Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan – Tjerk Noordraven

Met zo’n titel als: “Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan” heb je me al gewonnen eigenlijk. Ik ben namelijk gek op wonderlijke wezens. Mythisch, oeroud, nieuw, gevaarlijk, echt of fantasie; het maakt niet uit. Ook als volwassene lees ik nog graag sprookjes, folklore, fantasieverhalen en young adult boeken. Dit boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan is een tof en grotendeels compleet naslagwerk van gekke en bizarre wezens. Ik dacht dat ik veel kende maar na het lezen van dit boek bleek niets minder waar. Gelukkig kreeg ik dit boek in handen en kan ik mijn bizarre wezen kennis bijspijkeren. Om dit vervolgens weer aan mijn dochters te leren.

Het Boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan

Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan, Tjerk Noordraven. Madeleine Kuijper Hellehond

Het voorwoord zet goed de toon. De schrijver Tjerk geeft aan enige jaren geleden op reis te zijn geweest naar Transsylvanië. In een stoffige kelder van een klooster vond hij een heel speciaal boek. Geschreven in een oeroude taal, later bleek dit Roemeens, dus totaal onbegrijpelijk voor hem. Gefascineerd door de plaatjes was het duidelijk. Hij moest en zou dit boek in zijn bezit krijgen.

De monniken gaven het echter niet weg en hij heeft alle pagina’s moeten overschrijven. Vervolgens de taal geleerd en zijn eigen vertaling ervan gemaakt. Dat is dit boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan geworden. Wie de schrijver van het origineel is weet hij niet. Toen hij deze vraag stelde aan de monniken wezen ze simpelweg naar de helderblauwe lucht.

Monster encyclopedie

Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan is een tof naslagwerk geworden met de meest fascinerende wezens. Het is op alfabet geschreven en elke 2 pagina’s behandelen weer een ander wonderbaarlijk wezen. Met tekst en illustratie is het ook voor de jongere lezers fascinerend. De tekeningen zijn indrukwekkend en de teksten vertellen de oorsprong van het wezen. In een handig overzichtje kan je nog duidelijk zien wat de belangrijkste punten zijn. De schaal van levensgevaar is vooral waar mijn dochter hier naar kijkt: “wow mam die is echt heel gevaarlijk he”.

Achterin is nog een mooi landenoverzicht. Een wereldkaart laat duidelijk per land zien welke wonderlijke wezens je hier kan terugvinden. Ook wat oceanen zijn gevuld met leuke griezels. Gevolgd door een Bibliografie en een register, is dit boek compleet. Het register maakt zoeken nog makkelijker. De 178 monsters, als ik ze goed heb geteld, kan je dus op verschillende manieren opzoeken.

Wat vinden we ervan?

Ik denk dat dit wel duidelijk is. Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan is geliefd bij iedereen in huis. Ik lees het graag als volwassene om nieuwe wonderlijke wezens te ontmoeten en oude bekenden terug te zien. Mijn dochter van 6 vindt het prachtig en spannend tegelijk om het monsterboek er soms bij te pakken, plaatjes te bekijken en de verhalen te horen die erbij omschreven staan.

De Illustraties in Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan, zijn mooi en bezitten een goede engheidsfactor. Een absolute aanwist voor onze boekenkast en geschikt vanaf 10 – 13 jaar.

Specificaties Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan

Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan, Tjerk Noordraven. Madeleine Kuijper

Auteur: Tjerk Noordraven | Illustraties: Madeleine Kuijper | Uitgever: Overamstel uitgevers / Moon | 9789048845866 | september 2019 | 320 pagina’s | meer informatie vind je hier

Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.