Groentelasagne in de hoofdrol. Kerstdiner 2021 met groenten

Groentelasagne in de hoofdrol? Ja! Nu mag ik dan eindelijk geoorloofd bloggen over het kerstdiner. Als laatste deel Kerstdiner met groenten. Dit jaar is kerst anders dan andere jaren. Opa wil de kans op besmetting tot het minimum beperken. Dat betekent dus geen kerst samen met hem dit jaar. Toch blijf ik hardnekkig de traditie in ere houden door een diner te bedenken met vlees, vis en groenten. Ik gebruik niet het woord vega, omdat ik ansjovis heb gebruikt. Dat kan vervangen worden door andere ingrediënten bijvoorbeeld kappertjes en gedroogde tomaatjes. Bij deze deel 3 van Kerstdiner 2021 met groentelasagne in de hoofdrol. Als bijgerechten portabello met geitenkaascrème en knolselderijsalade á la ceasar.

Groentelasagne in de hoofdrol
Groentelasagne in de hoofdrol

Groentelasagne in de hoofdrol

Ik vind lasagne altijd een flinke klus om te maken. Daar ben ik namelijk 2 uur mee bezig. En als ik zelf de pasta maak nog langer. Kortom, een gerecht wat met veel geduld en liefde is gemaakt. En dat proef je dan ook. Perfect voor de kerst dus. Vandaar dus groentelasagne in de hoofdrol met de volgende bijgerechten: portabello met geitenkaascrème en knolselderijsalade á la ceasar. Ik heb het pastadeeg niet zelf gemaakt, maar dat kan je uiteraard ook doen. En ook je tomatensaus kan je geheel zelf maken. Maakt het gerecht dan ook helemáál compleet. Ik adviseer je om de knolselderijsalade als eerste te maken. De dressing wordt milder qua smaak als deze iets langer is ingetrokken.

Groentelasagne in de hoofdrol

Ingrediënten

Groentelasagne in de hoofdrol
Groentelasagne in de hoofdrol
  • Pak lasagnebladeren, 250 gram.
  • 2 blikken gehakte tomaten
  • 4 ansjovisfilets (te vervangen door sojasaus of stukjes gedroogde tomaten)
  • 2 stengels bleekselderij
  • olijfolie
  • groenten naar keuze bijvoorbeeld: paprika, courgette, aubergine, venkel, spinazie
  • 2 lente-uitjes
  • knoflookteentje
  • kaneel, 1 theelepel
  • zout, 1 theelepel
  • suiker, 1 á 2 theelepels
  • 60 tot 75 gram parmezaanse kaas, geraspt.
  • 200 ml melk
  • 50 gram boter
  • 4 volle eetlepels bloem
  • nootmuskaat
  • zout

Bereidingswijze tomatensaus en groenten:

Groentelasagne in de hoofdrol
  • Snijd de bleekselderij en de lente-uitjes fijn.
  • Doe 1 á 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg vervolgens de bleekselderij en de lente-uitjes toe.
  • Smoor daarna deze groenten op een middelhoog vuur.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg 4 ansjovisfilets toe.
  • Zorg dat het mengsel niet te hard bakt. De ansjovisfilets moeten langzaam smelten in de pan.
  • Als de ansjovisfilets verdwenen zijn kan je de gehakte tomaten toevoegen.
  • Voeg vervolgens kaneel, suiker en zout toe.
  • Indien je geen ansjovisfilets hebt gebruikt kan je nu sojasaus toevoegen of een paar gehakte gedroogde tomaatjes.
  • Laat dit geheel ongeveer 20 á 30 minuten sudderen.
Groentelasagne in de hoofdrol
Groentelasagne in de hoofdrol
  • Snijd de venkelknol in 4 stukken.
  • Snijd daarna de harde stukken ( de stengel) weg.
  • Voeg 1 eetlepel olijfolie aan een koekenpan toe.
  • Doe vervolgens de stukjes venkel in een pan met een theelepel suiker.
  • Smoor de stukjes venkel in 20 tot 30 minuten op middelhoog vuur zacht.
  • Snijd de rest van de groenten in stukken.
  • Als je aubergine gebruikt is mijn advies om deze eerst in de oven alvast een beetje zacht te maken. in schijven snijden. olijfolie, zout en rozemarijn erop. Ongeveer 30 minuten op 180 graden.

Bereidingswijze bechamelsaus:

bechamelsaus
  • Doe de boter in een pannetje en laat dit zachtjes smelten.
  • Als de boter gesmolten is, doe je er de bloem bij.
  • Goed blijven roeren, je wil geen klontjes.
  • Daarna voeg je geleidelijk aan de melk toe tot je een dikke saus hebt.
  • Vervolgens voeg je de geraspte kaas toe. Hou nog wat over voor de laatste fase van de lasagne.
  • Voeg tot slot wat nootmuskaat en zout toe.

