Donors gezocht #MissingType

In de komende jaren worden er  40.000 extra donors gezocht in Nederland. In Nederland is het aantal bloeddonors in 10 jaar afgenomen met 20%, wereldwijd is dit 30%.  Wereldwijd ontvangen drie mensen per seconde een levensreddende bloedtransfusie. Vandaag start daarom de wereldwijde campagne #MissingType om nieuwe donors te werven, want die zijn van levensbelang.

Donors gezocht

Donors gezocht MissingType

Nederland had eind 2015 in totaal 343.000 bloed- en plasmadonors. Sanquin wil graag 380.000 bloeddonors in 2019. Het lijkt een hoog getal, maar zij willen graag  meer diversiteit van bloedgroepen in de bloedvoorziening brengen. Naast het werven van deze extra donors wil Sanquin ook jaarlijks 35.000 donors werven om de plaats in te nemen van donors die stoppen vanwege ziekte, ouderdom of persoonlijke redenen. Vooral jonge mannen melden zich merkbaar minder vaak als donor. Bloed doneren is  nog steeds niet heel bekend. Ook door verre buitenlandse reizen kunnen donors vaker (tijdelijk) geen bloed kunnen doneren.

Donors gezocht MissingType

De campagne #MissingType

24 bloedbanken in 21 landen hebben de handen ineengeslagen en een campagne gelanceerd om wereldwijd meer bloeddonors te werven. Beroemdheden uit de hele wereld steunen de Missing Type campagne, maar ook Nederlandse bedrijven en organisaties ondersteunen de campagne door in hun logo’s, websites, social media, gevelverlichting, straatnaamborden, auto-bestickering enzovoorts tijdelijk de letters A, B en O (de ‘missing’ bloedtypes) uit bedrijfsnamen te laten wegvallen met de vermelding #MissingType.

Donors gezocht MissingType

In Nederland worden de A’s in Iamsterdam op het Museumplein tijdelijk afgedekt en zullen BAM en het Amsterdams Concertgebouw op hun gevel de letters A, B en O weglaten. Vele ziekenhuizen en bedrijven als Corpus, Dura Vermeer, Topbloemen en de Keukenloods ondersteunen de campagne met eigen acties. Internationaal sluiten in verschillende landen onder andere Lloyds, Coca Cola, Microsoft, Boots en Samsung ook aan.

Wat kun jij doen voor #MissingType?

Wil je de campagne steunen, dan kan dat door op je social media de letters A, B en O uit je naam te vervangen door een underscore (laag streepje). Bekijk of deel de videoproductie ‘talking heads’ waarbij patiënten vertellen hoe een bloedtransfusie hun leven heeft gered. Of wat dacht je van foto’s van de #MissingType campagne op straat te posten, liken of delen? Maar je helpt het meest door donor te worden via ikgeefbloed.nl, want bloed is leven.

Donors gezocht

Donors gezocht MissingType

Zelf ben ik jarenlang donor geweest, maar moest ik i.v.m. gezondheidsredenen stoppen. Hierna ben ik er nooit meer aan begonnen, maar deze campagne heeft mij wel aan het denken gezet. In verband met mijn werk als gastouder en een manlief die vaak van huis is voor werk heb ik er nooit meer aan gedacht. Maar ik vind dit wel een serieuze zaak en ik heb een zeldzaam bloedtype dus misschien dat ik toch maar weer donor ga worden!

Even uitzoeken waar ik kan doneren en op welke tijden dit kan en of dit haalbaar is.

Ben jij al donor? 

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.