Aladdin Er was eens… De Djinn uit de fles

‘Aladdin loopt door de straten en steegjes van Istanbul, die grote stad in Turkijke. Hij is zestien, Aladdin, maar hij lijkt tachtig.’  Zo begint het eerste verhaal in de bundel verhalen over Aladdin.  De bekende straatjongen uit het Istanbul van vierhonderd jaar geleden. Net als zoveel mensen is hij naar de stad gegaan om werk te zoeken en het niet te vinden. Ja, als zakkenroller, maar daar vertelt Aladdin zijn moeder liever niet over. Dan vindt hij een oude stoffige fles die hij afstoft en voila, daar ineens is de geest uit de fles. Of liever gezegd, de Djinn is uit de fles. En samen met die Djinn beleeft Aladdin allerlei avonturen en leert hij dat je niet teveel moet wensen. Een verhaal met een moraal: heerlijk.

Achttien avonturen en een prinses

Aladdin

Die avonturen kennen we natuurlijk uit de bekende animatiefilm (wie is er niet groot mee geworden). Deze  film is recentelijk opnieuw gemaakt, maar nu met echte mensen en wat minder cliché’s. Onwijs mooi natuurlijk, maar soms kun je die verhalen ook gewoon vertellen. Of voorlezen. Sjoerd Kuyper heeft in deze uitgave van Aladdin de bewerking voor zijn rekening genomen. Het resultaat is een verhalenbundel die aantrekkelijk is om te zien en om te lezen. Er zitten verwijzingen in naar de verhalen van  Duizend- en- één nacht. Uiteraard komt de geest uit de fles, probeer hem en zijn grapjes er maar eens  terug in te krijgen. Ook komt er een grappige sultan voorbij, een gemene grootvizier en natuurlijk een beelschone prinses, Badroel Badoer. Is de Jongste ook weer blij. De verhalen zijn ook zo heerlijk mystiek. Uiterst geschikt voor deze donkere dagen dus.

Negentien illustratoren en een schrijver

Aladdin

Deze bewerking van Sjoerd Kuyper van Aladdin leest als een trein. En dat is maar goed ook, want ook hij moet, net als Koos Meinderts in ‘De Schelmenstreken van Reinaert de Vos’ de aandacht van de lezer delen met negentien illustratoren. Je móét dus wel goed zijn, want anders wordt je zo weggevaagd. Ook dit keer zien we negentien verschillende manieren waarop je de verhalen kan uitbeelden. Achttien keer via de platen in het boek en éénmaal in de kaft.

De illustratoren hebben ieder hun eigen stijl meegenomen en dat blijkt een verrijking voor hoe je prinsessen, djinn’s en straatjongens kunt illustreren. Wederom een geschenk voor iedereen die tekenles geeft. Dit prentenboek is met zorg gemaakt door Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, de vormgever had volgens mij plezier in het maken van dit boek. Er is ruimte voor de letter waardoor het prettig leest en het binnenwerk is mooi verzorgd met kapitalen in kleur.

Specificaties Aladdin     

Aladdin

Schrijver/bewerker: Sjoerd Kuyper | Illustratoren: Sylvia Weve, Daan Remmerts de Vries, Ludwig Volbeda, Ingrid&Dieter Schubert, Annette Fienieg, Fleur van der Weel, Sanne te Loo, Hanneke Siemensma, Mies van Hout, Charlotte Dematons, Philip Hopman, Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Thé Tjong- Khing, Harmen van Straaten, Carll Cneut, Martijn van der Linden, Noëlle Smit

Uitgever: Uitgeverij Hoogland&Van Klaveren | november 2019 | 37 pagina’s | 9789089673053 | meer informatie vind je hier

Win een exemplaar van Aladdin!

Ik mag iemand blij maken met een exemplaar van dit prachtige boek Aladdin.

Verplicht:

 • Laat een reactie achter onder deze blog ( met een geldig emailadres) en vertel de naam van een van de illustratoren waar jij het meest nieuwsgierig naar de illustratie van bent!
 • Volg MamaScrapelle op Instagram en/of Volg MamaScrapelle op Facebook

Extra kans:

 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd.
 • Volg MamaScrapelle op Bloglovin en/of volg MamaScrapelle op Pinterest

De winnaar krijgt eenmalig een mail op 8 januari 2020. Indien er niet binnen 2 dagen wordt gereageerd kies ik een andere winnaar.

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

6 Responses

 1. Het lijkt me een prachtig boek om voor te lezen aan mijn eigen kinderen maar ook aan mijn groep 3, met een grote populatie Turkse kinderen. Hoe leuk is het om dit dan voor te kunnen lezen.
  Ik ben vooral benieuwd naar de illustraties van Charlotte Dematons, het boek Grimm heeft ze prachtig geïllustreerd.

 2. Leuk, we hebben op oudejaarsavond de nieuwe Aladdin film gekeken. Ontzettend leuke film maar het zou natuurlijk ook erg leuk zijn om een boek over dit sprookje te lezen (mijn dochter van 7 jaar dan).
  Als het te moeilijk is kunnen we het samen lezen maar zelf lezen gaat ook al heel erg goed nu ze in groep 4 zit.
  Wat illustraties betreft, ben ik benieuwd naar die van :
  Thé Tjong- Khing.
  Deze ken ik nog van andere kinderboekjes die we hier hebben of hebben gehad.

 3. Lijkt mij een prachtig boek om samen me de kinderen van te genieten.
  Benieuwd naar de illustratie van Charlotte Dematons

 4. Als ontwerper ben ik eigenlijk stiekem benieuwd naar alle illustratoren, maar Noëlle Smit heeft toch mijn voorkeur. Ik hou van haar stijl en heb verschillende boeken in huis met haar illustraties.
  Prachtig boek om te winnen! 🙂

 5. Wat veel mooie namen. Ik hou van de vrolijke kunstwerkjes van Mies van Hout (maar Charlotte Dematons is ook echt geweldig en Thé Tjong-Khing en en en…).
  Het mysterie rondom de wereld van Aladdin is heerlijk, ik wil mijn kinderen deze verhalen graag voorlezen 🤎

 6. Mijn kinderen zijn dol op sprookjes en verhalen, We kunnen ook echt genieten van de plaatjes. De tekeningen van Harmen van Straaten vind mijn zoontje erg leuk en ik hou van de creaties van Mies van Hout. Eigenlijk ben ik gewoon naar alle illustraties erg nieuwsgierig. Leuk om allerlei stijlen en variaties te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.