Het boze boek!

Het boek is boos. Laat het even lekker boos zijn. Al mag het ook niet te lang duren. Help me om het boze boek weer rustig te maken! Een gastblog van Delicia

Dit boze boek komt mij mooi van pas. Mijn zoontje is nog niet zo heel erg lang geleden 2 jaar geworden. Ze zeggen wel eens: “Twee is nee!” en dat klopt. Hij is goed bezig om zijn eigen willetje te tonen en om zijn grenzen aan te geven en tegelijkertijd mijn grenzen op te zoeken. Ik merkte al gauw dat mijn grenzen best ruim zijn en dat ik niet zo snel écht boos op hem kan worden. Toch doe ik soms boos, puur om hem op een simpele manier duidelijk aan te geven dat dingen niet mogen. Welke dingen dat zijn? Met spullen (anders dan ballen) gooien. En/of het expres laten vallen van spullen. Door de manier waarop hij naar mij kijkt wanneer hij zoiets doet – hij wéét dat het niet mag – moet ik vaak wel erg mijn best doen om niet in de lach te schieten.

Mama booos zegt hij dan, kort daarop gevolgd door: “Mama bij (=blij) make” en hij komt dan met gespreide vingertjes van zijn handje richting mijn gezicht om over mijn wang te aaien. Hij weet ook heel goed dat aaien, knuffelen en kusjes geven lief is en dat mensen daar blij van worden.
                                                                                                                                  

Boze boek

Nu is het boek boos. Boze boeken hebben wij nog nooit gezien. Hoe ziet dat eruit?
Rood. Dat sluit mooi aan bij “het spelletje met de krijtjes” dat mijn zoontje en ik laatst speelden thuis. Dat is een spelletje waarmee kinderen onder andere kleuren en gevoelens kunnen leren en ontdekken. Als je op het rode krijtje drukt terwijl je hem in de houder stopt, dan zingt hij: “Ik ben rood en ik ben boos, als ik kras dan word ik blij!”. Op ieder krijtje staat een gezichtsuitdrukking getekend en zo zingt iedere kleur zingt zijn eigen liedje. Naast de boze rode is paars verrast, blauw verdrietig en groen moe. Geel is blij en dat past toevallig ook weer mooi bij dit boek, want het boze rode hoofd van het boek kleurt langzaam naar geel hoe verder we bladeren.

Op iedere bladzijde van het boze boek geeft het muisje tips wat de lezer moet doen om het boze boek weer blij te krijgen. Het boze boek is in het Nederlands geschreven, maar uit de woorden “ik ben fier” merk je wel dat het boek niet door een Nederlander is geschreven. Ach, wat maakt het uit, als het boek maar weer blij wordt. Maar vooral, als mijn zoontje maar blij wordt van het lezen ervan. En dat werd hij (zonder geel te worden overigens).

Specificaties

Uitgeverij:    De Eenhoorn

Auteur:         Cédric Ramadier

ISBN:             9789462913066

Prijs:             Het boze boek! is voor €12,50 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:      20 pagina’s

Datum:          Verschenen in januari 2018

disclaimer
Facebook Comments

Delicia

Ik ben Delicia, moeder van een vrolijk en sociaal jongetje van 2 jaar. Hij houdt van lezen en ik van schrijven en dat kunnen we mooi combineren bij Mama Scrapelle, waar ik met veel plezier gastblogger ben.
Delicia