Fabrique des Lumières: een prachtig uitje!

Een tip voor een prachtig uitje, dat is Fabrique des Lumières. In een deel van de Westergasfabriek in Amsterdam is een unieke locatie gecreëerd: een kunstproject wat oorspronkelijk uit Parijs komt. Sinds april 2022 zijn de deuren in Amsterdam geopend en kun je ervaren wat een digitale expositie is. En een ervaring is het zeker, ik had nog nooit zoiets gezien. Letterlijk en figuurlijk wordt je onderdeel van een schilderij.

Fabrique des Lumières

Fabrique des Lumières

In de enorme hal van de Westergasfabriek, een muur van 17 meter hoog en een vloeroppervlakte van 2800 m2 wordt een enorm schilderij als een film geprojecteerd. Dat betekent dat het schilderij overal om je heen is: op de muren, plafond en vloer. Ik ging met mijn zoon Mels van 12 naar Fabrique des Lumières. In de enorme ruimte zaten we op de grond, zodat de projecties overal om ons heen waren. Dat alleen is al bijzonder. Het schilderij komt echt tot leven doordat het beweegt: het is een animatie die zich ontwikkelt. Geen statisch schilderij dus. De muziek bij deze expositie ondersteunt dit. Je zou dus ook kunnen zeggen dat je bij Fabrique des Lumières midden in een film zit.

De kunstenaars

Als je een kaartje koopt voor Fabrique des Lumières dan koop je dat voor een bepaald tijdslot en kunstenaar. Op dit moment is dat Gustav Klimt of Jimmy Nelson. Wij gingen naar Gustav Klimt, vooral omdat je moet kiezen: ik denk dat ik beide geweldig had gevonden. Klimt zijn schilderijen, Nelson fotografie. Maar het concept van Fabrique des Lumières is hetzelfde voor beide. Op de website lees ik dat er meer dan 100 videoprojectoren nodig zijn om deze kunstwerken tot leven te brengen, dat is al indrukwekkend. Het tijdslot is vooral om de bezoekers wat te verdelen, er is geen eindtijd aangegeven. Enige minpuntje was dat het bij ons wel druk was (vrijdagmiddag in de herfstvakantie). Tegelijkertijd is de hal zo groot dat je ook niet echt veel last hebt van elkaar.

Op bezoek in Amsterdam

Ik vond Fabrique des Lumières echt geweldig, wat een ervaring. De bezoekers waren heel divers in leeftijd, maar ik merkte dat mijn zoon het een stuk eerder welletjes vond dan ik. Dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Of gewoon nog een keer alleen gaan, dat is mijn plan.

Een bezoek aan Fabrique des Lumières is goed te combineren met andere leuke uitjes in Amsterdam. Als je het slim plant, kan dit prima in combinatie met het Scheepsvaartmuseum, het Anne Frankhuis of Madame Tussauds. Nemo is denk ik lastiger, mijn ervaring is dat je daar makkelijk een hele dag kan doorbrengen. Wij combineerden Fabrique des Lumières met een rondvaart en een bezoekje aan de favoriete Amsterdamse winkel van mijn zoon: de Tony Chocolonely winkel!

Fabrique des Lumières

Pazzanistraat 37
1014 DB Amsterdam

Footer1
Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op Mamascrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Met vriendinnen en ook alleen ga ik graag op pad. Van musea tot lekker op het terras en van een goede strandwandeling tot naar de bioscoop. Naast mamascrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.