Het begint met een zaadje

Onlangs kwam de review van Delicia online over Het Zaadje van Compassie over de Dalai Lama. Vandaag weer een boek over een zaadje. Een bijzonder boek dat eindigt en begint met een zaadje. Een ontdekboek over hoe een klein zaadje uitgroeit tot een dierenparadijs. En ik verklap maar alvast dat het een aanrader is!

Esdoorn

Het verhaal gaat over een zaadje dat langzaam groeit tot een esdoorn. Niet dat je het woord esdoorn ergens leest overigens. Maar als je het helikopter zaadje ziet dan weet je dat het over deze bijzondere boom gaat. Een esdoorn is een bijzondere boom. Hij groeit snel, geeft leuke zaadjes waar je een helikopter spelletje mee kunt doen en in de herfst krijgt hij prachtige grote gekleurde bladeren. Bovendien kun je van de esdoorn esdoornsap krijgen, ook wel ahornsiroop genoemd.

Achterin het boek staat dan toch vermeld dat de boom een esdoorn is. We leren over de bloemen en zaadjes van de boom en hoe hoog een esdoorn kan worden. Wist jij dat een esdoorn wel 400 jaar oud kon worden. Dat is best oud! Ja.. maar Sinterklaas is ouder!

Het begint met een zaadje

helikopter zaadje in het begint met een zaadje Uitgeverij Christofoor

Met op de ene pagina een lieve tekst op rijm en op de rechterpagina een prachtige aquarel illustratie kan het boek niet anders dan beginnen met een zaadje. Uit dat zaadje groeit een kleine wortel. Daaruit groeit een stengel met blaadjes en de wortels duwen de aarde opzij.

Een klein boompje wordt zichtbaar. Met prachtige bloemen waar vlinders vrolijk doorheen dwarrelen. Na de lente komt de zomer, de stam wordt steeds dikker elk jaar komt er een ring bij.

De sterke takken en dichte bladerdak zorgen voor een fijn thuis voor vele dieren. Maar ook in de winter als de boom slaapt en al zijn blaadjes heeft verloren is er nog van alles dat beweegt en leeft.

Dan wordt het weer lente met ontluikende blaadjes en frisgroene geuren. Het is een prachtige wereld met allemaal dieren erop erin en eromheen.

Dieren maken nestjes en holletjes. We zien op de illustraties dat de boom steeds groter wordt en de wortels steeds dikker en sterker. En dan is het tijd de zaadjes zijn klaar om te dwarrelen op de wind. Op zoek naar een een plekje waar dt verhaal opnieuw begint.

Dieren in het begint met een zaadje

het begint met een zaadje Uitgeverij Christofoor

In het boek komen prachtige illustraties voor. Zo zien we naast de stengel een mier wat aangeeft hoe klein het stengeltje en de wortels eigenlijk zijn. Daarna komt een libel en 2 lieveheersbeestjes. Een kikker en een slak daar waar de aarde wordt weggeduwd door sterker wordende wortels.

Vladderende vlinders en een merel paartje. Eekhoornen spelen in de takken en een hertje knabbelt wat aan een blaadje en een ekster vliegt ook langs.

Een uil slaapt in de boom, een specht maakt een gat en 2 konijnen verkennen het terrein om de boom en maken een nestje onder de grond. In de winter komt er een roodborstje langs. In de lente zien we dat de merel een vrouwtje heeft gevonden en de konijnen hebben 2 kleintjes gekregen.

Esdoorn boom met dieren

De merels hebben kleintjes gekregen, een mol komt een kijkje nemen boven de grond en een vossenpaar snuffelt rond om de boom.

Aanrader

Dit prentenboek het begint met een zaadje is een echte aanrader voor leerkrachten voor het thema groeien en bloeien of thema herfst. Maar ook gewoon voor natuurliefhebbers, poëzie liefhebbers en ouders die houden van bijzonder mooie prentenboeken.

Specificaties het begint met een zaadje

het begint met een zaadje Uitgeverij Christofoor

Auteur: Laura Knowles | Illustraties Jennie Webber | Uitgeverij: Christofoor | 9789060388990 |  januari 2020 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Latest posts by ellen (see all)
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.