De maan is overal en winactie

De maan is overal. Een boek dat ik graag wilde lezen vanwege de titel. Het geeft op een bepaalde manier een gevoel van hoop. Toen ik uiteindelijk begreep dat dit boek over oorlog gaat zag ik er een beetje tegenop het boek te lezen. Ik kan er nooit zo goed tegen, oorlog en geweld, alles vernietigend.

Herdenken

Het brengt me terug naar 4 en 5 mei, nog niet zo lang geleden. Een dag van herdenking en een dag van blijdschap om de vrijheid die wij hier mogen genieten. Mijn vader heeft mij als kind vaak vertelt over zijn herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Sinds ik kinderen heb raakt één verhaal mij altijd het meeste. De plaats waar zij woonden zou gebombardeerd worden. Mijn opa en oma besloten om met hun gezin van 5 kinderen de polder in te vluchten.  Ze kwamen onder spervuur te liggen en konden uiteindelijk op een boerderij hun toevlucht vinden. Hij was 9 jaar oud. Inmiddels is hij 83 en het staat nog vers in zijn geheugen. Hoe neem je als ouders zo’n onmogelijke beslissing? Ik probeer me weleens in te beelden hoe het zou zijn. Ik word ’s ochtends wakker en de tankwagens rijden in onze straat en we zijn een bezet land. Het is moeilijk voor te stellen.

Ook bij de mensen die achterbleven. De maan is overal.

De maan als symbool voor hoop. Zo ziet Rasha, de hoofdpersoon uit het boek dit ook. Voor haar is de maan een houvast. Na verlies blijkt er altijd hoop te zijn en is er nieuw leven denkbaar, nadat Rasha veel heeft verloren: haar thuis, haar zusje, haar vriendinnetje. De maan is overal is geschreven vanuit haar gezichtspunt, vanuit een kind. De illustraties zijn mooi ingetogen, passend bij het verhaal. Hoe oud zal Rasha zijn? 7 of 8?

Vluchten en hopen

de maan is overal

Haar ouders besluiten om het land waar zij wonen te ontvluchten. Via een overvolle bus, via het water. Via een lange vermoeiende reis komen ze in een land in Europa aan. Rasha draagt veel verlies met zich mee en praat daar niet over. Dit omdat ze haar ouders niet nog meer wil belasten. Het valt haar op dat de maan overal meereist. De maan is overal. Die gedachte geeft haar houvast. Het mooie van het boek is dat het niet alleen gaat over verlies, maar vooral ook over hoop. Dat een nieuw leven mogelijk is en dat er dan soms ook verrassende dingen gebeuren. Zo blijkt voor Rasha dat haar vriendin in dezelfde plaats en op dezelfde school is terecht gekomen. Aan haar vriendin durft ze wel te vertellen over alles wat ze verloren heeft, vooral het verdriet over haar zusje Selima.  Verdriet wat ze met niemand kon delen en nu wel. Zo wordt haar nieuwe land misschien toch een beetje een nieuw thuis.

Specificaties de maan is overal

Op de site van Eenhoorn kun je lestips vinden bij het boek de maan is overal.

Uitgever: de Eenhoorn | Auteur: Kolet Janssen | 9789462913707 | februari 2019  | 40 pagina’s | meer info op Bol

Winactie: de maan is overal

de maan is overal

De winactie is helaas afgelopen. Houdt MamaScrapelle in de gaten via social media Facebook Instagram en Pinterest om niks te missen van toekomstige winacties ( er komen er nog een hoop aan)

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, moeder van een 7-jarige dochter en een 12-jarige zoon. Ik hou van reizen, zingen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

15 Responses

  1. Oh! Wat een fantastisch mooi boek van deze tijd.
    Zo gevoelig!
    Het besef dat het voor heel veel mensen allemaal niet gemakkelijk is in het leven, maar dan toch een veilige haven vinden, waar ze zonder oorlogen kunnen leven.
    Ik volg op Bloglovin en zou graag mee willen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.