Kinderboekenestafette

Van de week las ik iets over een kinderboekenestafette en ik vroeg me af wat dat zou zijn. Het principe “mini-bieb” was mij al even bekend. Er staat in de flat waar ik woon een boekenkastje in de hal. Mensen zetten daar boeken die ze niet meer lezen in en kunnen er een andere uit meenemen. Ik vind het een heel leuk concept en zie ze wel vaker staan, meestal op woonerven. Maar de kinderboekenestafette bleek te horen bij Kinderzwerfboek. Eerlijk gezegd had ik daar nog niet eerder over gehoord en ging op onderzoek uit.

kinderboekenestafette

Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp, is eigenlijk net zoiets, maar dan kun je een kinderboek overal “te zwerf” leggen. In de supermarkt, in de bus of bijvoorbeeld in de wachtkamer van het ziekenhuis. Kinderzwerfboeken zijn te herkennen aan een grote sticker waarop staat: “Neem me mee!”

Je kunt het boek thuis lezen en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. Op de sticker aan de binnenkant van het boek is een zogenaamde zwerfcode te vinden. Als je deze code intypt op www.kinderzwerfboek.nl kan de route van het boek gevolgd worden.

Wat een leuk idee. Ik heb zelf nog wel wat kinderboeken die voor dit goede doel gebruikt mogen worden.

Goed doel

Een goed doel is het zeker. Ik las dat nog steeds meer dan 10% van de kinderen de basisschool verlaat met een taalachterstand! En één van die oorzaken is dat kinderen niet genoeg lezen. Ik ben zelf met voorlezen begonnen toen mijn zoontje nog een hele kleine baby was. Hij had door zijn vroeggeboorte een ontwikkelingsachterstand, maar daar is nu wat zijn taal betreft niks meer van te merken. Hij maakt nu als 2-jarige soms al zinnen van 4 tot 5 woorden. Boeken (voor)lezen zorgt voor een grotere woordenschat. En dat kan veel schelen in een kwartiertje tijd per dag.

Commissaris van de Koning

De kinderboekenestafette is een initiatief van Kinderzwerfboek. Binnenkort start de zogenaamde Kinderzwerfboek Provincie Estafette (https://www.kinderzwerfboek.nl/acties/). In 2019 en 2020 worden alle provincies bezocht en wordt de Commissaris van de Koning van de betreffende provincie gevraagd om een kinderboek uit zwerven te sturen in de volgende provincie. Zo worden de boeken uitgewisseld door alle Commissarissen van de Koning. En aan alle kinderen in de provincies wordt gevraagd om hetzelfde te doen.

Drenthe

Drenthe is als eerste aan de beurt. Jetta Klijnsma is daar commissaris van de Koning. Op basisschool de Driemaster in Assen zal zij op 16 april aan de kinderen vertellen welk kinderboek zij uit zwerven gaat sturen. In mei zal het stokje doorgegeven worden aan de provincie Flevoland. Ambassadeur Igor Krulsnor zal het boek van Jetta Klijnsma in mei aan een StationChef van de provincie Flevoland overhandigen.

KinderzwerfboekStation

Op de website is te lezen hoe je zelf een KinderzwerfboekStation start en ook regio-ambassadeurs kunnen zich aanmelden (https://www.kinderzwerfboek.nl/over-ons/vacatures/regio-ambassadeur/).

Er zijn al 2900 KinderzwerfboekStations waar kinderen boeken kunnen brengen en leuke boeken uit kunnen zoeken om te lezen, een soort bibliotheek dus. In het bijzonder bedoeld voor de ongeveer 250.000 kinderen in Nederland die thuis te weinig leesboeken hebben.

kinderboekenestafette


Stickers aanvragen

Zelf schrok ik behoorlijk van al die getallen. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Wat de kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroot. En omdat ik vind dat ieder kind een goede toekomst verdiend, heb ik meteen Zwerfboekstickers aangevraagd via https://www.kinderzwerfboek.nl/voor-kinderen/stickers-aanvragen/. Binnen 2 weken na de aanvraag ontvang je de stickers in je brievenbus.

Ik ga alvast bedenken waar ik de boeken neer ga leggen en ben benieuwd welke route ze zullen gaan bewandelen. Leuk! Wie doet er mee?Dit vind je misschien ook leuk:

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en in het dagelijks leven werk ik in de zorg. Sinds eind 2016 ben ik moeder van mijn zoontje. Op de dagen dat ik vrij ben, ben ik vaak samen met hem buiten te vinden. Bijvoorbeeld hardlopend naast mijn zoontje, want sinds deze zomer kan hij zonder zijwieltjes fietsen! In de avonduren maak ik, na het voorleesritueel bij mijn zoontje, graag tijd om te schrijven. Al een aantal jaar zit ik in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schrijf niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vind het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.