Makreelmousse een verrukkelijke amuse voor Kerstdiner 2021

Deze makreelmousse is om je vingers bij af te likken. Verwacht geen luchtig liflafje, maar een stevig mengsel die- veelzijdig als het is- kan dienen als voorgerecht, amuse of bij de borrel op een toastje. Wat je over hebt, kan de volgende dag prima op een boterham bij de lunch.

amusehapje kerst

Ik heb ervoor gekozen om deze makreelmousse als voorgerecht te gebruiken. Zelf vind ik het lekker om als voorgerecht iets van vis te hebben of een salade. Dat zorgt voor de variatie als je in het hoofdgerecht vlees wil hebben of natuurlijk een vegetarische optie. De vraag is natuurlijk: hoe maak je dat nou? Ik kende mousse vooral iets als je maakt met gedoe met gelatine en dan vocht erbij. Zoiets. Dit gerecht niet. Het is zó supersimpel om te maken en trouwens ook nog eens een dag vantevoren zodat het een aanrader is voor stressvrij koken voor een etentje.

ingredienten Makreelmousse

Wat heb je nodig voor je makreelmousse?

  • 400 gram gerookte makreel
  • 200 gram mascarpone
  • de kwart van een schil van een ingemaakte citroen
  • paar takjes bosje dragon (houd ook wat achter voor de garnering)
  • paar takjes dille (houd ook wat achter voor de garnering)
  • snufje gerookte paprikapoeder
  • 1 dunne stengel bleekselderij
  • 2 gekookte rode bietjes
  • peper, zout naar smaak
Makreelmousse

Hoe maak je het?

Om makreelmousse te maken haal je eerst het vel van de makreel en scheurt hem in stukken in je keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt kun je je staafmixer gebruiken of je zet je kinderen aan het werk door hen met een vork de makreel te laten prakken. De bleekselderij snijd je heel fijn (hint: gebruik je staafmixer) en voeg deze toe aan de makreel. Vervolgens schep je de mascarpone erdoorheen. De schil van de ingemaakte citroen snijd je in fijne stukjes en doe je erbij. Dat geeft een fris en ziltig smaakje aan het geheel. De takjes dragon en dille snijd of knip je fijn. Ook deze doe je bij de makreel. Meng het geheel vervolgens en klaar is je makreelmousse!

Makreelmousse

Wat ga je ermee doen?

Opeten natuurlijk! De vraag is alleen hoe. Leg je een klein beetje op een theelepel en garneer je het met dille en dragon en is het een amuse. Handig met kleine kinderen als voorgerechtje. Of je maakt een bordje met een bol makreelmousse (gebruik je ijslepel!) op een bedje van rode biet en gegarneerd met een stukje stokbrood en je groene kruiden en een snufje gerookte paprikapoeder? Aan jou de keuze. Ik weet zeker dat je na het eten van deze makreelmousse je vingers erbij af zult likken. Eet smakelijk!

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.