Kinderboek met vormen kleuren en cijfers

Nieuwe kinderboeken met vormen kleuren en cijfers. We kunnen er nooit genoeg hebben is mijn mening want voorlezen en zelf ontdekken is een van de belangrijkste taken bij de opvoeding van jonge kinderen. Uitgeverij Oogappel heeft 4 nieuwe kinderboeken uitgegeven voor peuters en gastblogger Delicia mocht ze (bijna allemaal) reviewen! 

Vormen kleuren en cijfers!

In de volgende 4 kinderboeken met vormen kleuren en cijfers kunnen de kinderen voorgelezen worden maar ook zelf op een soms interactieve manier alles zelf ontdekken. Onbekende kleuren, schuifjes en ‘schrijven’ van cijfers het komt allemaal voorbij!

Dit is mijn dag

vormen, kleuren en cijfers

Dagelijkse rituelen met een duidelijke structuur zijn belangrijk voor een kleuter. Van kleertjes aandoen en netjes eten tot in bad gaan en naar bed. Met de schuifjes in dit boek leert je kind stap voor stap de structuur van elk ritueel kennen. Schuifje per schuifje vinkt je kleuter zijn eigen checklist van vaardigheden af. Elk schuifje is een stapje dichter bij zelfstandigheid en geeft je kind een gevoel van trots over wat hij al kan.

Dit is mijn dag draagt bij tot: herkennen van de dagindeling, begrijpen wat er gedaan moet worden en ontwikkeling van zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Het boek is ongeveer op A4-formaat, maar net iets breder. De bladzijden voelen erg stevig aan en daardoor zijn ze erg geschikt voor kleine kinderhandjes die nog niet al te voorzichtig kunnen omslaan. Ik wilde nog even verder kijken wat er allemaal op de vrolijke voorkant te zien was, maar die kleine kinderhandjes waren me te snel af en voor ik het wist keek ik naar de eerste bladzijde.

Allemaal schuifjes

 Leuk, al die schuifjes. Mijn zoontje is ruim anderhalf jaar en heeft meteen door hoe dat werkt. Wat er allemaal opstaat, maakt hem nu even niet uit. Alle concentratie wordt gebruikt om de schuifjes te laten bewegen! “Kleine Muis wordt wakker. Help jij Kleine Muis zich klaar te maken voor een leuke, nieuwe dag?” Ik lees hardop wat er op de eerste bladzijde staat. Hij hoort me niet en blijft druk met de schuifjes. “Opstaan” lees ik bij het eerste vinkje voor het schuifje. “Kijk eens, wat heeft Kleine Muis hier nog aan? Zijn pyjama!” probeer ik. Nee, ik dring écht niet tot hem door. We moeten door naar de volgende bladzijde, hij heeft hem namelijk al omgeslagen. Daar staan nog meer schuifjes, leuk!

Na het onderwerp ‘kleren aantrekken’ gaan we nu ‘aan tafel’. Ik maak een grapje over aanschuiven en lach er zelf maar om. Naar mij wordt toch niet geluisterd. Er wordt nog steeds aandachtig met schuifjes gespeeld en we moeten alweer verder naar de volgende bladzijde.  Daar gaan we ‘in bad’. “Zie jij daar ook een tandenborstel?” vraag ik? Ik krijg geen antwoord.

vormen kleuren en cijfers

De bladzijde wordt omgeslagen en met leuke tekeningen worden aanwijzingen gegeven hoe dat eigenlijk moet, in bad gaan. En stap voor stap kun je het kind laten zien wat je in bad allemaal doet. Voor nu moeten we dit snel overslaan! Er staan namelijk geen schuifjes op deze bladzijde, dus zijn we allang beland bij de ‘bedtijd checklist’. En als alle schuifjes van dit ritueel zijn bewogen is het boekje in zijn woorden “op”, terwijl hij het dichtslaat, en kunnen we onder protest ‘Lekker in bed’ gaan afvinken.

Dit is mijn dag is te koop voor 16,99 bij Bol. Auteur: Sophie Bordet-Petillon | Uitgever: Wpg Uitgevers | 9789002266058 | juni 2018 | 10 pagina’s

 

Meneer beer houdt van kleuren

vormen, kleuren en cijfers

Meneer Beer, dat is mijn naam. Zie je me in dit boekje staan? Ik heb zachte, ronde oortjes en ik leer je heel veel woordjes. Ik heb voor jou een vraag: welke kleur heb ik vandaag?

In dit vrolijke boek leren kinderen op een speelse manier over kleuren en woorden.Ook minder voor de hand liggende kleuren komen voorbij, zoals goud, zilver, bordeaux, kaki en beige!

Meneer beer houdt van kleuren is voor €19,99 te koop bij Bol. Auteur: Virginie Aracil |
Uitgever: Wpg Uitgevers | | 9789002266034 | mei 2018 | 46 pagina’s

Volg de lijn

vormen, kleuren en cijfers

Dit mooie boekje leert je kind vormen te herkennen in de wereld om ons heen. Op elke pagina ontdekt je oogappel een variant van het begrip ‘lijn’. De speelse lijn van een draad uit een bolletje wol, de strakke leiband van een hond, een wasdraad, de strepen op de weg… En er is meer: het boek laat je kleintje ook kennismaken met geluiden, kleuren, cijfers en andere begrippen.

