Griekse involtini een hoofdgerecht kerstdiner 2022
Griekse involtini van Nigella Lawson is inmiddels een klassieker voor tweede kerstdag. Een groot deel van de volwassenen is vegetariër of flexitariër. Inmiddels heb ik voldoende knowhow om ook hen een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Wat wordt het hoofdgerecht. Misschien dan toch een keer die bloemkool uit de oven? Meestal maak ik thuis zover mogelijk de gerechten. Die warm ik dan op of bereid ik verder.
De griekse involtini is echt een supergerecht. Geliefd bij vleesliefhebbers en vegetariërs. Het vraagt even wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Je kan het ook in twee dagen maken. Eerste dag alle onderdelen voor het gerecht. Tweede dag zet je het in elkaar.
Hoofdgerecht of bijgerecht groente: Griekse involtini

Uit: Nigella Bijt van Nigella Lawson
Bereidingstijd: 2 uur
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bijgerecht voor 8 personen
Ingrediënten Griekse involtini

Saus
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- ½ theelepel gedroogde oregano
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 blikjes van 400 gram tomaten in blokjes
- 2 theel. Suiker
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetl. Extra vierge olijfolie
- 4 aubergines
Vulling Griekse involtini
- 100 gram bulgur
- 1 theel. Gedroogde oregano
- 3,5 dl. Kokend water
- 50 gram pistaches, grof gehakt
- 200 gram feta verkruimeld
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 dunne lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
- 2 eetl. Kappertjes (uitgelekt)
- 1 ei snufje kaneel
Erop
- 75 gram feta, verkruimeld
- Olijfolie
- Gedroogde oregano




Werkwijze
- Pel de uien en hak ze grof.
- Pel de knoflook.
- Hak de ui, knoflook en gedroogde oregano in een foodprocessor tot pulp.
- Bak de pulp in 2 eetl. olijfolie in een diepe pan (met deksel) op een matig vuur tot ui en knoflook zacht zijn (ongeveer 7 minuten).
- Doe er de tomaten en suiker bij, roer goed, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de saus ongeveer 20 minuten koken.
- Voeg zout en peper en eventueel nog wat suiker toe.
- Roer nogmaals, giet er de olijfolie bij en zet de pan op het vuur, maar laat het deksel erop.
- Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Gooi de twee stukken met schil weg.
- Kwast de plakken aubergine in met olie
- Rooster ze in een hete grillpan tot ze bruin gestreept zijn van buiten en zacht van binnen.
- Leg de gare aubergine op een stuk vetvrij papier in een schaal, iedere laag afgedekt met vetvrij papier.
Voor de vulling van de Griekse involtini:
- Doe de bulgur in een kom, meng er de gedroogde oregano door, giet er water over en dek af met een bord of deksel. Laat de bulgur 15 minuten staan.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ovenvaste schaal dun in.
- Doe de bulgur in een zeef en druk er zoveel mogelijk water uit.
- Schep de bulgur over in een kom.
- Doe er ongeveer 2/3 van de gehakte pistaches bij, de verkruimelde feta, de knoflook, lente-uitjes en kappertjes.
- Roer alles luchtig door elkaar.
- Klop het ei los met de kaneel en meng ook dat met de vork erdoor heen.



Vul de aubergines, doe dit als volgt:
- Leg een plak aubergine voor je neer, de steelkant van je af, de wat bredere onderkant naar je toe. Schep de vulling op het brede deel en rol de plak aubergine op, van je af.
- Leg de rolletjes in de ingevette ovenschaal, dicht tegen elkaar.
- Giet er de tomatensaus op.
- Verdeel er de verkruimelde feta over.
- Sprenkel er olie over en bestrooi de saus met gedroogde oregano.
- Zet de schaal 30 minuten in de oven.
- Laat het gerecht minimaal 15 minuten rusten voordat je het serveert.
- Strooi er vlak voor je de Griekse involtini op tafel zet de resterende pistachenoten over

Laat je het weten als je de Griekse Involtini gaat maken voor de kerst? Reacties lees ik graag!
Kerstdiner 2021, nog wat tips.
Als je nu al wat ziet wat je kan gebruiken voor de kerst. Koop het. Zeker houdbare producten zoals wijn. En producten die in de vriezer kunnen kan je uiteraard ook al kopen. Niet alles hoeft op het laatste moment. Servetten, kaarsen. Cadeautjes. December is een dure maand. En als je de dingen verspreid over de maanden koopt is het ook niet meteen een enorm budget wat je in één keer uitgeeft.
Kijk hier voor meer kerstrecepten:
Bijgerechten
- Stoofpeertjes ouderwets
- Kindvriendelijke recepten voor de kerst
- kerstontbijt
- Kerststol recept
- walnotenbrood met blauwe kaas en honing
- geroosterde bloemkool
- makreelmousse
- feestelijke hapjes
- Suikervrije stoofperen
- salade van knolselderij
- Portabello
Hoofdgerechten
- coquilles, garnalen groenterijst en gremolata
- hertenstoofvlees
- rode rool met cranberries een groentegerecht
- tonijn in dragonsaus
- retro runderrollade
- groentelasagna
Desserts:

- Gewokte Asperges. Een keertje wat anders. - 18/04/2023
- Een Escaperoom thuis. Resultaat? Een geweldig kinderfeestje - 16/04/2023
- Knolselderijsalade á la Ceasar een heerlijk bijgerecht - 10/04/2023
Ik ben benieuwd tot hoe ver jij het gerecht voorbereid als je het een dag van tevoren maakt?