Grootste Nachtwacht ter wereld van zand!

Bij de Beeldentuin in Garderen vindt tot en met 27 oktober 2018 voor de tiende keer het bijzondere evenement ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Tijdens dit jubileumjaar is er gekozen voor het thema ‘Hollandse Meesters’, waarbij bekende schilderijen, prenten en tekeningen van Hollandse Meesters zijn vertaald naar de meest indrukwekkende zandcreaties. Uiteraard mag de Nachtwacht, hét meesterwerk van Rembrandt van Rijn, dit jaar niet ontbreken. Daarom hebben de carvers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn de grootste Nachtwacht ter wereld gemaakt, uiteraard helemaal van zand. Maar hij moet weg! 

Grootste Nachtwacht moet weg

grootste nachtwacht ter wereld

Ja ik maak echt geen grapje. Op last van de gemeente moet het evenement de grootste Nachtwacht ter wereld volledig gemaakt van zand, voor 23 april afbreken. Gebeurt dit niet, dan volgt er buiten alle proporties een boete van € 20.000. Eigenaar Adri van Ee piekert er niet over en laat hét pronkstuk van het evenement staan.

100 beroemde schilderijen

Weken lang zijn 25 kunstenaars bezig geweest om in totaal honderd beroemde schilderijen tot leven te wekken. De grootste nachtwacht ter wereld is maar liefst 5,5 meter breed en 5 meter hoog. Nu blijkt dat dit meesterwerk van zand op grond met een agrarische bestemming staat, die ook van eigenaar Adri van Ee is. In feite blijkt hij op de grens te staan en de bezoekers komen niet op het agrarische perceel.

“Ik breek niets af en ga de strijd aan! Als de burgemeester de sculptuur weg wil hebben, dan mag hij hem zelf komen slopen. Bij het zandbeeld komt een bord met een duidelijke uitleg waarom het volgens de Gemeente Barneveld afgebroken moet worden. Tevens staat er een bus waar mensen een donatie kunnen doen voor een goed doel.”, vertelt van Ee.

Ook een andere Rembrandt van zand moet weg

grootste nachtwacht ter wereld

Op last van de gemeente moet niet alleen de Nachtwacht gesloopt worden. Een andere Rembrandt van zand, de Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp, moet ook verdwijnen. Eerder deze week kwam er een boete van € 3.000 voor een schuurtje met een woonbestemming waarin de zandsculptuur staat.

Mensen kunnen het beeld bewonderen door er naar binnen te kijken, maar dat is volgens de gemeente verboden. Bij elke controle van de gemeente volgt er opnieuw een boete van € 3.000.

Best kinderachtig vind ik dit want volgens mij is er in Garderen niet heel veel anders te doen dan dit grootst opgezette Zandsculpturenfestijn die jaarlijks heel wat bezoekers trekt.

Beroemde Hollandse Meesters

Op het terrein van ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn vind je ook een expositieruimte waar zo’n 40 schilderijen hangen. Kunstenaar Jacob Tuijn uit Emmen maakte onder andere de Nachtwacht na in volle glorie. Hij deed hier ruim 5 jaar over! Ook andere schilderijen uit de 17de eeuw heeft de kunstenaar tot in detail nageschilderd en zijn hier te zijn. Denk aan het beroemde Melkmeisje en het Meisje met de parel van Vermeer.

Prijs & openingstijden

’t Veluws Zandsculpturenfestijn met een binnen- en buitenterrein vindt tot en met 27 oktober 2018 plaats in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen: 6 t/m 12 jaar (€ 4,50), 13 jaar en ouder (€ 9,50). Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.

Ga jij de Grootste Nachtwacht ter wereld bezoeken? 

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

1 Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.