Boeken over vrienden met weinig woorden

Boeken over vrienden zijn op dit moment een gewild thema bij de uitgeverijen. Dit komt natuurlijk door de kinderboekenweek waar thema vriendschap centraal in staat. Gastblogger Delicia vertelt je graag meer over twee bijzondere boeken over vrienden met weinig woorden.

Knuffelvriendjes

boeken over vrienden

“Zoveel vriendjes… Zoveel knuffels… O nee, er is er één te weinig! Wat nu?”

knuffelvriendjes boeken over vrienden

De titel van het boek vond ik erg toepasselijk op de situatie bij ons thuis. Mijn zoontje (16 maanden) heeft namelijk een knuffel die ‘vriend’ heet. Die heb ik eigenlijk zelf zo genoemd, omdat hij zich vertrouwd voelt als zijn vriend er is. Met als achterliggende gedachte dat hij dan meekrijgt dat een vriend iemand is, die er altijd voor je is. Later kan hij hem dan zelf een naam geven. Of hem natuurlijk gewoon ‘vriend’ blijven noemen. Ik voelde me trouwens vereerd dat hij uit de vele knuffels die hij heeft gekregen juist deze heeft uitgekozen als zijn favoriet, omdat ik ‘m kocht voor hem toen ik nog maar net wist dat ik zwanger was.

knuffelvriendjes boeken over vrienden

In het boek zie je dat de vogelfiguren allemaal een ander soort knuffel hebben. De één heeft een dier, de ander een kussen en weer een ander heeft een handpop. Ze zijn wel allemaal even blij met hun knuffels en laten dat ook duidelijk zien. Leuk getekend door de schrijver van het boek. De personages zijn in kleur en de achtergrond in grijstinten, waardoor het knuffelen des te meer in de spotlights lijkt te staan en je de “Mmmm”-geluiden écht lijkt te kunnen horen. (Oh wacht, dat was mijn zoontje die tijdens het voorlezen zijn knuffel en zijn duim erbij pakte… ;-))

knuffelvriendjes boeken over vrienden

De sfeer verandert wanneer er een uiltje binnenkomt die geen knuffel heeft. Maar de gevogelde vrienden hebben daar een hele goede oplossing voor gevonden.

Een boek met weinig woorden, maar de tekeningen spreken voor zich en laten goed zien wat men onder vriendschap verstaat.

knuffelvriendjes boeken over vrienden

Specificaties

Auteur:        Frédéric Stehr

Uitgeverij:   Leopold

ISBN:             9789025873967

Prijs:               Knuffelvriendjes is voor €12,99 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:       26 pagina’s

Datum:          Verschenen in oktober 2017

Een hoop vrienden – samen sterk

een hoop vrienden samen sterk

Een heel ander boek over vrienden, maar ook één met weinig woorden en veel sprekende tekeningen over vriendschap is het volgende: Een hoop vrienden – samen sterk

“O jee, wie zit daar vast in de modder? De dieren doen hun uiterste best en trekken zo hard als ze kunnen. De groten, de niet zo groten en de kleintjes. Help je mee? Dan komt – zwiep – alles weer goed.”

Na ‘Een hoop vrienden’ (2015) en ‘Een hoop vrienden – blijft samen’ (2016) volgde in februari van dit jaar het derde boek uit de geliefde en succesvolle prentenboekenreeks. De boeken zijn geschreven door Kerstin Schoene. Ook maakte zij maakte zelf alle tekeningen.

Zelf kende ik deze reeks boeken over vrienden nog niet. Normaal gesproken lees ik een boek dat ik niet ken zelf eerst even door voordat ik het aan mijn zoontje voorlees, maar dit keer besloot ik mezelf ook te verrassen met de inhoud ervan.

knuffelvriendjes boeken over vrienden

Bij het zien van één van de eerste plaatjes, kwam er al meteen een lach op het gezicht van mijn zoontje. Een paar ogen staarde hem aan en later in het boek werden dat er nog veeeeel meer! Dat vond hij wel wat: hij benoemde ze op zijn manier, begon tegen ze te praten en “Maaaaa!” te roepen (wat hij sinds kort doet als hij dieren ziet). De dieren in het boek zijn getekend met herkenbare gezichtsuitdrukkingen. Je zou er als volwassene ook haast tegen gaan praten!

een hoop vrienden samen sterk      knuffelvriendjes boeken over vrienden 

De lezer wordt tijdens het verhaal op een leuke manier actief betrokken bij het helpen van het dier dat vast zit in de modder en later als een echte vriend beschouwd. Voor kinderen die aan het leren zijn om kleine opdrachten uit te voeren en in het dagelijks leven overal mee willen helpen, zal dit boek een prachtig avontuur zijn.

een hoop vrienden samen sterk een hoop vrienden samen sterk Een mooie bijkomstigheid na de afsluiting van het verhaal vond ik het verschil tussen de omslagen voor- en achterin het boek. Het ‘samen sterk’-motto wordt hierdoor nog even benadrukt.

Specificaties

Auteur:        Kerstin Schoene

Uitgeverij:    De Eenhoorn

ISBN:             9789462913059

Prijs:               Een hoop vrienden samen sterk is voor €13,95 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:       32 pagina’s

Datum:          Verschenen in maart 2018

Facebook Comments