Makreel voorgerecht – een amuse kerst makreelmousse

Deze makreelmousse is om je vingers bij af te likken. Verwacht geen luchtig liflafje, maar een stevig mengsel die- veelzijdig als het is- kan dienen als voorgerecht, amuse kerst of bij de borrel op een toastje. Wat je over hebt, kan de volgende dag prima op een boterham bij de lunch. Heb jij al zin in dit Makreel voorgerecht?

amuse kerst vis

Ik heb ervoor gekozen om deze makreelmousse als voorgerecht voor de kerst te gebruiken. Zelf vind ik het lekker om als voorgerecht iets van vis te hebben of een salade. Dat zorgt voor de variatie als je in het hoofdgerecht vlees wil hebben of natuurlijk een vegetarische optie. De vraag is natuurlijk: hoe maak je dat nou? Ik kende mousse vooral iets als je maakt met gedoe met gelatine en dan vocht erbij. Zoiets. Dit gerecht niet. Dit makreel voorgerecht is zó supersimpel om te maken en trouwens ook nog eens een dag van tevoren zodat het een aanrader is voor stressvrij koken voor een etentje.

ingredienten makreelmousse

Makreel voorgerecht – Makreelmousse

  • 400 gram gerookte makreel
  • 200 gram mascarpone
  • de kwart van een schil van een ingemaakte citroen
  • paar takjes bosje dragon (houd ook wat achter voor de garnering)
  • paar takjes dille (houd ook wat achter voor de garnering van het Makreel voorgerecht)
  • snufje gerookte paprikapoeder
  • 1 dunne stengel bleekselderij
  • 2 gekookte rode bietjes
  • peper, zout naar smaak
Makreel voorgerecht is een heerlijke amuse voor kerst. Lekker als voorgerecht of bij de kerstborrel deze makreelmousse met rode bietjes.

Hoe maak je deze amuse voor kerst?

Om makreelmousse te maken haal je eerst het vel van de makreel en scheurt hem in stukken in je keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt kun je je staafmixer gebruiken of je zet je kinderen aan het werk door hen met een vork de makreel te laten prakken. De bleekselderij snijd je heel fijn (hint: gebruik je staafmixer) en voeg deze toe aan de makreel. Vervolgens schep je de mascarpone erdoorheen. De schil van de ingemaakte citroen snijd je in fijne stukjes en doe je erbij. Dat geeft een fris en ziltig smaakje aan het geheel. De takjes dragon en dille snijd of knip je fijn. Ook deze doe je bij de makreel. Meng het geheel vervolgens en klaar is je makreel voorgerecht!

Makreel voorgerecht is een heerlijke amuse voor kerst. Lekker als voorgerecht of bij de kerstborrel deze makreelmousse met rode bietjes.

Makreel voorgerecht om van te spullen

Opeten natuurlijk dit heerlijke makreel voorgerecht! De vraag is alleen hoe. Leg je een klein beetje op een theelepel en garneer je het met dille en dragon en is het een amuse. Handig met kleine kinderen als voorgerechtje. Of je maakt een bordje met een bol makreelmousse (gebruik je ijslepel!) op een bedje van rode biet en gegarneerd met een stukje stokbrood en je groene kruiden en een snufje gerookte paprikapoeder? Aan jou de keuze. Ik weet zeker dat je na het eten van deze makreelmousse je vingers erbij af zult likken. Eet smakelijk!

Nog een paar ideeën met makreel in de hoofdrol

  1. Gerookte makreel Paté: Zoals eerder genoemd, een romige paté gemaakt van gerookte makreel, roomkaas en kruiden.
  2. Makreel carpaccio: Dun gesneden plakjes makreel, besprenkeld met olijfolie, citroensap, kappertjes en verse kruiden. Ook een heerlijk makreel voorgerecht.
  3. Makreel sashimi: Verse makreelfilet geserveerd met sojasaus, wasabi en ingelegde gember.
  4. Gegrilde makreel met citroen en kruiden: Makreelfilet gegrild met citroen en verse kruiden, zoals tijm en rozemarijn.
  5. Makreel salade: Een salade met gemengde groenten, stukjes makreel, olijven, tomaten en een dressing op basis van olijfolie en balsamicoazijn.
  6. Makreel ceviche: Rauwe makreel gemarineerd in limoensap en gemengd met ui, tomaat, en koriander.
  7. Makreel tartare: Fijngehakte makreel gemengd met ui, kappertjes, peterselie en mosterd, geserveerd met toast.
  8. Makreel en avocado rolletjes: Dunne plakjes makreel gerold met avocado en geserveerd met een pittige mayonaise.
  9. Makreel met Aziatische slaw: Makreelfilet gebakken in een Aziatische marinade en geserveerd op een bedje van knapperige Aziatische koolsalade.

Welk makreel voorgerecht kies jij?

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten of voorgerechten kerst

Hoofdgerechten kerst

Desserts:

Footer1
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.