De bijlesmeester om schoolwerk nog leuker te maken

Een tijdje terug ontving ik een mail van De Bijlesmeester of ik interesse had in een samenwerking. Die mail kwam voor dochterlief eigenlijk net op het juiste moment. En niet zozeer om bijles te geven eigenlijk, maar meer om extra werkjes te maken en om te gaan leren klokkijken. Haar wens voor deze zomer.

Ontwikkelingsvoorsprong

Al sinds jong af aan loopt dochterlief met sommige dingen voor op haar leeftijdsgenootjes. Geen probleem, immers elk kind ontwikkelt in zijn eigen tempo en heeft zijn eigen behoeftes. Dus toen ze in groep 1 zat en zich een beetje verveelde en vroeg om werkjes, zocht mama werkbladen van groep 2 op om thuis te doen. Leren lezen in groep 3 pas? Nee hoor daar wilde mevrouw niet op wachten. Dat leerde ze zich zelf wel aan met een beetje uitleg van mama. Een ouderwetse uitleg zo kwamen we begin dit schooljaar achter want tegenwoordig lees je een woord niet meer als sss nnn ooo rrr maar als sssnnooorrrr. Een lange klank van het woord dus.

De wens om meer te doen dan de meeste van haar leeftijdsgenootjes bleef en op verschillende vlakken probeerde ik uitdaging te zoeken. Want we merkten een ding heel duidelijk. Werd ze niet uitgedaagd dan ontstonden er thuis niet zo gezellige situaties met ons pittige dametje.

Inmiddels leest ze thuis het lekkerst op E3 niveau ( want dat zijn tenminste normale verhalen) en sinds een tijdje komt ze af en toe uit het niks met 8+8=16 en 2×10=20 en zulk soort boven de 10 rekensommen. Dat laatste is vooral gestimuleerd sinds we werkboekjes voor thuis in huis hebben van de bijlesmeester.

De Bijlesmeester

Na een beetje klaar te zijn met werkbladen op internet zoeken en alles steeds maar uit te printen kwam de mail van De Bijlesmeester dus als geroepen.

De Bijlesmeester heeft als doel dat leerlingen met plezier naar school gaan. Bijles en Huiswerkbegeleiding hebben hier enorm veel invloed op doordat onze docenten de leerlingen vakinhoudelijk helpen, leerstrategieën aanleren en natuurlijk de ruimte bieden om al hun vragen te stellen!  Er is zoveel winst te behalen(en tijd te besparen!) door individueel met een docent te werken aan de schoolvakken.

Toen ik dit las, dacht ik in eerste instantie dat dit eigenlijk alleen geschikt zou zijn voor kinderen met een (dreigende) achterstand. Maar deze crea mama houdt wel van omdenken. Dus toen ik hun winkel eens bekeek en allemaal producten zag die ook geschikt zijn om thuis te gebruiken dacht ik. Yes we gaan ervoor!

Rekenen en Taal groep 1/2 van de bijlesmeester

De bijlesmeester rekenen en taal 12

Als ouder weet je nooit precies wat je kind nu volgens schoolse begrippen allemaal moet kunnen om door te mogen naar de volgende klas. Er staat nergens een lijstje met: Als je kind tot 5 kan tellen mag hij naar groep 1. Of als je kind zijn eigen naam kan schrijven mag hij naar groep 2. Je hebt geen idee en hoopt maar dat je kind gewoon lekker mee loopt met de rest van de kinderen. Zolang je kind happy is ben jij als ouder ook happy toch!

Ik was dus eigenlijk wel benieuwd wat De Bijlesmeester liet zien dat een kind aan taal en rekenen in groep 1/2 zou kunnen.

Op de eerste pagina’s van De Bijlesmeester werkboekjes staat een duidelijke inhoud. Bij rekenen gaat het bijvoorbeeld niet alleen om het tellen tot 20. Maar ook om vormen, plaatsaanduidingen en ruimtelijk inzicht. Bij taal gaat het niet alleen om letterherkenning en rijmen, maar ook om voorzetsels, woordherkenning en leren schrijven.

Dochterlief ging vol enthousiasme met De Bijlesmeester boekjes aan de slag. Sommige dingen kei makkelijk en andere dingen lekker met het puntje van haar tong uit de mond. Want leren schrijven…

Leren schrijven op school

Al vanaf begin van het schooljaar is ons duidelijk gemaakt dat er geen groep 3 materiaal naar groep 2 wordt gebracht. Dochterlief moest het doen met wat er in de klas te vinden was. Gelukkig kon ze wel achter de computer wat meer groep 3 materiaal doen. Maar het lezen, daar besteden we thuis aandacht aan en schrijven probeer ik te negeren. Wat niet echt lukte want dochterlief heeft zichzelf het leesschrift aangeleerd om in haar dagboekje te kunnen schrijven of lieve briefjes naar ons te schrijven. Heel leergierig van haar, maar in groep 3 moet ze het ouderwetse schoolschrift gaan leren schrijven.

de bijlesmeester taal groep 1/2

En met dat schoolschrift en met het schrijven van De Bijlesmeester viel mij al direct wat op. De t is anders. Op school schrijven ze namelijk een t met een vette krul erdoorheen.

