Draden van Torill Kove

Er zijn van die prentenboeken die leuk zijn voor volwassenen en kinderen. Het engelstalige prentenboek (niet in het Nederlands vertaald) ‘My grandmothers ironed the king’s shirts’ is er daar één van. Dit prentenboek dat gaat over de oma van de schrijfster die niet alleen in het Noorse verzet had gezeten, maar ook decennia lang de overhemden van de Noorse koning had gestreken. Het is een humoristisch en liefdevol verhaal waarvan niet alleen een prentenboek, maar ook een korte animatiefilm is gemaakt. Op youtube kun je het zo bekijken. Er is nog zo’n boek namelijk draden. En dan niet de rode draad die Ossip vindt rond zijn huis, maar dit boek, draden, gaat om een andere rode draad. Gastblog van Tanja

‘Draden’

draden

Ook ‘Draden’ van Torill Kove is een korte animatiefilm en een prentenboek. Het is eveneens een liefdevol, maar minder of eigenlijk geen humoristisch verhaal. Dit verhaal gaat over een jonge vrouw die uitvliegt door een draad uit te kiezen en daaraan weg te zweven. Onderweg vindt zij een kind op haar reis. Dat kind is moederziel alleen en de vrouw besluit om het kind eten te geven, onderdak te bieden en te knuffelen. Door in deze eerste levensbehoeften te voorzien ontstaat er een band. Door het kind te leren spelen, denken en het kind te laten zien hoe de wereld eruit ziet ontwikkelt de band zich. De wereld wordt groter en de cocon waarin de twee zaten wordt door het kind opengemaakt. Er ontstaat een wereld die niet alleen meer van hen tweeën is, maar waarin andere mensen ook een rol gaan spelen.

draden

Weg naar volwassenheid

Als gevolg daarvan wordt de draad waaraan de twee met elkaar vastzitten langer, maar breekt niet. Totdat het kind is opgegroeid. Dan breekt de draad in twee delen. Het kind stopt haar draad bij zich, dicht bij het hart. De moeder doet hetzelfde. De draad is verbroken, de liefde blijft. Het kind, nu een volwassen vrouw kiest haar eigen draad en doet dat op haar eigen manier. Net zoals iedereen dat doet. De één zonder haast, de ander kan niet wachten. We kunnen kiezen voor avontuur, een carrière, kinderen, een relatie of misschien wel allemaal. En soms kun je niet alles kiezen en moet je het doen met wat er is, met die draad die beschikbaar is. Het laat ook zien dat met alle keuzemogelijkheden die wel hebben, we het uiteindelijk moeten doen met wie wij zelf zijn.

Draden Niet voor de kleintjes

Dit prentenboek, draden, is geen prentenboek voor kleuters of kleine kinderen. Draden is wat mij betreft meer gericht op ouders. Het is, mijns inziens, een pleidooi voor het liefdevol grootbrengen van kinderen en daar hoort bij dat je de wereld voor het kind groter maakt tot het in die wereld zich staande kan houden. Wat mij opviel is dat in dit boek er sprake was van één ouder, de moeder welteverstaan. Ik weet niet of Torill Kove dat bewust heeft gedaan en op die manier wil laten zien dat ook in éénoudergezinnen goed en bewust wordt opgevoed. Tenslotte laat Torill Kove volledig in het midden of er sprake was van een biologisch kind of een geadopteerd kind. Dat is heel verfrissend. Het laat de lezer nadenken over wat ouderschap is en wat een gezin een gezin maakt. Al met al, moest ik bij ‘Draden’ sterk denken aan een uitspraak die ik ooit een Engelsman heb horen maken: ‘Learning how to love, is like learning a language. If you don’t learn it at an early age, you never get quite the hang of it.’

Specificaties

Auteur:          Torill Kove (vertaling Imme Dros)

Uitgeverij:    Ploegsma

ISBN:             9789021679259

Prijs:               Draden is voor €13,99 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:       40 pagina’s

Datum:          Verschenen in december 2018

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.