Het opbouwen van je groentelasagne

  • Dan ga je de lasagne in laagjes opmaken.
  • Ik kook altijd eerst kort de gedroogde lasagnebladeren. Dit om ervoor te zorgen dat ze zeker gaar zijn.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Begin met een laagje tomatensaus, dan de lasagnebladeren. daarna de groenten. Eindig met de groenten.
  • Tot slot doe je de bechamelsaus erover heen.
  • Zorg ervoor dat de groenten goed bedekt zijn, vooral de spinazie, anders krijg je gedroogde blaadjes. Na de bechamelsaus doe je nog een beetje geraspte kaas erover heen.
  • De lasagne moet ongeveer 30 minuten in de oven.
Groentelasagne in de hoofdrol

Portabello met geitenkaascrème en kersen

Groentelasagne in de hoofdrol. Dat vraagt om wat bijgerechten. In de eerste plaats is dat een gevulde portabello. Paddestoel doet het altijd goed met geitenkaas en walnoten. Daarnaast nog iets zurigs dat wordt toegevoegd door de kersen. Voor eventueel wat pit kan je nog wat kleine pepertjes toevoegen voor de liefhebber. Bij de Lidl kocht ik kleine gele pepertjes. Die zijn er ook heel lekker bij. Ik heb 2 portabello’s gerekend voor 4 personen.

Portabello met geitenkaascrème en kersen

Ingrediënten

Portabello met geitenkaascrème en kersen
gevulde portabello voor bij de Groentelasagne in de hoofdrol
  • 2 portabello’s
  • handje verse peterselie en/of of gedroogde rozemarijn
  • 75 á 100 gram geitenkaas
  • 2 handjes onbewerkte walnoten
  • zest van 1 citroen
  • 1 ei
  • 5 á 6 kersen
  • peper
  • zout
  • Handje geraspte parmezaanse kaas
  • Handje fijngesneden vese peterselie

Bereidingswijze

Portabello met geitenkaascrème en kersen
  • Doe de ingrediënten in een blender (excl. de portabello).
  • Mix dit tot een smeuïg mengsel.
  • Snijd de stengels van de portabello’s af.
  • Vul de portabello met het geitenkaasmengsel.
  • Snijd de kersen door de helft
  • Leg daarna de kersen op de portabello’s.
  • Leg vervolgens de portabello’s in een ovenschaal of op (herbruikbaar) bakpapier.
  • Bak de portabello’s ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden.
Portabello met geitenkaascrème en kersen

Knolselderijsalade á la Ceasar

Bij de hoofdrol van de groentelasagne hoort ook nog een andere groente in de bijrol. De knolselderij. ik vind de smaak van een knolselderij altijd bijzonder lekker. Ook in combinatie met aardappels. Vandaar dat ik deze heb gekozen voor bij de hertenstoof. Bij de hoofdrol voor de groentelasagne kies ik voor een salade van knolselderij. Smaakt ook goed bij de portabello, met een zuurtje erbij. Een dressing á la ceasarsalade, met walnoten en appel. In de dressing heb ik ansjovis gebruikt. Gebruik je liever geen vis, dan kan je ook kappertjes gebruiken.

Knolselderijsalade á la Ceasar

Ingrediënten

  • 1/4 Knolselderij
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 1 appel
  • 50 gram walnoten

Voor de dressing:

  • 4 ansjovisfilets
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 20 á 25 ml witte wijnazijn of rijstazijn
  • 50 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • peper

Bereidingswijze

Knolselderijsalade á la Ceasar
knolselderij voor bij de Groentelasagne in de hoofdrol
  • Schil de knolselderij en snijd de knol in fijne reepjes (julienne).
  • Schil daarna de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes.
  • Doe vervolgens de knolselderij en appel in een schaal.
  • Breek de walnoten met de hand in stukjes boven de schaal en voeg de walnoten toe.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten voor de dressing (excl. de peper) in de blender. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper toe.
  • En voeg tot slot de dressing toe aan de salade.
  • De salade is lekkerder als de dressing minimaal 2 uur is ingetrokken. De smaak wordt dan iets milder.
Knolselderijsalade á la Ceasar

Eet smakelijk van dit diner waarbij de groentelasagne de hoofdrol heeft, De bijrollen van portabello en knolselderij matchen er prima bij.

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Het servies op de foto's is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 49 jaar, moeder van een 7-jarige dochter en een 13-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. Daarnaast ben ik vorig jaar gestart met een eigen coachingspraktijk. In dit nieuwe jaar zal ik regelmatig een blog schrijven over coaching en mindfulness.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.