Zelf heb ik deze op mijn basisschool nooit geleerd op die manier en dat zette mij direct aan het denken. Waarom zijn er zoveel verschillende manieren van schrijven. Kijkend om me heen zie ik eigenlijk iedereen tegenwoordig los schrijven. Het ouderwetse schoolschrift is een schrift die voor dokters is weggelegd om recepten haast onleesbaar te laten zijn. Op verschillende basisscholen leren ze tegenwoordig vanaf groep 3 niet meer het schoolschrift maar gaan over op blokletters of op leesletters. Dit sluit beter aan bij de belevingswereld van het kind immers.

Maar goed de rest van de letters komen wel overeen en af en toe pakt ze het taal werkboekje van De Bijlesmeester erbij en schrijft wat woordjes na. Als zij happy is, ben ik ook happy!

Rekenen groep 3

Volgend jaar gaat dochterlief dus naar groep 3 en ik was erg benieuwd hoe ze daar dan leren rekenen. De inhoud van het werkboekje bevat nu optelsommen, aftelsommen, sommen met tijd, vormen, klokkijken en volgorde.

Bij de sommen staan allemaal kleine verhaaltjes. Dat gaat dochterlief echt helemaal geweldig vinden! En nog een groot voordeel van deze werkbladen, tov de werkbladen die je online vindt, de antwoorden staan achterin. Dus je kind kan zichzelf nakijken of hij het goed heeft gedaan! Zelfstandig kunnen werken is dan wel erg handig natuurlijk. p.s. bij het taal werkboekje zijn er een aantal opgaves die de begeleider zelf moet controleren.

Flitskaarten van de bijlesmeester

flitskaarten de bijlesmeester

Sinds twee vriendinnen van dochterlief in groep 3 zitten weet ik pas wat flitslezen is. Het snel lezen van een bepaald aantal woorden in een bepaald aantal minuten.

Bij De Bijlesmeester zijn er verschillende soorten flitskaarten te koop. 22 soorten die met name betrekking hebben op: Lezen, rekenen en klokkijken.

Met deze flitskaarten kan u met uw kind aan de slag met spelling. De flitskaarten zijn ingedeeld op niveau en gebaseerd op de categorieën die bij Cito aan de orde komen. Er zijn verschillende categorieën woorden bijvoorbeeld klankzuivere MKM-woorden. Dit staat voor medeklinker, klinker, medeklinker woorden die  je net zo schrijft als dat ze klinken zoals bijvoorbeeld vis. Deze woorden worden vooral in groep 3 getoetst en geoefend maar in groep 4 gaan ze aan de slag met ei en ij en groep 5 gaan ze verder in op -eeuw, -ieuw en -uw woorden.  De kaartjes zijn zo ingedeeld, dat u de belangrijke woorden op dat niveau met uw kind kan oefenen.

Klokkijken met de bijlesmeester

1 boekje hebben we alleen nog maar doorgebladerd samen. Het boekje over klokkijken. Want zo zegt dochterlief: Mama dat gaan we in de vakantie samen doen. Dan hoef ik niet naar school en heb ik genoeg tijd om te leren klokkijken.

Als zij happy is, ben ik happy. Dus over anderhalve maand gaan we beginnen met de 135 opgaves met analoog klokkijken.

Bijles van de bijlesmeester

Zoals de naam al zegt is bijles voor basisschoolleerlingen de basis van De Bijlesmeester. Ze geven bijles aan kinderen uit groep 1 tot en met groep 8. Taal, rekenen, Engels, begrijpend lezen, topografie of juist geschiedenis, bijles volgen kan in alle vakken. Heeft uw kind concentratieproblemen en pikt hij of zij niet genoeg op van de les? Dan kan bijles helpen.

Zo heeft De Bijlesmeester ook huiswerkbegeleiding. Veel kinderen hebben tegenwoordig moeite met het maken van huiswerk. Dit komt vaak door slechte concentratie of slechte begeleiding vanuit school. Individuele en professionele begeleiding van een huiswerkbegeleider is vaak de beste en efficiëntste oplossing.

disclaimer
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.