Het boek heeft stevige bladzijden die mijn zoontje van anderhalf gemakkelijk om kan slaan. Sinds hij daarin zelf graag de touwtjes in handen heeft, let ik daar eigenlijk wel op, want ik vind het zonde van alle boekjes om iedere keer de bladzijden aan elkaar te moeten plakken…

Dit boekje trekt mijn zoontje al gelijk aan doordat er een “bies” (poes) en een “asja” (hondje) op de voorkant staan.

Diezelfde hond zien we op de eerste bladzijde terug waar hij aan de eerste lijn vastzit.

volg de lijn

De volgende lijn zien we in de lucht. “Dieta!” roept hij enthousiast als hij het vliegtuig ziet. “Ja zeg, een vliegtuig!” roep ik er in hetzelfde enthousiasme achteraan en ik voel dat ik dat nog écht leuk vind ook. Tot een paar jaar terug heb ik vele parachutesprongen gemaakt en vond ik het jammer dat ik niet eerder wist dat dat bestond als sport. Daarom ben ik blij dat ik mijn zoontje mee kan geven dat dat bestaat en ging hij een paar weken geleden nog met me mee om te kijken bij de parachutisten.

Allemaal lijnen

Ik vertel hem dus meteen als extra tekst bij deze bladzijde dat parachutes heel veel lijnen hebben en dat ik dat later nog wel eens aan hem zal laten zien.

Maar eerst, op naar de volgende bladzijden. Er worden naast lijnen ook kleuren en andere herkenbare dingen genoemd en er worden leuke vragen gesteld aan de lezer. We lezen van vogels die op een lijn zitten (hoeveel zitten er?) tot een beestje wat over een grasspriet loopt (wat loopt daar?) en kleren aan de waslijn (hoe word jij droog?). Dat laatste herinnert mij aan mijn volgende hoofdstuk van het avondprogramma. Met een zucht doe ik het boek dicht en vertel ik mijn zoontje dat ik nog een hoop lijnen te gaan heb vanavond. We zingen nog wat liedjes en ik leg hem in zijn bed.

Volg de lijn is voor €12,99 te koop bij Bol. | Auteur: Britta Teckentrup | Uitgever: Oogappel | 9789002265136  | januari 2018 | 24 pagina’s

5 cijfers in de natuur

vormen, kleuren en cijfers

Tel de dieren, zet je vinger op het beweegbare schijfje en teken elk cijfer na. Eenvoudig, speels en mooi – met dit kartonboek maken kleuters op een unieke manier kennis met de cijfers van een tot vijf.

Op de achterkant van het boek staat de waarschuwing: niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar wegens kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Daarmee zal men de ronde schijfjes bedoelen die mogelijk los kunnen komen bij verkeerd gebruik. Gelukkig is het karton eromheen in mijn ogen stevig genoeg en zal je de schijfjes er niet zo gemakkelijk tussenuit kunnen krijgen, in ieder geval vast niet zonder gereedschap!

cijfers in de natuur

Het boek zal misschien ook meer geschikt zijn vanaf 3 jaar doordat de meeste kinderen vanaf die tijd ongeveer interesse zullen krijgen in het leren schrijven. Dit boek is ideaal om de cijfers 1 tot en met 5 te leren schrijven, doordat het kind met zijn of haar vinger het ronde schijfje de kant van de pijltjes op kan duwen en daarmee de juiste bewegingen van het betreffende getal onder de knie kan krijgen.

Zoek de dieren

vormen kleuren en cijfers

Voor mijn zoontje van ruim 1,5 jaar is het echter ook een leuk boek. Er staan herkenbare dieren in: een tijger, zebra’s, papegaaien, apen en flamingo’s. Hij kent ze nog niet allemaal, maar in de dierentuin hebben we ze laatst wel bijna allemaal gezien, op de tijger na, want die zat verstopt. En in dit boek is het ook even zoeken waar hij is. “Issie?” vraagt hij dan met zijn handje omhoog gedraaid, terwijl mama alweer op de volgende bladzijde de zebra’s aan het tellen was. Zodra hij een zebra ziet, doet hij een paard na (“hiiihihihih”) en dat herhaalt hij net zo lang totdat ik de bladzijde omsla. Normaal gesproken vindt hij tellen erg leuk, maar dit keer is hij teveel afgeleid door de leuke dieren die er te vinden zijn. Ach, als hij het maar naar zijn zin heeft, dan heeft mama dat ook.

Dit is een boek dat de komende jaren vast nog héél vaak uit de kast gehaald zal worden.

5 cijfers in de natuur is te koop voor €16,98 bij Bol. | Auteur: Bella Gomez | Uitgever: Wpg Uitgevers | 9789002265242 | januari 2018

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia, moeder van een vrolijk en sociaal jongetje van 3 jaar. Hij houdt van lezen en ik van schrijven en dat kunnen we mooi combineren bij MamaScrapelle, waar ik met veel plezier gastblogger ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.