KBW18: Fred zoekt een vriend

De kinderboekenweek gaat over vriendschap en daarom komen er veel boeken online met thema vriendschap. Zo ook het boek Fred zoekt een vriend van schrijver PéPé Smit waar ik eeder al het boek  Fred wil ook naar school van reviewde. 

Fred zoekt een vriend

Fred zoekt een vriend

Het hert wat liever op 4 poten loopt, Fred, heeft vandaag zin in SAMEN! Fred zoekt een vriend om SAMEN wat te gaan doen. En dat is precies wat kinderen ook graag willen. SAMEN spelen en SAMEN delen. Maar owh wat is dat is eigenlijk nog moeilijk hè! Zelfs speelafspraakjes maken is vaak nog lastig. En dat vind Fred ook wel een beetje.

Hij wil graag met konijn spelen, maar die is niet thuis. Anton de boswachter is wel thuis, maar die is druk met een grote schoonmaak. Fred is niet welkom! En dat wordt eigenlijk helemaal niet zo lief gezegd. Fred vindt daarna alles stom! Hij gaat op een stomme steen zitten. Hij vindt een nieuwe allerbeste vriend om samen op avontuur te gaan. Maar eigenlijk had Piet de naaktslak gevraagd om weer onder de steen terug te worden gezet.

Luisteren naar elkaar

Fred zoekt een vriend

En ja dat luisteren dat is heel moeilijk! Leer je als peuter nog om duidelijk te verwoorden wat je hebben wilt, is het als kleuter de volgende les om te luisteren wat andere mensen en kinderen nodig hebben. En natuurlijk leer je dat ook wel als peuter, en leer je als kleuter ook nog steeds opkomen voor jezelf. Maar het is nu eenmaal een feit dat de meeste kinderen eerst leren wat hun eigen behoeftes zijn voordat ze open staan voor andermans behoeftes.

Fred heeft het in elk geval nog niet helemaal begrepen want hij zet Piet op zijn gewei en gaat op pad.

Ontvoerd

Fred zoekt een vriend

Eigenlijk wordt Piet dus ontvoerd, want hij wil veel liever onder zijn steen zitten. Maar Fred neemt zijn nieuwe beste vriend mee naar Uil die boos is omdat hij overdag is wakker gemaakt. Fred rent zo snel weg dat Piet vraagt of hij niet te hard wil want hij word misselijk. Maar ook dat vindt Fred onzin en hij rent gewoon door naar een mooie heuvel. Maar Piet brult dat het SAAI is. En eigenlijk alles wat Fred mooi vindt, vindt Piet Saai!

Echte vrienden luisteren naar elkaar

En dan gaat Fred opeens luisteren naar wat Piet wil en brengt hem naar een steen. Daaronder zit een andere naaktslak en Petra vindt Piet totaal niet saai!

Fred zoekt een vriend

Fred denkt dat hij nu helemaal alleen is, maar daar komt gelukkig zijn vriend Konijn aan. En met Konijn samen is niks saai!

Wat vinden wij ervan?

Fred zoekt een vriend is een heel goed voorbeeld boek voor kinderen dat je soms gewoon niet elkaars vriend kunt zijn omdat je te weinig dingen gemeen hebt met elkaar. Zo vind Fred hele andere dingen leuk als Piet. En als je goed naar elkaar luisterd kom je hier vanzelf achter! En ook al heb je niks gemeen, dan kun je elkaar nog wel helpen zoals Fred deed door een nieuwe steen voor Piet te gaan zoeken.

Een heel mooi boek om in de klas/groep te bespreken tijdens thema vriendschap van de kinderboekenweek 2018.

Specificaties

Auteur:          PéPé Smit

Uitgeverij:    De Harmonie

ISBN:              9789463360395

Prijs:               Fred zoekt een vriend is voor €14,90 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:      32 pagina’s

Datum:           Verschenen in september 2018

Facebook Comments

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!