Gezond eten is niet vanzelfsprekend

Heb jij (bijna) altijd een gevulde voorraadkast? Heb jij (bijna) altijd verse groente en fruit in huis? Kun jij elke dag een gebalanceerde gezonde maaltijd bereiden voor je kinderen? Ja kun zeg ik express, want iedereen heeft wel eens een patatjes, pannenkoeken, pizza, poffertjes dag. De welbekende P maaltijden. Gezond eten is niet vanzelfsprekend voor heel wat gezinnen in Nederland. Het is nu de week van de voedselbanken. En jij kunt helpen! 

Week van de voedselbanken

week van de voedselbanken

Zelf hebben wij gelukkig nog nooit hoeven aan te kloppen bij de Voedselbanken Nederland, maar ik ken mensen die dit helaas wel moeten doen. Dus zodra wij eten over hebben, een lang weekend of op vakantie weg gaan en nog spullen in de koelkast hebben. Dan geef ik alles weg. Nu breng ik het niet naar de voedselbank, maar direct naar de mensen waarvan ik weet dat ze het kunnen gebruiken. En vaak zit daar ook gezond eten bij als komkommer, fruit, melk, aardappelen en groentes.

Op Facebook heb je veel soorten weggeefhoeken en hier zijn ook groepen voor maaltijden en eten voor opgezet. Dit vind ik echt super initiatieven! Hoe vaak komt het immers voor dat jij eten weggooit? Gewoon goed eten waar jij geen zin meer in hebt de volgende dag bijvoorbeeld of je hebt geen ruimte in je vriezer meer. Goed eten waar een ander zeker nog wat aan kan hebben! Bij de voedselbank accepteren ze alleen onbereid eten en verpakkingen. Maar die kliekjes en resten chinees wil je ook niet weggooien.

Armoede

Op 15 oktober begon de Week van de Voedselbanken. Tijdens deze week staan we stil bij de Wereldwijde armoede en voedselverspilling. Ook in Nederland leven ruim één miljoen mensen in armoede. De Voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Het voedsel dat zij uitreiken zou anders vernietigd worden. Zij zijn daardoor een belangrijke partij in de strijd tegen voedselverspilling. De week eindigt op zondag 21 oktober, maar het werk van de voedselbanken gaat daarna dag-in dag-uit gewoon door.

Een miljoen mensen dat is echt schrikbarend veel! En daar horen ook heel veel kinderen bij. Kinderen die vers fruit en verse groente missen. Maar ook melk en brood en vlees/vis. Al die belangrijke vitamines die zo belangrijk zijn om gezond op te groeien!

Wat kunnen we doen?

gezond eten
pixababy

Wat ik zelf nu al een paar keer heb gedaan voor de voedselbank heeft niks met eten te maken. Ik zamel nu voor de derde keer de spaaracties van supermarkten als Albert Heijn en Plus in, om de kinderen van de voedselbank ook een compleet album met plaatjes te kunnen geven. De actie van de Albert Heijn gaat altijd heel goed, van de Plus gaat het dit keer erg moeizaam. Dochterlief vind het super van mama dat ze de kindjes ook een album met plaatjes geeft. Want sommige ouders hebben geen centjes om zelf boodschappen te doen. Dus heb jij ook plaatjes over doneer ze dan bij de voedselbank of kijk op weggeefhoeken bij je eigen regio of daar ook wordt ingezameld voor de voedselbank.

Daarnaast is het fijn als je stil staat bij al het eten wat je weggooit. Misschien onbedoeld, maar realiseer je wat een rijkdom je hebt dat je eten in de prullenbak laat verdwijnen! Eten waar zoveel mensen om moeten vragen bij de voedselbank!

Uitzending Klokhuis

Toevallig ging vanavond bij Klokhuis de aflevering over voedselverspilling. Ieder jaar wordt er voor 5 miljard euro aan eten weggegooid. Zonde! Mensen aan de andere kant van de wereld lijden honger en wij gooien het zomaar weg. Alle buitenbeentjes die door mensen niet worden gekocht in de supermarkt worden nu naar de verspillingsfabriek gebracht. Zij maken er lekkere soepen van! Ik koop trouwens ook altijd de buitenbeentjes verpakkingen bij de Albert Heijn! Alles smaakt hetzelfde, maar ja het ziet er wat anders uit. Nou en.

Buffetrestaurant

Waar Pascal van Klokhuis met Toine, een verspillingsadviseur, het ook over had zijn de buffetten in restaurants. Ik heb hier eigenlijk nooit zo bij stilgestaan, maar hier wordt heel veel eten van weggegooid! Het is bereid, dan wel vers, maar het heeft uren gelegen en het mag de dag later niet weer geserveerd worden. Ik denk dan nodig elke avond wat mensen uit die bij de voedselbank lopen en laat ze alles op komen halen. Bij je eten komen ze toch niet want daar hebben ze geen geld voor. Dus inkomsten mis je er niet aan en in plaats van dat je eten weggooid kan het nu in elk geval met veel plezier genuttigd worden!

Gezond eten niet vanzelfsprekend

gezond eten
pixababy

Rond de kerstdagen heb je ze vast wel zien staan. De winkelwagens waar je boodschappen in kunt achterlaten voor de voedselbanken. Of bij de Jumbo waar je een extra product/recept kunt scannen die daarna gedoneerd worden aan de voedselbank. Super initiatieven waar ik altijd goed aan mee werk. Een compleet menu geef ik graag weg om een ander ook een fijne kerst te bezorgen.

Wat mij opvalt is dat heel veel mensen er zakken chips ingooien of chocolaatjes. Maar weet je dat ze veel blijer worden van gezond eten? Groentes en Fruit, lang houdbaar het liefst zodat ze zelf ook een voorraadkast kunnen aanleggen! Ik daag jullie, lieve lezers, dan ook uit om met de feestdagen met zijn allen de blikken en glazen schappen leeg te krijgen en in de karren van de voedselbank te stoppen. En natuurlijk zijn chipjes en chocola ook erg lekker hoor dus als extratje mogen die er zeker bij in. En vergeet je dan ook niet een lekkere fles limonade voor de kindjes, thee en koffie en andere maaltijdbehoeften!

Doneer 5 euro!

5 euro
pixababy

De meest gewaardeerde maaltijdbox van Nederland is natuurlijk de maaltijdbox van de voedselbank. Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat de maaltijdbox gevarieerd gevuld wordt met gezond eten!

Samen met heel Nederland wil de voedselbank er voor zorgen dat er zoveel mogelijk maaltijdboxen uitgedeeld kunnen worden. Je steentje bijdragen is dan ook simpel. Via het formulier op de site van de Voedselbanken Nederland kun je geld doneren. Voor slechts 5 euro kan de voedselbank één maaltijdbox schenken aan mensen die ‘m écht kunnen gebruiken! Om het nog gemakkelijker te maken hebben ze ook een QR-code voor je klaargezet. Scan de code met je Tikkie of bankieren app en doneer! Gemakkelijker kan niet. Dus doe mee en doneer!

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

1 Response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.