digitaal bejaard

Ben jij ouder dan 54 jaar? Dan ben je wellicht digitaal bejaard. Ja dat klinkt veroordelend of generaliserend, maar volgens een onderzoek gehouden door Microsoft is dit echt zo.

( Voor dit onderzoek ondervroeg marktonderzoeksbureau Panelwizard in opdracht van Microsoft 1.027 Nederlanders van achttien tot en met 55 jaar.)

Digitaal bejaard

digitaal bejaard

Voor dit onderzoek werden 1.027 Nederlanders van achttien tot en met 55 jaar ondervraagd.

 • 69% vindt het nodig om nieuwe digitale vaardigheden aan te leren
 • 24% heeft moeite om alle technologische ontwikkelingen bij te houden.
 • 27% is bang zijn baan te verliezen als hij geen nieuwe technologische vaardigheden aanleert.
 • 50% denkt dat zijn functie er vanwege technologische ontwikkelingen over tien jaar heel anders uitziet.

Ik vind het ook altijd fijn om nieuwe digitale vaardigheden aan te leren, ik heb geen moeite om technologische ontwikkelingen bij te houden gelukkig. Ik ben niet bang dat ik door technologische ontwikkelingen straks mijn baan kwijt raak. Er zullen altijd kinderen geboren worden en die kinderen zullen vaak naar de opvang blijven gaan doordat ouders beide werken tegenwoordig en opa’s en oma’s steeds langer moeten doorwerken in plaats van op hun kleinkinderen te kunnen passen.

Nederland ‘digitaal bejaard’ op zijn 54e

digitaal bejaard

 • 85% vindt  technologie onmisbaar om te kunnen blijven meedoen in de maatschappij.
 • 23% heeft het gevoel niet over up-to-date kennis te beschikken als het gaat om technologie en technologische vaardigheden.

Nederlanders voelen zich dan ook al vroeg ‘digitaal bejaard’: gemiddeld denken wij dat we vanaf ons 54ste  de technologische ontwikkelingen niet meer goed kunnen bijhouden. En hoe ouder we worden, hoe meer dit gevoel toeneemt: van de 46- tot 55-jarigen ervaart 36 procent dit, tegenover slechts acht procent van de 18-tot 25- jarigen.

Ik hoop toch echt wel dat ik tot ver in mijn 80ste nog steeds digitaal bij ben. Nu heb ik een man die in de ICT werkt en zelf ben  ik ook aardig technisch onderlegd dus ik hoop dat ik bij kan blijven!

Mannen banger voor robots dan vrouwen

digitaal bejaard

 • Moeilijk om technologische ontwikkelingen bijhouden
 • Mannen 16% vrouwen 32%
 • Angst voor baanverlies onder werkenden
 • Mannen 33% vrouwen 19%
 • Bang dat baan in de toekomst geautomatiseerd of door robots is overgenomen
 • Mannen 16% vrouwen 8%

Ik denk dat ik wel snap waar het hogere percentage bij de mannen vandaan komt. Mannen hebben veelal nog steeds de technische banen die nu al steeds meer door geautomatiseerde processen worden overgenomen. Vrouwen werken meer in sociale werkvelden waar dit minder makkelijk overgenomen kan worden door robots.

Computerproblemen

digitaal bejaard

 • 12% weet niet precies waar hij met computerproblemen terecht kan
 • 60% denken dat ze meer zouden kunnen halen uit hun computer of laptop
 • 18% raakt de weg kwijt door alle verschillende oplossingen voor computerproblemen
 • 68% is voor de mannen die vaak degene zijn die computerproblemen thuis oplossen
 • 14% voelt zich bezwaard om een collega om hulp te vragen

Go google it zeg ik altijd tegen mensen als ze iets niet weten. Heb jij computerproblemen probeer dan iemand in je netwerk te vinden die bijvoorbeeld een eigen ICT bedrijf heeft. Die kan jou waarschijnlijk wel helpen en anders weet hij wel iemand anders die dat kan. Lokale computerwinkels hebben vaak een extra computerhulp dienst.

Microsoft Sessies

digitaal bejaard

Om mensen te helpen hun digitale kennis te ontwikkelen, komt Microsoft met Microsoft Sessies. Dit is een serie webinars en interactieve sessies waarmee deelnemers op een toegankelijke manier hun technologische vaardigheden kunnen verbeteren.

Zo kunnen er webinars worden gevolgd, waarin de basisvaardigheden worden uitgelegd, zoals het voor gebruik klaarmaken van een nieuwe computer of laptop. De live-uitzendingen maken deelnemers nog verder wegwijs op hun computer en gaan ook dieper in op thema’s als digitale fotografie of veilig internetten. De sessies hebben elk een ander thema en worden gepresenteerd door Microsoft-expert Lars van Beek. De video’s en live-uitzendingen zijn elke dinsdagavond om 19.30 uur gratis en live te zien, en achteraf terug te kijken via Microsoft Sessies.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek

 “De wereld digitaliseert in rap tempo. Daardoor komt iedereen vroeg of laat op het punt waarop zijn digitale kennis verouderd is”, zegt Lars van Beek, technologiespecialist bij Microsoft Nederland. “En hoewel het gros van de Nederlanders het belangrijk vindt om digitaal bij te blijven, heeft bijna een kwart niet het gevoel te beschikken over up-to-date kennis als het gaat om technologie. Met Microsoft Sessies bieden we daarom een toegankelijke en eenvoudige manier om te leren hoe je het meeste uit je computer haalt en tegelijkertijd digitaal bijblijft.”

Hier nog  wat laatste feiten op een rij

 • Bijna een op de vijf (achttien procent) Nederlanders kost het moeite om geduld te bewaren als anderen hen vragen computerproblemen op te lossen.
 • Veertien procent van de werkende Nederlanders zou zich bezwaard voelen als ze collega’s om hulp bij computerproblemen vragen.
 • Van de Nederlandse ouders geeft meer dan een derde (35 procent) aan dat de kind(eren) slimmer of handiger is (zijn) dan zijzelf als het gaat om technologie.
 • Meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) stelt software-updates weleens uit.

Mijn tip: vraag gewoon om hulp als je dit nodig hebt. Geen enkele vraag is stom, maar je vraag niet stellen dat is wel dom!

En die software updates lieve mensen, bevatten ook vaak extra beveiligingsupdates dus stel ze nou maar niet meer uit, want ja ook op het digitale web wordt het steeds gevaarlijker voor inbrekers!

Ben jij bang om je baan te verliezen in de toekomst door de technologische veranderingen of doordat je digitaal bejaard bent?

 

 

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.