12 mei Feest aan zee met een replica Zeilwagen

Heb jij het weekend van 12 mei al wat te doen? Het is het moederdagweekend natuurlijk maar misschien is een en ander wel te combineren. Wat dacht je van eerst een ontbijtje aan het strand Scheveningen  en dan kijken naar een groots historisch spektakel waar meer dan 150 figuranten aan meewerken. Tijd voor Feest aan Zee! 

Feest aan Zee!

feest aan zee
Schilderij van Andreas Carl Sommer (1905). Particuliere collectie, in bruikleen aan Muzee Scheveningen.

Tweehonderd jaar geleden opende Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Het was de aanzet voor de ontwikkeling van een kustdorp tot een nu internationaal geliefde badplaats. Reden genoeg voor Feest aan Zee. Dit is het themajaar waarmee Den Haag in 2018 tweehonderd jaar badcultuur viert met ruim honderd evenementen op Scheveningen en in Den Haag.

Eerder schreef ik al een blogbericht over de Ringen aan zee en nu gaat Feest aan Zee verder met een groots historisch spektakel.

Hoogtepunt van Feest aan Zee is de presentatie van de replica van de opzienbarende Zeilwagen die Simon Stevin in 1602 bouwde voor het vermaak van prins Maurits en zijn gasten.

150 figuranten uit 1900

feest aan zee
Fotograaf: Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Collectie Haags Gemeentearchief

Vanaf 12.00 uur spelen zich op het strand bij de Keizerstraat ( de winkelstraat van Scheveningen) bruisende historische taferelen af met de fraaie replica van Simon Stevins Zeilwagen als middelpunt. Het historische decor bestaat uit badkoetsen, tonnen en badtentjes, terwijl de 150 figuranten over het strand lopen als badmeester en badgasten. Kinderen bouwen zandkastelen, er lopen Haagse burgers in kledij uit 1900 en ambachtslieden zoals haringventers en schelpenvissers zijn druk aan het werk. Als bezoeker ga je terug in de tijd met dit levendige schouwspel. Het duurt bovendien tot 21:00 er zijn optredens en op de terrassen wordt het gezellig!

Zeilwagen van Simon Stevin

zeilwagen

Rond 13.00 uur wordt de zeven meter lange replica van Simon Stevins Zeilwagen officieel in gebruik genomen. Een feestelijke gebeurtenis waarbij onder meer diverse koren het Zeilwagenlied laten horen.

In 1602 maakte prins Maurits een opzienbarende proefrit met een Zeilwagen. Het voertuig was voor hem ontworpen door Simon Stevin, een uit Vlaanderen afkomstige wiskundige en uitvinder. In een recordtijd van twee uur reed de wagen met prins Maurits en 27 voorname gasten over het strand van Scheveningen naar Petten. Het voertuig haalde een (zeker voor die tijd) ongelofelijke snelheid van zo’n 40 km per uur. De zeilwagen is nog twee eeuwen gebruikt voor het vermaak van gasten, maar aan het begin van de 19e eeuw was de staat dermate slecht geworden dat de wagen en het prototype werden verkocht. De originele Zeilwagen bestaat inmiddels niet meer.

Stichting Behoud Schevenings Erfgoed

In het kader van de viering van tweehonderd jaar badplaats Scheveningen is het plan ontstaan om de historische zeilwagen na te bouwen. Het project is een initiatief van Jachtclub Scheveningen, Stichting Behoud Schevenings Erfgoed en Muzee Scheveningen. De replica is in een jaar tijd gebouwd door zeven leerlingen van ROC Mondriaan met de hulp van deskundige vrijwilligers. Het project is een voorbeeld van samenwerking tussen Scheveningse bedrijven en vrijwilligers.

  • drieduizend kilo zwaar
  • zeven meter lang
  • 3,25 meter breed
  • masthoogte: zeven meter

De gereconstrueerde zeilwagen wordt in 2018 breed ingezet bij het themajaar Feest aan Zee. Daarna krijgt deze een plek in de collectie van Muzee Scheveningen.

Het Historisch Feest aan Zee wordt georganiseerd door de Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen.

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.