De maand van de Geschiedenis, een overzicht met leukste kinderactiviteiten

De maand van de Geschiedenis! In oktober 2021 is het weer zover. Een maand lang toffe dingen om te doen voor kinderen vanaf 4 jaar. Ga op ontdekking en reis door de tijd. Ga vervolgens langs bij de deelnemende musea, bibliotheken etc langs! het thema is Aan het werk. Hieronder een blog met de leukste kinderactiviteiten die er te doen zijn.

maand van de geschiedenis

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis. Die beleeft alweer haar achttiende editie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk. Naast fietstours, workshops, lezingen en festivals zijn er ook kinderactiviteiten, voor uiteenlopende leeftijdscategorieën. Met deze activiteiten beleven kinderen een leuke dag én steken ze ook nog iets op over het verleden.

Kinderactiviteiten in De maand van de Geschiedenis

Papier scheppen 
Van oude boeken uit het boekencafé ga je nieuw, handgeschept papier maken. Met afbeeldingen, knipsels, mooie woorden en vloeipapier geef je er eigen kleur aan en maak je je eigen papier, om op te schrijven of als kunstwerkje voor aan de muur. Natuurlijk mag je je zelfgemaakte papier meenemen naar huis. 
Arnhem, Arnhems Boekencafé Libertas. 23 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/arnhemsboekencafelibertas  

Watersnood 
In het Watersnoodmuseum leer je alles over de Watersnoodramp van 1953 en ontdek je hoe belangrijk het is dat we ons land beschermen tegen water. En hoe we dat doen leer je tijdens workshops dijken bouwen en zinkstukjes maken. Deze zinkstukken werden (in het groot) gebruikt om dijkgaten te dichten. 
Ouwerkerk, Watersnoodmuseum. 19, 21, 26 en 28 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/watersnoodmuseum

Zaklamptour tijdens De maand van de geschiedenis
Als je wel eens in Utrecht komt, heb je hem vast wel eens gezien: de Domkerk. Wat een werk moet het zijn geweest om deze gigantische kerk te bouwen! Hoe deden ze dat? Hoe kwamen ze zo hoog? En Hoe bleven de stenen daarboven zo goed zitten? Tijdens een spannende zaklamptour in het donker leer je er alles over. 
Utrecht, Domkerk. 21 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/domkerk  

Expeditie-postzegel 
Ga aan het werk in het Noord-Hollands Archief! Je kunt aan de slag met een echte negentiende-eeuwse drukpers van de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé. Of maak je eigen expeditie-postzegel! Echte avonturiers kunnen ook nog op schattenjacht in de oude Janskerk. 
Haarlem, Noord-Hollands Archief. 23 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/noordhollandsarchief  

Weeskinderen 
Gelukkig zijn in Nederland bijna geen weeskinderen meer, maar tweehonderd jaar geleden was dit wel anders. Veel weeskinderen werden naar een weeshuis gebracht, bijvoorbeeld in Veenhuizen. Daar werden ze aan het werk gezet in de spinnerij om geld te verdienen. Je ontdekt het leven van weeskinderen in die tijd in het Drents Archief. 
Assen, Drents Archief. 24 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/drentsarchief  

Oorlog tijdens De maand van de geschiedenis

Soldatenwerk tijdens De maand van de geschiedenis
In Fort Pannerden ontdek je hoe het was om soldaat te zijn op een fort. De verschillende locaties worden uitgelicht met miniworkshops. Hoe zorg je voor een goed geolied fort met ruim tweehonderd soldaten? 
Doornenburg, Fort Pannerden. 27 oktober https://www.maandvandegeschiedenis.nl/fortpannerden  

Soldatenwerk 2 
Ga aan het werk als militair in het Marinemuseum. Test vervolgens je skills met spelletjes, stap aan boord van een echte onderzeeboot en mijnenveger. Ontmoet echte militairen tijdens de Marine Roadshow. Ondertussen leer je alles over de Koninklijke Marine. 
Den Helder, Marinemuseum. 16 t/m 31 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/marinemuseum  

Nog veel meer leuks

Hoe word je archeoloog? 
Ben jij benieuwd naar het beroep van archeoloog? Ontdek er dan alles over tijdens een workshop. Je proeft aan het vak door zelf aan de slag te gaan en wordt daarin begeleid door een echte archeoloog die je alles kan vertellen over zijn bijzondere werk.  
Ede, Cultura Ede. 13 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/culturaerfgoed  

Blauwdruk maken tijdens De maand van de geschiedenis
Blauwdruk is een oude techniek om kopieën te maken door middel van licht. Dit kan op papier, maar bijvoorbeeld ook op stof. Drukkers gebruikten deze techniek meer dan honderd jaar geleden heel vaak. Maar gelukkig bewaren ze bij de Groninger Archieven veel van die mooie blauwdrukken. Die ga je eerst bekijken. Daarna ga je zelf aan de slag met een mooie blauwdruk, die je in een echte archiefdoos mag meenemen naar huis! 
Groningen, Groninger Archieven. 20 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/groningerarchieven  

Treinspeurtocht 
Ga op het Werkterrein Utrecht Maliebaan tijdens een spannende speurtocht op zoek naar verdwenen beroepen. Zo kom je bijvoorbeeld de depotchef tegen, een tractieopzichter en een seinhuiswachter.  
Utrecht, Spoorwegmuseum. 1 t/m 31 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/spoorwegmuseum  

Parachute tijdens De maand van de geschiedenis
De tentoonstelling ‘Marechaussees van Oranje’ laat zien voor welke keuzes marechaussees kwamen te staan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uitwijken naar Engeland om van daaruit de Royal Air Force te dienen? Voor de Duitse bezetter werken? Opstappen? In oktober kun je elke woensdagmiddag een workshop volgen waarbij je je eigen parachute maakt.  
Buren, Marechausseemuseum. 6, 13, 20 en 27 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/marechausseemuseumburen  

De complete agenda van De maand van de geschiedenis is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer vervolgens op Kinderen voor het complete kinderaanbod.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Aanhetwerk

Kijk hier voor het weekend van de wetenschap

Handige linkjes

Een paar handige linkjes die passen bij De maand van de Geschiedenis! Zo kan je thuis ook nog genieten van dit leuke thema en onderwerp. Weet je al wat jij gaat doen?

Footer1
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.