Kinderfoto’s uitzoeken, een stappenplan.

Ik ben dol op foto’s en filmpjes maken. Met mijn werk is dat natuurlijk helemaal super de hele dag van die vrolijke kindertjes. Allemaal kleurrijke kleding en speelgoed en schattige snoetjes. Alle avonturen die worden beleefd zijn geweldig om vast te leggen. Ik had mezelf als doel gezet om elke maand de foto’s uit te zoeken en er wat af te drukken. In het begin deed ik dit ook nog, maar op de een of andere manier is daar de klad in gekomen. Wel krijgen de ouders van de gastkindjes elke dag heel veel foto’s en filmpjes over de Whatsapp.

En van dochterlief wordt er nog eens extra zoveel genoten door de opa’s en oma’s en tante en ooms ook mee te laten genieten in een Whatsapp groepje.

Soms zoek ik de wazige foto’s direct op mijn mobiel uit en gooi ze weg, maar vaak denk ik er gewoon niet aan. Het is zo makkelijk om al die foto’s te maken en met een kabeltje even op de laptop te zetten.

Dat dol zijn op foto’s komt ook nog eens van pas met mijn hobby Scrapbooking. Alleen maak ik nu zoveel foto’s dat ik nauwelijks de tijd neem om ze uit te zoeken, laat staan om ze leuk in te plakken.En dat vind ik wel jammer. Zelf heb ik nog steeds mijn baby-kinder-tiener albums waar ik vaak nog inkijk om alles terug te zien. Heerlijk vind ik dat.

Maar nu heb ik dus een groot probleem. Nou ja “groot…” “probleem…”. Ik heb een uitdaging, die heel groot is. Heel veel GB’s groot. Dochterlief is inmiddels al weer 26 maanden. En van 26 maanden staan er bestanden op de server en op mijn laptop die uitgezocht moeten worden. 26 maanden lang filmpjes en foto’s. Geschoten met mama d’r mobiel, papa z’n mobiel en de spiegelreflexcamera. Een deel nog op mijn laptop, een deel al in mapjes op de server en een deel in hele grote folders van papa z’n mobiel. Tel daar bij op alle foto’s van de gastkindjes en je ziet door de bomen het bos niet meer.

foto's

Heel veel uitzoekwerk dus.

Nou heb ik het geluk dat mijn man zeer technisch is en dat we een server hebben waar alle foto’s opstaan en die wordt elke dag geback-upt. Maar dat heeft ook als nadeel dat alles er maar opgezet wordt en ‘vergeten’. Op naar een stappenplan om die jaren van beeldmateriaal uit te zoeken.

Eerst de makkelijke slag de foto’s van de gastkindjes uitzoeken.

 1. Sorteer de foto’s ( en filmpjes ) per (gast)kind uit in een aparte folder. Staan er meerdere kindjes op een foto dan kopieer je de foto naar de verschillende folders.
 2. Verwijder per folder alle wazige, niet leuke foto’s. Vaak schiet je een hele serie van een kind en zijn er maar 2 of 3 echt leuk om te bewaren.
 3. Brand een cd met alle foto’s (en filmpjes) per kind en geef mee aan de ouders.
 4. Zoek per kind een paar leuke foto’s uit die je wilt bewaren als naslagwerk of om eventueel nog af te drukken en bewaar die.

Dan de lastige klus alle kinderfoto’s uitzoeken van Féline.

 1. Haal diep adem en zet een grote pot thee en neem een schaaltje lekkers naast je. Ga goed zitten en denk: “Het komt goed.”. Herhaal dit elke keer als je er aan gaat zitten. Al doe je elke dag een uur. (Uiteindelijk schiet het op, echt waar!)
 2. Maak voor elke maand een folder als 06-2015 en zet die in jaarfolders als 2015 – kind
 3. Begin op je laptop met uitzoeken en verplaats per maand naar de server ( zodat de backup die dagelijks draait de foto’s in elk geval heeft opgeslagen)
 4. Als alle foto’s op de server staan vraag manlief alles te kopiëren op een harde schijf die je makkelijk op vakantie mee kan nemen en aan je laptop kan hangen waar je ook bent.
 5. Pak alle folders van je man aan en zoek de foto’s van je dochter eruit en verplaats die naar de juiste maandfolder.
 6. Per maandfolder ga je alle wazige foto’s er weer uitzoeken en hou je alleen de leukste foto’s over.
 7. Dan is het tijd om albums te maken. Foto’s af laten drukken en inplakken of online een album maken. Kies per maand een stuk of 12 foto’s en verwerk die leuk in een album. Per jaar krijg je dan beknopte albums die voor je kind leuk zijn om later terug te bladeren.
 8. Klaar met alle foto’s? Trakteer je zelf op een dagje sauna. Dat heb je echt verdiend na deze tijdrovende klus!

En als allerlaatste stap.. elke maand bijhouden en het niet zo ver meer laten komen..

Zal dat me gaan lukken?

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk:

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.