Pulled Oats ah – een echte aanrader voor de keuken thuis

Als je mijn eerdere blogs hebt gelezen weet je dat ik naar het Vegan TasteLab ben geweest op de horecavakbeurs ‘Gastvrij Rotterdam’. Vanaf dat moment ben ik mij meer gaan verdiepen in vegetarische en veganistische producten. Tijdens het Tastelab heb ik kennis gemaakt met Pulled Oats. Thuis ben ik hier ook mee gaan koken. Wil je weten hoe dat is geweest? Lees dan vooral verder.

Pulled Oats AH, wat is het?

Pulled Oats komt uit Finland. Het is ontstaan in de keuken van een voedingswetenschapper en een industrieel ontwerper, Maija Itkonen & Reetta Kivelä. Ze hebben een compleet nieuw plantaardig product gerealiseerd. Pulled Oats is gemaakt van haver en peulvruchten, rijk aan eiwitten, bevat alle negen essentiële aminozuren en is vrij van kunstmatige toevoegingen. Op dit moment bestaat Pulled Oats in de varianten naturel en tomaat en is verkrijgbaar bij de Albert Heijn voor € 2,99 per pak (175 gram).

Pulled Oats AH, wat kan je ermee?

Na mijn bezoek aan ‘Gastvrij Rotterdam’ heb ik contact opgenomen met Gold&Green, het bedrijf dat Maija en Reetta hebben opgericht toen zij Pulled Oats hadden uitgevonden. Ik ontving een receptenboekje: Oats, Beans & Love. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Een voorbeeld van wat je ermee kan is het gebruiken voor wat de naam al aangeeft. Ter vervanging van pulled pork. En dat is echt een absolute aanrader. Ik eet ook vlees en ik vind dit echt een goede vervanging van een broodje pulled pork.

Tijdens een verjaardagsfeestje heb ik de Pulled Oats aan vegetarische familieleden geserveerd en zij vonden het hartstikke lekker. Misschien dat ik het recept van paprikarelish ook nog eens deel, want die vond ook gretig aftrek. Nu laat ik de hoofdrol aan degene die het toekomt, de Pulled Oats. Het recept van de barbecuesaus is sowieso het uitproberen waard. Daarnaast kan je uiteraard ook broodjes maken met deze vegan heerlijkheid. En er zijn vele andere mogelijkheden denkbaar. Kijk maar eens op de website van Gold&Green

Recept colaburgers met Pulled Oats (4 personen)

Elles ging experimenteren met vegan pulled oats van de ah. Zelf maken van Pulled Oats kan ook met dit simpele recept. Vegan lifestyle

Ingrediënten

  • 1 pak Pulled Oats Tomato
  • Broodje (pita- of hamburger)
  • Komkommer
  • Cocktailaugurken
  • Tomaatjes

Voor de saus

  • 2 sjalotjes
  • 3 knoflooktenen
  • 1 el agavesiroop
  • 24 ml. Sweet chili saus
  • ½ tl. Sambal Oelek
  • 1 ½ el tomatenpuree (of passata)
  • 200 ml. Cola
  • 1 ½ el ketchup
  • 1 – 2 el. Rode wijnazijn
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl Zout
  • ½ tl gemalen komijnzaad

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius.

  • Fruit de fijngehakte knoflooktenen en sjalotjes in een pan met olie.
  • Voeg de rest van de sausingrediënten toe.
  • Laat minimaal 45 minuten sudderen totdat de saus is ingedikt.
  • Voeg de Pulled Oats toe.

Maak je broodje verder af zoals jij dat lekker vindt. Geef het samen met (kool)salade.

Recept Meergranenbroodjes (9 á 10 broodjes).

Deze broodjes zijn behoorlijk stevig. Het is een hele maaltijd, maar niet te zwaar. Zelf vind ik ze het lekkerste met brie of camembert, met honing of agavesiroop en wat walnoten. Dat is niet vegan, wel vegetarisch, maar eet het zoals je lekker vindt. Je hebt aan één broodje genoeg voor de lunch. In het oorspronkelijke recept worden cashewnoten gebruikt. Ik heb gekozen voor walnoten. Daarnaast wordt een combinatie van spelt- of havermeel en tarwemeel gebruikt. Ik heb een combinatie van boekweitmeel en havermeel gebruikt.

