Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel van In The Air Productions draait inmiddels een aantal weken in de bioscoop en het filmdebuut van Nederlands bekendste oranje kat is een groot succes. Al vele (groot)ouders en kinderen hebben de film bezocht en ook in de zomervakantie is de film een leuk uitje met de kinderen. Voor de allerjongsten is deze film een geweldige eerste bioscoopervaring, stilzitten hoeft namelijk niet. En gegarandeerd dat kinderen die naar Dikkie Dik zijn geweest er nóg een keer naartoe willen!
Nog een keer naar Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel
Hoe vaak horen we het kinderen niet zeggen: ‘Nog een keer!’. Kinderen zijn dol op herhaling en ook de tweede, derde en volgende keer kijken ze net zo ingespannen naar een film als de eerste keer. Herhaling verveelt dus niet en is juist goed voor ze. Twijfel je om nog een keer naar Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel te gaan?
Hier op een rijtje waarom herhaling zo goed is voor kinderen:
1. Leren door herhaling: Van herhalen en oefenen word je beter, bouw je zelfvertrouwen op en krijg je een gevoel van veiligheid. Herhaling is nodig zodat een kind de nieuwe leerstof zich eigen kan maken. Teveel nieuwe dingen die aandacht vragen, zitten het leren in de weg.
2. Hersenen hebben herhaling nodig: Herhaling vormt de bedding waarin een kind rustig kan opgroeien. Een kind moet meerdere keren hetzelfde verhaal horen of meemaken om het geheel te overzien. Het helpt ze oorzaak-gevolg verbanden te vinden en verbanden tussen verschillende factoren, stimuli, gebaren en woorden.
3. Herhaling is goed voor emoties: Het bekende is prettig voor kinderen. Volgens socioloog Herman Vuijsje leidt het kiezen voor een vastgestelde weg tot een groter gevoel van vrijheid. “Het vasthouden aan een route lijkt misschien beperkend, maar het bied je alle vrijheid. Juist doordat je geen keuze hoeft te maken.’’ Het geeft rust en biedt de ruimte om het je eigen te maken. En dat maakt gelukkig!
Herhaling bij films
Bij films begrijpen kinderen het plot van de film steeds beter door herhaling. Kinderen willen nieuw geleerde dingen keer op keer vieren. Hun brein begrijpt nu hoe het de puzzelstukjes in elkaar moet leggen. Ze zijn verbaasd wanneer ze iets hebben onthouden van de vorige keer, terwijl ouders dit juist als voorspelbaar zouden bestempelen.
Er worden emoties gekoppeld aan de opgedane kennis, wat ook een gevoel van persoonlijke veiligheid geeft. Daarom verliest een film of verhaal, zoals Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel, nooit zijn aantrekkingskracht. Het onthouden en herinneren is een leuke, bijna magische ervaring. Het kind weet namelijk te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Bovendien kijken kinderen steeds weer dezelfde film, omdat ze het verbinden aan de emotie die ze de eerste keer voelden.
Nog een keer! Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is een kleurrijke film, waar kinderen in eerste instantie vol verwondering naar zullen kijken. Bij een volgende keer zullen ze weer nieuwe dingen ontdekken en nog beter weten wanneer ze mee kunnen zingen, dansen of klappen. Niet gek dus als ze nog een keer naar deze film willen. En hoewel ouders vaak de neiging hebben om veel verschillende ervaringen te bieden aan hun kinderen, zal een herhaalbezoek aan de film net zo leuk en nog leerzamer zijn voor hen!
Lees ook deze blogs
- Superkrachten voor je hoofd
- Garfield
- Kinderfilms 2024
- Vlindervrienden
- Vos en Haas redden het bos
- Autumn and the Black jaguar, een bijzondere vriendschap
- Kung Fu Panda 4, een nieuw avontuur voor Po
- Fantasievriendjes