Knutselen voor Driekoningen – een activiteit met kinderen op 6 januari

Driekoningen, de christelijke feestdag die draait om de koningen uit het verre oosten, staat voor de deur. In vorige blogs heb ik jullie laten zien wat je allemaal kunt knutselen rondom het thema Kerstmis en Oud & Nieuw. De feestdag die daarop volgt is Driekoningen en hierbij dus wat ideeën voor knutselen Driekoningen.

knutselen voor driekoningen

Knutselen Driekoningen optie 1

Driekoningen, ook wel de wijzen uit het verre oosten genoemd, volgen de ster aan de hemel naar de stal waar Jezus geboren is. Zij brengen drie geschenken mee en komen Jezus bewonderen. Hoe toepasselijk is het dan dat we bij deze eerste knutselopdracht de drie koningen gaan maken?
Wat heb je daarvoor nodig:

We gaan de drie wc rolletjes gebruiken om de drie koningen te maken. Knip uit de gekleurde vellen een jas, kroon, een baard of een snor. Plak deze op en gebruik de kleurpotloden en de stiften om de gezichten af te maken en eventueel de jas te versieren. En daar zijn de drie koningen!
Heb je geen gekleurd papier in huis? Geen zorgen; je kunt de koningen ook gewoon maken door de wc rollen te kleuren of te beschilderen.

knutselen voor driekoningen

Kroon

Als ik aan een koning denk, dan denk ik aan een kroon. Een prachtige kroon met allemaal edelstenen erop. Dus mag het maken van een kroon niet ontbreken in deze blog knutselen Driekoningen.
Print een afbeelding van een kroon uit (of teken je eigen kroon op een vel papier) en pak je kleurpotloden en stiften er maar bij! Kleur de kroon zo mooi mogelijk in en pak daarna de glitterstenen erbij. De afwerking is alles in deze opdracht!
Ben je helemaal klaar met het versieren dan kan je je prachtige kroon gaan uitknippen. Tip; plak je kroon op een strook papier zodat je hem als een echte kroon kunt opzetten. Wauw!

knutselen voor driekoningen

Knutselen Driekoningen optie 3

Pak de verf er maar bij want voor knutselen Driekoningen optie 3 gaan we met onze handen kamelen maken.

knutselen voor driekoningen


Beschilder de binnenkant van je hand met bruine verf en maak drie afdrukken achter elkaar op het papier. Let op; zorg ervoor dat je vingers naar beneden wijzen en je duim vooruit.
Laat de afdrukken even goed drogen voordat je verder gaat!

Wanneer de verf goed droog is, is het tijd om onze knutselopdracht af te maken. Met een andere kleur verf gaan we de koningen maken. Je doopt je vinger in de verf en maakt twee afdrukken; één daarvan wordt het lijfje van de koningen en de andere afdruk die schuin onder de eerste komt worden de benen. Laat de verf ook weer goed drogen!

Als laatste stap ga je met je stiften aan de slag. De teugels van de kamelen, de hoofden en kroontjes van de koningen, de gezichten van de kamelen en de ondergrond waar de kamelen op lopen; dit alles moet nog toegevoegd worden. Misschien nog een mooie ster in de hoek van je papier die de ster symboliseert die de koningen volgen? Knutselen Driekoningen optie 3 is klaar!

Langs de deuren

In bepaalde delen van het land gaan kinderen nog steeds langs de deuren tijdens Driekoningen. Dit is ieder jaar op 6 januari. Zij zingen dan liedjes en zijn verkleed als koning en hebben soms een lampion in de vorm van een ster bij zich. Vooral in het zuiden van het land wordt dit gedaan. Als bedankje voor het zingen krijgen de kinderen snoepjes.

knutselen voor driekoningen

Dit is een traditie die (helaas) aan het verdwijnen is. Voor de meeste mensen is deze dag de dag dat de kerstboom zijn spullen pakt en aan de straatkant belandt of naar de zolder verhuist. Het is mooi geweest kerstboom; tot volgend jaar.

Voor wat betreft Driekoningen; veel plezier voor alle kinderen die langs de deuren gaan om liedjes te zingen. Voor iedereen die het liever bij knutselen houdt; veel plezier met deze opties uit knutselen Driekoningen!

Footer1Chantal
Delen is enorm lief

Chantal

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.