Elles ging experimenteren met vegan pulled oats van de ah. Zelf maken van Pulled Oats kan ook met dit simpele recept. Vegan lifestyle

Ingrediënten

  • 1 pak Pulled Oats naturel
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 200 gram boekweitmeel
  • 200 gram havermeel
  • Een handvol havermout
  • ½ tl. Zout
  • Handvol zonnebloempitten
  • Handvol pompoenpitten
  • 300 ml. Water
  • Handvol walnoten, gehakt
  • Handvol geraspte wortel
  • 30 ml. Olie
  • 1 ½ eetl. Agavesiroop

Werkwijze pulled oats

  • Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius.
  • Meng het gist met de helft van het meel, het zout, de zaden, noten en havermoutvlokken in een grote kom.
  • Schenk er wat lauwwarm water bij en roer door elkaar.
  • Voeg de agavesiroop en geraspte wortel toe.
  • Kneed het deeg terwijl je de rest van het meel geleidelijk toevoegt.
  • Meng tot de olie en fijngehakte Pulled Oats erdoor heen.
  • Het deeg moet nog een beetje kleverig zijn.
  • Laat het deeg 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Voeg meer meel toe aan het mengsel wanneer dat nodig is.
  • Verdeel het deeg in 10 tot 12 gelijke stukken.
  • Rol elke portie voorzichtig in een bal en leg op een bakplaat.
  • Bedek met een schone vochtige theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.
  • Besmeer de bovenkant van de broodjes lichtjes met water of amandelmelk.
  • Besprenkel met zonnebloempitten.
  • Bak de broodjes 10 – 15 minuten.

kun je pulled oats zelf maken?

Ja, je kunt pulled oats zelf maken. Pulled oats is een plantaardig alternatief voor pulled pork, gemaakt van haver en erwten. Hier is een eenvoudig recept om zelf pulled oats te bereiden:

Ingrediënten:

  • 1 kop haver (bij voorkeur grove haver)
  • 1 kop gele erwten (gedroogd)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 kopjes groentebouillon

Instructies Pulled Oats maken:

  1. Week de haver en erwten:
    • Week de haver en gele erwten in afzonderlijke kommen met ruim water gedurende minimaal 8 uur of ’s nachts.
  2. Kook de gele erwten:
    • Spoel de geweekte gele erwten af en kook ze in een pan met groentebouillon tot ze gaar zijn. Dit duurt meestal ongeveer 30-40 minuten. Giet het water af en zet opzij.
  3. Kook de haver:
    • Spoel de geweekte haver af en kook ze in een andere pan met groentebouillon tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Giet het water af.
  4. Bak de ui en knoflook:
    • Verhit olijfolie in een grote pan en bak de fijngehakte ui en knoflook tot ze zacht en goudbruin zijn.
  5. Voeg de haver en gele erwten toe:
    • Voeg de gekookte haver en gele erwten toe aan de pan met ui en knoflook.
  6. Voeg kruiden en smaakmakers toe:
    • Voeg sojasaus, tomatenpuree, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper toe. Roer alles goed door en laat het ongeveer 10-15 minuten sudderen op laag vuur om de smaken te laten mengen.
  7. Pul het mengsel uit elkaar:
    • Gebruik twee vorken om het mengsel uit elkaar te trekken, zodat het de kenmerkende ‘gepullete’ textuur krijgt.
  8. Serveer:
    • Serveer de pulled oats op broodjes, tortilla’s of als topping voor salades.

Dit zelfgemaakte pulled oats recept is niet alleen heerlijk, maar ook een gezond en voedzaam alternatief voor traditioneel ‘pulled’ vlees. Pas de kruiden en smaakmakers aan naar jouw voorkeur voor een unieke smaakervaring.

‘ Mijn conclusie voor Pulled Oats: een echte aanrader voor de keuken thuis.

Oats Beans en Love

Lees ook deze blogs

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

3 reacties

  1. Ik ben heel erg benieuwd naar het boek! we proberen minder vlees te eten, maar mijn 3 mannen zijn echte vlees liefhebbers. Ik moet dus echt iets lekkers op tafel zetten willen ze het vlees aan de kant zetten. Ik ben dus steeds bezig met het zoeken naar recepten. Ik waag graag een kansje op dit boek! Deze foto’s zien er veel belovend uit 😀

  2. Ik ben heel erg benieuwd naar het boek! we proberen minder vlees te eten, maar mijn 3 mannen zijn echte vlees liefhebbers. Ik moet dus echt iets lekkers op tafel zetten willen ze het vlees aan de kant zetten. Ik ben dus steeds bezig met het zoeken naar recepten. Ik waag graag een kansje op dit boek! De foto’s zien er veel belovend uit 😀

  3. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten om te proberen, dit boek lijkt me ook erg leuk en de recepten zien er lekker uit, ik doe dus graag mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.