Juffenballet een pleidooi voor spelen

Afgelopen zondag ging de theatervoorstelling Juffenballet (6+) in première in Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), de eerste grote zaalvoorstelling van René Geerlings. En voor ons het eerste bezoek in dit moderne theater. Juffenballet is een voorstelling voor de hele familie met veel dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een spannend liedje. Voor de voorstelling lieten regisseur Geerlings en tekstschrijver Moniek Merkx zich zowel inspireren door Shakespeare en Roald Dahl als de huidige onderwijskwesties.

Waarom juffenballet?

Juffenballet is een pleidooi voor het belang van spelen en het aanpakken van prestatiedruk in het onderwijs. De première komt mooi samen met de stakingsdagen die 30 en 31 januari op de planning staan. De coproductie van BonteHond en Maas theater en dans toert tot en met 29 april 2020 door heel Nederland. Geerlings is nu nog artistiek directeur van BonteHond en neemt die rol per 1 januari 2021 over van Moniek Merkx bij Maas.

René Geerlings over Juffenballet: “Zoals wij allemaal weten staat het onderwijs onder grote druk. Remedial teachers, leerlingvolgsystemen, foutenanalyses, registratieformulieren, managementcontroles, deskundigheidsbevordering en prestatiebonussen, allemaal ingewikkelde termen waarmee de onderwijzer lam geslagen wordt. Voor spelen is op school nog maar weinig ruimte. Terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat spelen onmisbaar is voor de ontwikkeling van een kind. En wat voor juffen krijg je als de druk om te presteren steeds groter wordt? Ik vond het de hoogste tijd om dit nijpende probleem als startpunt te nemen voor een familievoorstelling, een ode aan de fantasie.”

Ontdek het online magazine en meer!

Sprookjesachtig koninginnendrama voor de hele familie.

juffenballet BonteHond Maas theater en dans
KAMERICH & BUDWILOWITZ

In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden?

De toverwereld en de echte wereld lopen door elkaar in Juffenballet. Zodra de leerlingen het lokaal verlaten, groeit het klaslokaal vol met bomen. Overdag geven de juffen het goede voorbeeld, maar na het luiden van de schoolbel gooien ze hun haren los.

Welkom op basisschool Zonderland, een eclectische wereld van krijt, vuur, sneeuw en wolken met veel dans, muziek en af en toe een spannend liedje.

Recensie juffenballet

Dochterlief en ik mochten samen naar deze bijzondere theatervoorstelling. Van te voren probeerde ik dochterlief uit te leggen waar het over zou gaan, ze vroeg zich af of de juffen dan heksen waren die in de maneschijn dansen in het bos? Het woord heks kwam nul keer voor in mijn uitleg, maar inderdaad! De juffen in juffenballen zijn witches met toverkrachten en spannende spreuken!

Mevrouw Maanzaad is het schoolhoofd met juf Blaaskat als assistente. Maar de juffen Stroop, Blauwzuur, Kruidvat en Blaaskat willen haar weg hebben! Twee andere juffen draaien als heksen om telkens om hen heen en fluisteren bezweringen. Er komt een nieuwe juf op school, juf Roos, eigenlijk Klaproos. Ze is stagiaire en moet nog een hoop leren. Haar eerste schooldag is een ramp en ze kan haar klas niet rustig houden. Onzeker als ze is laat ze zich wijsmaken dat zij degene is die Maanzaad heeft vergiftigd. In werkelijkheid was het een plannetje van Blaaskat, Stroop, Blauwzuur en Kruidvat om van het schoolhoofd af te komen. Maanzaad is blind en geeft een dik boek met alle geheimen en kennis aan Klaproos. Ze moet het lezen!

Prestatiedruk

Er barst een andere strijd los. De strijd om het nieuwe schoolhoofd te worden. Uiteindelijk wint Stroop en een spannende tijd breekt aan. Regels worden losgelaten en aangescherpt. Na 2 uur aerobic lessen mogen de leerlingen alleen nog maar spelen met hun telefoon. Er komt prestatiedruk over de juiste kleding als schoolhoofd en de meest fantastische outfits komen voorbij.

Ondertussen vragen Kruidvat en Klaproos zichzelf steeds meer af of dit nu is wat een school moet zijn. Een goede energizer voor het publiek wordt halverwege de voorstelling ingezet. Iets wat een goede juf / meester ook altijd even doet om kinderen weer actief te krijgen bij de les. Blauwzuur zingt met een prachtige stem spannende liedjes en de twee spreuken fluisterende heksen dansen over het toneel. In klaslokalen en in het bos tussen de bomen komen de 6 heksen steeds bij elkaar om te vergaderen, het lijkt eigenlijk wel alsof de juffen de hele dag door alleen maar vergaderen! Zal Klaproos het boek gaan lezen en zorgen voor een goede afloop?

Een spannende ( aldus dochterlief) theatervoorstelling met geweldige woordgrappen en krachtige zinnen als:

Ik kan het, ik durf het, ik wil het, ik doe het! Durven, struikelen opstaan en volhouden!

Spring is coming en met dat liedje eindigt deze wervelende voorstelling Juffenballet!

Coproductie Theatergezelschap BonteHond en Maas theater en dans

Juffenballet is een coproductie van Theatergezelschap BonteHond en Maas theater en dans. BonteHond en Maas delen een liefde voor fysiek, beeldend theater. Juffenballet is de tweede coproductie van BonteHond en Maas.

BonteHond maakt beeldend en fysiek theater voor alle leeftijden. We spelen in theaters en buurthuizen, op scholen, festivals en bijzondere locaties.

Maas theater en dans maakt volwassen voorstellingen voor jonge mensen, fysiek, fantasievol en uitgesproken in alles. Maas ontregelt en verleidt met theater, dans, muziek, mime, film, animaties, techniek en meer.

juffenballet BonteHond Maas theater en dans
KAMERICH & BUDWILOWITZ

Ook naar juffenballet?

Ben jij geweest naar Juffenballet en vond je het, net als ik, een goede voorstelling? Stem dan voor de podiumkids publieksprijs.

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.