De kleine Walvis – Nationale voorleesdagen 2017

Vandaag zijn de nationale voorleesdagen weer begonnen. Prentenboek van 2017 is de kleine Walvis van Benji Davies. Ik vond een liedje passend bij het boek en dankzij Pinterest ook wat leuke knutselprojecten! 

De kleine Walvis

de kleine walvis

Het boek gaat over Boy die samen met zijn vader en hun zes katten aan zee woont. Zijn vader gaat elke ochtend vroeg van huis weg om te vissen op zee en Boy slentert dan vaak wat op het strand. Op een dag vindt hij een kleine walvis en neemt deze mee naar huis. Hij zorgt goed voor de walvis en houdt hem lekker nat. Als papa na het avondeten ontdekt dat er een kleine walvis in bad ligt gaan ze hem samen naar de zee brengen. Boy mist zijn kleine walvis elke dag en hoopt hem ooit nog weer eens te zien.

de kleine walvisde kleine walvis

Een mooi verhaal over vriendschap op een unieke manier uitgelegd met prachtige tekeningen. Onze dochter probeert nog steeds alle zes de katten te vinden in het verhaal 🙂

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Schrijver: Benji Davies

Te koop: De kleine walvis met vingerpopje is voor 15,99 te koop bij Bol via mijn affiliatelink. Zonder vingerpopje kost hij 13,99.

kleine walvis winter kleine walvis winter

Er is trouwens ook al een vervolg op dit leuke prentenboek 2017 namelijk de kleine walvis in de winter. Dit boek is ook als zelfstandig te lezen, maar een prachtig vervolg op het eerste deel. Midden in de winter komt Boys vader maar niet thuis van het vissen en Boy besluit op onderzoek uit te gaan midden in de nacht. Hij krijgt gelukkig hulp van zijn vriend de kleine walvis. Zal het ze lukken om zijn vader te vinden?

Liedje over de kleine walvis

de kleine walvis

Op een Facebook groep genaamd Kleuterwereld poste Cécile Kootstra dit liedje gemaakt door haar vader.

Een kleine walvis op het strand
ligt daar zo maar in het zand
Boy schept water houdt hem nat
doet hem thuis gauw  in het bad
Vader neemt de walvis mee
In de boot terug naar de zee
Dag walvis dag aardig dier
jij zwemt weg en ik blijf hier

De kleine walvis knutselprojecten

Op mijn Pinterest heb ik aardig wat knutselprojecten getagd om te maken met de kinderen. Zo hebben de kinderen uiteraard al een kleurplaat gekleurd over de Walvis en hebben wij met gescheurde blaadjes een walvis beplakt.

20170120_080926_resized

Nodig:

Een uitgeknipte Walvis, 4 verschillende kleuren blauw, een wit vel papier om over te trekken en lijm

de kleine walvis

Scheur, waar de kinderen bij zijn, de vellen papier in kleinere vellen en geef elk kind 4 verschillende kleuren blauw. Nu mogen ze lekker verder zelf gaan scheuren! Vanaf ongeveer anderhalf jaar kunnen de meeste kinderen dit al goed! En anders help je ze nog even.

de kleine walvis

Hierna geef je ze lijm, of lijm je zelf de om getekende walvis op het witte papier en plak de gescheurde papiertjes er maar op!

 

Walvis van een bord

walvis diy

Met twee kleuren blauw en wit verfden de kinderen een bord. Later knipte ik deze in twee helften en maakte het met wat blauw papier aan elkaar vast. Een oogje erop en door de staart te bewegen lijkt het net alsof de walvis echt zwemt!

I whale always….

de kleine walvis

Leuk voor Valentijnsdag met de tekst i whale always love you, maar dochterlief maakte hem voor haar vriendinnetje met i whale always be your friend. Het ziet er zo schattig uit!!

Nationale voorleesdagen

Tijdens de nationale voorleesdagen is het fijn om even stil te staan bij de taalontwikkeling van een kind. Door kinderen te laten luisteren stimuleer je niet alleen hun concentratie, maar ook hun fantasie. Het horen van nieuwe woorden en zinnen is bovendien goed voor de taalontwikkeling.

Voorlezen kan een kind ook steunen, een veilig gevoel geven en helpen een bepaald onderwerp te begrijpen. Via een voorleesboek komen ouders bijvoorbeeld gemakkelijker met hun kind in gesprek over angst, dood en ziekenhuisopname. Zo krijgt een kind meer grip op de wereld om zich heen.

Wij lezen altijd voor aan dochterlief voor het slapen gaan. Soms wat korte verhaaltjes en soms een langer verhaal. De ene keer mag zij er een uit zoeken en de andere keer kiest mama of papa er een uit. We liggen dan samen lekker op haar bed en sinds kort vindt dochterlief het ook leuk om dan wat woorden zoals Dora en Boots of kleine walvis zelf voor te lezen.

Meervoormamas.nl deed een onderzoek waaruit blijkt dat onder jonge ouders de moeders het vaakst voorlezen: bij 98 procent van de respondenten leest de moeder voor. Meer dan 25 procent van de respondenten geeft aan dat de vader niet voorleest. Vlak voor het slapengaan is van de meeste ouders het favoriete moment om een verhaaltje voor te lezen (68 procent). De verhalen blijven kort, want 62 procent van de ondervraagde ouders leest minder dan tien minuten per dag voor. Opvallend: ook al wordt er veel voorgelezen, er wordt weinig geïnvesteerd in nieuwe kinderboeken. 78 procent van de respondenten geeft minder dan tien euro per maand uit aan kinderboeken.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2017

top 10

Disclaimer

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

1 Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.