Achterstand door corona op school? Is een bijles handig?

Het is 2021 en we komen langzaam uit de coronaperiode van regels en flinke beperkingen. Nog steeds zijn dingen niet zeker. Maar wat wel zeker is, is dat corona effect heeft op al onze levens. Zo ook van onze jongere generatie en het onderwijs. Achterstand door corona op school is iets wat vast staat. Waar er altijd al een groep is met strubbelingen tijdens het leerproces, zo veel groter is die groep nu geworden. Is een bijles dan misschien een oplossing?

wisselen van basisschool verdrietig kind

Achterstand door corona op school

Geen lessen, grote zelfstandigheid en bijkomende emoties en gevoelens die nieuw zijn. Achterstand door corona op school is helaas een “feit”. Onze jongere generatie is zich opeens veel bewuster van bepaalde gevoelens en emoties. De sociale afsluiting en angsten voor ziekte en verlies. Dit speelt bij elke leeftijd wel merk ik. Mijn jongste dochter van twee is niet zozeer bang of angstig, maar wel een coronakindje zoals ik haar noem. Door mijn eigen ziek zijn en de lockdown kwam ze niet zoveel buiten. Nu is ze 2,5 en staat te juichen voor de peuterspeelzaal. Er gaat een wereld voor haar open met andere leeftijdsgenootjes en lekker leren. Aan de andere kant is ze vrij stabiel opgegroeid, lekker in haar eigen ritme. Ik zie als moeder hoe goed dit haar heeft gedaan!

Zeker in vergelijking met mijn oudste dochter van 7. Die ging al jonger naar de opvang. Daar hebben we veel momenten van haasten, ruzie daardoor en veel stress meegemaakt. Ik had er misschien meer last van als volwassene. Maar het is mooi om het contrast te kunnen zien tussen beide meiden. De coronaperiode zorgt niet alleen voor negatieve dingen. Mijn oudste dochter ondervind wel het gevoel van sociale eenzaamheid aan het einde van de lockdown. En ze heeft al een achterstand door haar motorische angst. Die wordt nu niet “ingehaald”. Dus voor haar geld zeker een (extra) achterstand door corona op school.

NLD/Amsterdam/20200314 – Stills jeugdfilm Engel SC 24 School – klaslokaal – Engel is lees hulp van Willem

Basisschool

Het kabinet heeft geld en middelen beschikbaar gesteld voor de achterstand door corona op school. Basisscholen hebben bijvoorbeeld extra budget om achterstanden aan te pakken. Ze mogen zelf met een plan van aanpak komen wat past bij hun leerlingen. Er wordt soms gesproken over weekendscholen en vakantiescholen, maar vooralsnog is dat hier niet ter sprake. Wat precies de omvang van de achterstand is, is natuurlijk nog niet echt zichtbaar.

Achterstand door corona op school is zo nieuw en vers, we beginnen nu pas de gevolgen te zien. Achterstanden in het onderwijs zijn altijd aanwezig geweest. Maar de reden ‘corona’ kan nu nieuw toegevoegd worden. Ik ben benieuwd welke vorm het onderwijs gaat krijgen en hoe de achterstanden precies aangepakt gaan worden. Het is fijn dat dit per school kan. Ik hoop alleen dat het in de praktijk ook zo effectief gaat werken.

loco mini Achterstand door corona op school

Middelbare school

Achterstand door corona op school is er natuurlijk ook in het middelbare onderwijs. De stap van basisschool naar de middelbare is groot! Pubergevoelens beginnen opeens mee te spelen, een grote zelfstandigheid wordt gevraagd. Veel nieuwe vakken en ander soort lesstof. Je wordt beoordeeld naar cijfers en daarmee ga je over, of niet. En door corona is die zelfstandigheid opeens veel groter en het sociale contact kleiner.

Heeft jouw kind een achterstand door corona op school? Dan zal er ook vanuit school (hopelijk) aandacht voor komen en hulp. Maar wil je hier nou niet opwachten, en die hulp voor zijn? Denk dan ook aan bijlessen! Er zijn vele fijne partijen die bijles aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens voor bijles scheikunde bij Studyworks.

Achterstand door corona op school

Ervaar jij achterstanden door corona op school? Bij je eigen kinderen, of kinderen om je heen? Ben je een leerkracht of werk je in de kinderopvang en zie je bepaalde effecten al? Ik vind het leuk als jij jouw ervaring onder deze blog deelt! Samen staan we sterker en door het in beeld te brengen verdringen we een eventueel taboe. Laten wij als samenleving zorgen een jongere generatie wat sterker uit deze hele coronaperiodekomt!

  • Voor kinderen hebben we een themablog met boeken in thema corona

Andere thuisonderwijs en corona gerelateerde blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.