Urban Myth speelt ‘Drie Zusters’… En hoe!

Ik ga graag naar het theater, maar helaas komt het er te weinig van. Als ik dan wel ga moet het wel iets zijn waar je even op door kan. Iets wat nog in je hoofd blijft nagalmen. ‘De Drie Zusters’ van Anton Tsjechov stond op mijn lijst om nog eens te zien. Afgelopen week was het dan zover. Met vriendin Marieke ging ik naar deze klassieker die dit keer werd opgevoerd door het gezelschap ‘Urban Myth’. Hoe lieten de oude Rus Tsjechov en een toneelgezelschap dat streeft naar meer diversiteit zich combineren?

De ‘Drie Zusters’, hoe zat dat ook alweer?

Het verhaal begint in een provinciaal garnizoensstadje. Daar wonen drie jonge vrouwen, drie zusters. De praktische lerares Olga, de stuurse, getrouwde Mascha en de benjamin van de familie, Irina. Officieel woont Mascha niet meer in het landhuis waar ze is opgegroeid. Sinds zij getrouwd is woont ze met haar man Koelygin elders in de stad. Hun broer, Andrej, woont nog wel in het landhuis. Hij is de hoop van de familie. Hij is intelligent en hij gaat het maken in Moskou, als professor op de universiteit.

Maar niet vandaag, want vandaag is Irina jarig. Andrej heeft zijn nerveuze vriendinnetje Natasja uitgenodigd. De legerdokter, tevens oude huisvriend Tsjeboetikin komt ook langs en neemt de officiers Soljony en Versjinin mee. Tijdens het feest maken ze plannen om naar Moskou te gaan. Ze hebben het over hun leven. Irina wil werken. Ook Olga, die weliswaar klaagt over haar drukke leraressenbestaan, is vol goede moed. Alleen Mascha onttrekt zich aan het gesprek. Even later blijkt dat zij niet meegaat naar Moskou omdat zij bij haar man blijft in het provinciestadje. Nors trekt ze zich terug in haar huis en laat het feestgedruis aan zich voorbijgaan.

De tijd verstrijkt voor de drie zusters

In het simpele, edoch doeltreffende decor dat het landhuis voorstelt woont Andrej met Natasja. Zij zijn inmiddels getrouwd. Natasja is voor het publiek erg grappig, maar ontpopt zich als een vrouw die vooral voor zichzelf lijkt te gaan. Ze verstoort de broze harmonie in de familie. Natasja en Olga hebben ruzie over de oude bediende Anfisa. Zij is te zwak om te kunnen werken, maar te geliefd om weggestuurd te worden. Andrej heeft de hoop opgegeven professor in Moskou te worden. Hij is trots dat hij in het bestuur van de gemeente zit.

Dat hij het familiekapitaal vergokt maakt de verhuizing naar Moskou zo goed als onmogelijk. Dat leidt tot lamlendigheid. Het leven is niet gegaan zoals ze dat wilden. Olga laat de moed zakken op school. Irina werkt, maar haalt daar geen voldoening uit. Ze beklagen zich dat ze in het provinciestadje waar ze wonen geen kant op kunnen met hun kennis.

drie zusters
foto Jean van Lingen

Mascha, die in een huwelijk zit waar ze niet gelukkig is, wordt verliefd op Versjinin. Het blijkt een hopeloze liefde. Ze zijn allebei getrouwd. Mascha en Versjinin moeten het doen met de keuzes die ze hebben gemaakt.

Wat als je leven anders verloopt dan je had gewild? De oude legerdokter Tsjeboetikin heeft al lang geleden die vraag op een destructieve manier beantwoord. Drinkend en gokkend gaat hij door het leven. In een gesprek met Mascha vertelt hij dat hij verliefd was op haar moeder. Op de vraag van Mascha of die liefde wederzijds was, geeft hij geen antwoord.

drie zusters
foto Jean van Lingen

In deze uitvoering van ‘Drie Zusters’ geeft deze dialoog een extra laag aan het verhaal.  Want gaf Tsjeboetikin wel antwoord dan zouden er andere vragen rijzen. Vragen die de zusterlijke solidariteit wellicht onder druk zouden zetten.

Dan toch verandering

Ondertussen wordt op de treffende klanken van de synthesizer van Soljony duidelijk dat de soldaten wegtrekken uit het provinciestadje. Tsjeboetikin en Versjinin gaan ook weg. De zussen blijven achter, maar worden gedwongen om plannen te maken omdat ze inmiddels door Andrej en Natasja ongewenst zijn in hun huis. Irina besluit om te trouwen met de baron. Daarmee stelt ze een andere aanbidder, de intrigant Soljony teleur. De baron en zij gaan direct na hun trouwen verhuizen naar een andere stad en willen hun leven daar betekenis geven.

Olga is inmiddels directrice van de school geworden. Zij woont met de oude bediende Anfisa elders in de stad. Mascha is misschien wel degene die de soldaten minst graag ziet vertrekken omdat ze dan ook afscheid moet nemen van Versjinin. Om diezelfde reden ziet haar man ze juist erg graag vertrekken. Koelygin is dan misschien een pompeuze man, maar niet zonder liefde voor Mascha. Hij heeft oprecht verdriet van Mascha’s onvermogen om hem lief te hebben. Machteloos kijkt hij toe hoe Mascha en Versjinin innig afscheid nemen. Liefde kun je immers niet dwingen. Die les lijkt de intrigant Soljony niet begrepen te hebben. Na een woordenwisseling tussen hem en de baron loopt het uit op een duel. Daarmee blijkt dat John Lennon gelijk had: ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans.’

Over Urban Myth

Urban Myth, het gezelschap dat ‘Drie Zusters’ stuk onder regie van Koos Terpstra op de planken brengt, vertelt trots op haar website dat dit de eerste keer is in Nederland dat de spelers van ‘Drie Zusters’ stuk gekleurd zijn. Wat ik zelf een fijne bijkomstigheid vindt is dat het hierdoor ook het publiek gevarieerder wordt. Bij klassiekers zoals de ‘Drie Zusters’ bestaat het publiek toch wel heel vaak uit mensen vanaf een bepaalde leeftijd die doorgaans wit zijn. Zij waren er ook, maar ze werden aangevuld met scholieren en studenten met een meer diverse achtergrond.

Een verhaal over liefde, over hoe je je leven een zinvolle invulling geeft en je toch zo af en toe laat lachen is natuurlijk een verhaal van alle leeftijden en culturen. Urban Myth bewijst dat een verhaal aan zeggingskracht toeneemt als je je eigen draai aan tradities geeft.

Tot en met 1 december is ‘Drie Zusters’ te zien door het hele land. Waar precies kun je zien op UrbanMyth.nl. Zelf heb ik geboeid gekeken naar deze 2,5 uur durende voorstelling en vergat de tijd. Daaruit blijkt de kwaliteit van de spelers, van de regie en natuurlijk Tsjechov zelf. Zij zijn in staat om je te laten meevoeren naar een wereld die net zo goed van jou is als van iemand anders.

Kijk ook onze review van Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.