Digitale uitstapjes – een lijst met tips leuk met kinderen

En toen was daar opeens corona en zat Nederland op slot. Waar je normaal in vakantieperiodes op pad gaat naar pretparken, dierentuinen en musea zit je opeens binnen. Inmiddels zitten we niet meer in een lockdown maar heb je wel te maken met dat je zomaar opeens een week thuis zit door quarantaine. Er zijn dan genoeg digitale uitstapjes om te maken die ook leuk zijn voor kinderen.

Dit jaar maar eens digitale uitstapjes

Tja…. De afgelopen periode zijn we natuurlijk massaal aan het wandelen geslagen. Alle speeltuinen in de omgeving zijn bezocht (op rustige momenten uiteraard), we zijn op berenjacht geweest en hebben gym challenges uitgevoerd.
Maar in de vakantie wil je meestal toch graag een dagje weg. Daar hebben sommige musea, pretparken en dierentuinen wat op gevonden: een digitaal uitstapje!

Digitale uitstapjes

Een bezoekje aan de dierentuin

Elke vakantie een bezoekje aan de dierentuin normaal gesproken ons favoriete uitstapje. Dit jaar zullen we maar digitale uitstapjes moeten maken!
Heel veel dierentuinen hebben virtuele tours of zelfs live webcams op hun site gezet, zodat je toch van de dieren kunt genieten deze vakantie!

  • In Diergaarde Blijdorp is er van alles te beleven! Zo kun je live in de dierentuin kijken, via Google Maps in de dierentuin rondwandelen en in dierendossiers snuffelen.
  • In Burgers Zoo kun je met een virtual reality bril een bezoekje brengen aan de Ocean, Bush en verschillende dieren!
  • Bij Safari Park Beekse Bergen zijn er filmpjes gemaakt van een safari tour. Zo kun je toch op safari! Deze filmjes zijn te vinden op het Youtube kanaal van de Beekse Bergen.

Lees ook deze blogs voor als je een live uitstapje wil maken.

ontdekkingsreis bij Nemo Science Museum

Digitale uitstapjes naar musea

Ook musea hebben er alles aan gedaan om kinderen tijdens deze periode toch een kijkje te kunnen laten nemen. De achtste Nationale Museumweek vindt ondanks de coronacrisis ‘gewoon’ doorgang van 20 tot en met 26 april. Digitale uitstapjes kunnen ook in een museum plaatsvinden!
Door bijvoorbeeld filmpjes, opdrachten en kleurplaten kunnen de kids toch op pad in het museum.

Een aantal musea op een rijtje:

  • Het Rijksmuseum heeft heel veel materialen voor kinderen. Erg leuk is de Klokhuis-tour, waarbij je alle geheimen van de Nachtwacht ontdekt.  
  • Nemo heeft op de website een ‘thuismuseum’ ingericht, waar allerlei proefjes verzameld zijn om thuis mee aan de slag te gaan.
  • Bij het Achterhuis is een virtuele tour te volgen. Deze is erg mooi gemaakt!
  • Het Van Gogh Museum geeft tips om het museum vanuit huis te bezoeken. Er zijn zelfs lessen beschikbaar, al moet je daar in de vakantie misschien niet direct aan denken.
  • Biodiversiteitsmuseum Naturalis biedt via een BioPortal toegang tot de Nederlandse natuurhistorische collecties. Het museum heeft een app waarin onder meer een rondleiding door het museum wordt gegeven door bioloog Freek Vonk.
  • Op de website van het Mauritshuis kunnen bezoekers het virtuele Vermeermuseum bezoeken. De hoogtepunten staan online en zijn er activiteiten en spelletjes voor kinderen gedeeld, die jongere bezoekers op een leuke manier kennis leren maken met kunst en cultuur.
  • Via een speciale website geeft Space Expo informatie en biedt het activiteiten die te maken hebben met de ruimte. André Kuipers vertelt jong en oud hoe het is om samen te leven in een kleine ruimte, ver weg van de aarde.

Lees ook deze blogs voor als je een live uitstapje wil maken.

tip voor een dagje efteling

Digitale uitstapjes naar een attractiepark

De Efteling heeft een heel mooi filmpje met een drone gemaakt, waarbij ze het pretpark in al zijn lentepracht laten zien. Wil je en kan je veilig op stap met je kinderen dan kunnen we je deze speeltuinen en pretparken aanraden.

Virtueel wandelen door Nederlands mooiste natuurgebieden

Digitale uitstapjes
Afbeelding van Frank Winkler via Pixabay

Omdat het deze periode soms erg druk kan zijn bij het wandelen in natuurgebieden, is een digitaal uitstapje een leuk idee. Een frisse neus is natuurlijk fijner, maar als het weer het niet toelaat (óf als het juist té mooi weer is en de natuurgebieden zoals de Biesbosch overvol zijn) is het ideaal om een virtuele wandeling te maken door de mooiste natuurgebieden van Nederland. Natuurmonumenten heeft de mooiste op een rijtje gezet.

De bloemenpracht bij Keukenhof bekijken

Keukenhof trekt elk jaar vele bezoekers, vaak uit het buitenland. Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik er zelf nog nooit ben geweest.
Omdat er dit jaar door het coronavirus het park helaas niet open zal gaan, willen ze de bloemenpracht voor iedereen toegankelijk maken, omdat het gewoon zonde is als er niemand van al dat moois kan genieten!
Op hun website is er gekozen voor een virtuele opening, met vele filmpjes van het park, uitleg van de tuinmannen én de directeur!

Kinderboekenweek 2022 Gi Ga Groen

Of toch maar lekker lezen?

Digitale uitstapjes zijn natuurlijk superleuk. Maar gewoon lekker lezen is natuurlijk ook heerlijk! En daar hebben de kinderen deze periode veel tijd voor. Naast het lezen in een gewoon boek, kun je ook online inspiratie vinden op onze boekenblog www.stoerleesvoer.nl

Lees deze blogs voor inspiratie tijdens vakanties:

En kijk vooral op de site van Voordeeluitjes voor leuke aanbiedingen!

Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.