heb ik ook praktische opruimtips om je kinderen te helpen met opruimen! Mijn zoon geef ik twee opties. Optie 1. Zie de vloer als een vlak dat je in vierkantjes kan verdelen. Begin per vierkantje met opruimen. Optie 2. Ruim eerst het speelgoed van hetzelfde soort op, bijvoorbeeld lego-poppetjes, daarna de grote bouwsels en tot slot de losse artikelen. Als het echt gaat om dingen weg doen helpt het om te vragen welke spullen ze over 3 jaar nog willen hebben, dus bijvoorbeeld: als je 16 bent, wil je dit dan nog hebben of niet? of om te vragen waar ze iets bij voelen en waar ze wat minder bij voelen (does it spark joy). Opruimen kan dus meer ruimte en meer energie geven voor het hele gezin. Rob heeft ook een paar goede tips met opruimen met kinderen.

Structureel een opgeruimd huis.

praktische opruimtips lego

Een opgeruimd huis, voor meer ruimte en meer energie. Hoe hou je dit nu zo? Tja, dat is niet eenvoudig. Wat helpt is dat je het zeer waarschijnlijk niet meer gaat doen zoals je het gedaan hebt. Als je iets tegenkomt waarvan je denkt ‘dat komt wel eens van pas’, herinner je je al die spullen waarvan je dacht dat die weleens van pas zouden komen en dat je daar nooit meer iets mee hebt gedaan. Kindertekeningen en frutsels, administratie. Je kan het iedere week bij houden. De kinderen moeten ook iedere zondag hun kamer opruimen en al het speelgoed en andere spullen die in de kamer liggen opruimen. En voor de rest ruim ik nu minimaal 4 x per jaar mijn huis zo op. Perfect is het nog steeds niet, maar wel stukken beter dan voorheen en dat dankzij deze praktische opruimtips.

Lees ook deze blogs:

Footer1
EllesInVerwonderLand
Delen is enorm lief

EllesInVerwonderLand

Mijn naam is Elles van Kampen, Ik ben 49 jaar oud. Eind 2018 heb ik een 3-jarige opleiding tot coach afgerond. In deze opleiding heb ik expertise opgedaan op het gebied van NLP, TA en systemisch werken. Vorig jaar ben ik gestart met mijn eigen coachingspraktijk. Daarnaast blog ik regelmatig op MamaScrapelle en StoerLeesvoer. Dat heb ik de afgelopen periode gedaan over lees- en prentenboeken, maar ook over evenementen en een gezonde leefstijl. Dat zal ik blijven doen. En als het onderwerp, product of boek passend is zal ik dat onder deze naam doen, ellesinverwonderland. Juist in deze periode is het goed om mensen extra ondersteuning te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.