Dag van de gezonde kinderopvang en Kindstart

De afgelopen maand ben ik naar 2 beurzen geweest voor Pedagogisch Medewerkers in het werkveld van de Kinderopvang. De nadruk lag daarbij duidelijk op gezonde kinderopvang. Ik ging naar deze dagen toe met stiekem 2 petjes op. Namelijk als Gastouder en als Mamablogger. De leukste, inspirerende, mooiste en handigste tips en shops deel ik graag met jullie! 

Gezonde Kinderopvang

Wat beide beursdagen gemeen hadden is dat er steeds meer aandacht wordt gegeven aan gezonde kinderopvang. Dit is echt super om te horen. Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan buiten spelen en aan gezonde voeding. Zo zijn er ook steeds meer mogelijkheden voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders om de opvang ook zo gezond mogelijk te maken.

Voeding:

Op de dag van de gezonde kinderopvang deed ik een workshop koken met kinderen en was er iemand van het voedingscentrum die de nieuwe schijf van 5 uitlegde.

We maakten courgette en komkommer in zoetzuur als hapje. Leuk om te doen.

Bij het voedingscentrum vielen mij 2 dingen op. Kinderen onder de 4 jaar mogen geen kaas eten. Hun nieren zijn namelijk nog niet goed ontwikkeld. Kies bijvoorbeeld voor een light zuivelspread. Deze is niet light door het weglaten van suiker, maar door het lagere vetgehalte.

Daarnaast moeten kinderen ook elke dag een handje noten eten (15g). Zijn ze hier eigenlijk nog te klein voor, denk dan aan notenpasta op brood of geweekte ongezoute noten. Zo worden ze zacht.

Bewegen:

Bewegen was beide dagen net als voeding een hot item. Je merkt dat er zorgen komen omtrent de beweging van kinderen. Steeds vaker is de computer/Ipad/Tv/Gameconsole niet meer weg te slaan bij jonge kinderen. Waar wij vroeger alleen maar buiten speelden, wordt er steeds meer binnen gespeeld. Deels door dat het op straat minder veilig is voor spelende kinderen en deels door de ‘twee werkende ouders cultuur’.

Beide dagen was de stand van Monkey Moves aanwezig. Zij verzorgen onder andere gym voor kleuters, peuters en dreumes. Op een speelse manier leren kinderen de basis van 11 verschillende sporten. Goed voor de sociale en motorische ontwikkeling.

Op de  dag van de gezonde kinderopvang maakte ik ook kennis met de mannen van kindeorpvang in beweging. Dit is een app die je kunt aanschaffen waar je op groepsgrootte en leeftijd van de kinderen tal van uitgewerkte bewegings activiteiten kunt vinden.

Voor mij als gastouder helaas nog niet betaalbaar, maar wie weet lezen er wel andere professionals mee op mijn blog die het handig vinden.

Speelgoed:

Speelgoed voor binnen en voor buiten. Het was veelvuldig te vinden op de beide beurzen.

herfsttafel

Zoals ik bij de thematafel van de Gruffalo al liet zien kocht ik bij Ik & Buiten al gave boomstammen.

Op de kindstart beurs was er een hele grote stand van Joeppie. Deze winkel is gespecialiseerd in sport, spel, techniek, crea en senso voor alle plekken waar het om kinderen gaat. Hier hadden ze ook veel speelgoed en sportmateriaal meegenomen zoals een grote hindernisbaan

gezonde kinderopvang

een houten theater van de Gruffalo

kindstart

En nog veel meer hadden ze meegenomen.

Ze hadden in de stand ook een afdeling met het houten speelgoed van Plan Toys 

Deze auto is gemaakt van Planwood. Planwood is het nieuwe ecologische hout van PlanToys. De bomen van de eigen plantage worden volledig gebruikt, er is geen afval! Al het hout wordt vermalen, door en door gekleurd en met duurzame kleefstoffen samengeperst. Zo krijg je hout in iedere denkbare vorm en het is supersterk. De kleur- en kleefstoffen zijn op natuurlijke basis. De verpakkingen zijn gemaakt van gerecycled karton en bedrukt met inkt op soja-basis. (bron: www.joeppie.nl)

BioBuddi

Nieuw in Nederland zijn de bouwblokken van BioBuddi. Deze bouwblokken zijn eco-friendly, 100 % veilig, leerzaam, makkelijk schoon te maken ( ze kunnen gewoon in de vaatwasser/ wasmachine) en ze zijn vrolijk! Ze zijn gemaakt door suikermais en zijn volledig recyclebaar.

Ze lijken erg op Duplo maar zijn lichter en met prachtige kleuren. Ik hoop hier binnenkort meer van te kunnen laten zien.

Kleiworkshop

In de stand van Joeppie volgde ik een Creall klei workshop bij kleikoning Martin Pottjewijd. Hij gaf mij super goede tips om zelf leuke smileys en fruitpoppetjes te kunnen maken.

kleiworkshop kleiworkshop

De gouden tip: Begin door van alles een bolletje te maken. Dit is de basis voor alles wat je maakt van klei! Eerst alle losse onderdelen en pas als alles klaar is ga je je eindproduct in elkaar zetten.

kleiworkshop

Is het geen schattig appelmonster geworden? Op de site van Creall kun je vele instructiekaarten vinden trouwens! Enorm handig.

Volgende week deel 2 over de beurzen van de gezonde kinderopvang.

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.