Brandweer met kinderen – Internationale dag van de brandweer

Op 4 mei is het de internationale dag van de brandweer. Als kinderen hadden wij een fascinatie voor brandweer en politie. Deze komen ook veel voor in kinderboekjes en programma’s op tv. In deze blog vertel ik over leuke dingen in brandweer thema om aandacht aan te besteden met je kinderen. Zo kunnen ze meer leren over dit beroep en leren ze respect te hebben voor onze helden in rood.

Brandweer met kinderen - Internationale dag van de brandweer
Foto van @prostooleh via freepik premium

Internationale dag van de brandweer

Op 4 mei word jaarlijks de internationale dag van de brandweer gehouden. Ook wel International firefighters day genoemd. Deze dag is in het leven geroepen om de brandweer mannen en vrouwen te eren die zichzelf in risicosituaties plaatsen om anderen te helpen. Ook wordt er stilgestaan bij degenen die zijn omgekomen bij hun dienst.
In december 1998 kwamen er vijf brandweerlieden om het leven bij een bosbrand in Australië. Deze gebeurtenis is de aanleiding geweest voor het ontstaan van deze dag.
Interessant feitje; het symbool van deze dag is een blauw met rood lint. Rood staat voor vuur en blauw voor water. In deze blog geef ik ideeën en informatie over het thema brandweer met kinderen.

Langs de brandweer met kinderen

De meeste actie en interactie heb je natuurlijk als je echt met je kinderen langsgaat bij de brandweer. Elke gemeente heeft eigen dagen waarop dit kan, vaak meerdere keren per jaar. Soms op de internationale dag van de brandweer, soms bijvoorbeeld op open museumdagen. Als kind ben ik vroeger bij dit soort dagen geweest, en heb ook jaren later wel eens kinderen meegenomen hierheen. Soms kregen we een brandweerhelm op of iets anders leuks. Meestal mochten we brandweerauto’s bekijken en binnengaan. Dit is dus zeker een leuke tip voor brandweer met kinderen.

internationale dag van de brandweer met kinderen 4 mei

Tijdens dit bezoek kun je op verschillende manieren kennis maken met het werk van de brandweer. Bijna altijd worden er op deze dagen ook speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd. Wat dit inhoud wisselt, maar het is altijd gaaf. Er is een landelijke website van de brandweer waarop deze dagen en evenementen worden bijgehouden. Zoek op jou regio om te zien wat er te doen is en wanneer.

Zie bijgaande YouTube video voor een voorbeeld van een open dag bij de brandweer. Dit is een samenvatting van de open dag in Noordwijk. Ze laten zien wat er zoal plaatsvond op deze dag. Dit is natuurlijk per locatie en evenement verschillend.

Speelgoed

Als je kind gek is op auto’s is het thema brandweer met kinderen al snel een succes. Brandweerwagens zijn namelijk erg leuk om mee te spelen. Zeker als ze geluiden kunnen maken of een uitrolbaar trappetje hebben. Verzamelspeelgoed zoals Lego, Duplo en Playmobil is ook erg populair bij kinderen. Deze hebben ook verschillende opties voor speelgoed in brandweer thema, vaak zelfs met kazerne.
Voor de fantasierijke kinderen vol energie, is een verkleedsetje ook erg aan te raden. Helm, brandblusser en andere toebehoren zijn gemakkelijk te vinden en maken van je kind al direct een echte brandweer.

Voor leuke gerelateerde speelgoed tips, bekijk ook deze blogs;

Lezen over de brandweer met kinderen

Naast speelgoedauto’s en bouwpakketten kan het leuk zijn om te kijken naar boeken in het thema waar je mee bezig wil gaan. Over het thema brandweer en/of beroepen is veel te vinden voor diverse leeftijden. Voor enkele tips, lees ook onze blogs Kinderboekenweek 2021 en verlanglijst 2 jarige jongen.

Voorlezen, samen lezen en zelf leren lezen zijn leuke en belangrijke activiteiten. Het is enorm goed voor de band met je kind om deze momenten te delen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat dit goed is voor de ontwikkeling van je kind.

Brandweer met kinderen - Internationale dag van de brandweer
Foto van @mangopor2004 via freepik premium

Veel plezier gewenst met brandweer met kinderen, welke activiteiten je ook kiest. Wellicht is jouw kind helemaal weg van de brandweer net als het jongetje op bovenstaande foto. Misschien ook niet, maar hopelijk heeft je kind dan toch veel geleerd en hadden jullie leuke en mooie momenten.

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Jasmijn

Hi, Jasmijn hier! Ik ben 29 en woon in Medemblik met mijn partner, twee boefjes van katten en zeven prachtige kippen. Hier in huis zijn we dus gek op dieren. Momenteel ben ik niet werkzaam vanwege chronische ziekte, maar hier bouw ik wel naartoe. Dit doe ik onder andere door recenseren en bloggen. Voorheen werkte ik met kinderen en deed activiteiten, hiernaast heb ik enige ervaring in management. Dit alles is inmiddels een ver verleden. Bloggen is een nieuw hoofdstuk, en in de toekomst content marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.