2000 Drummers aan Zee met Cesar Zuiderwijk

200 jaar feest aan zee gaat verder met een ultiem hoogtepunt op zondag 9 september om 16.00. Dan spelen er namelijk 2000 drummers aan zee met Cesar Zuiderwijk op het Scheveningse strand

2000 drummers aan zee

Cesar Zuiderwijk
Cesar Zuiderwijk 2 (c) Anne Reitsma

Cesar Zuiderwijk is bekend als de drummer van de Golden Earring. Bij mijn vorige baan had ik zelfs nog een prive drumsessie geregeld, namens de werknemers,  voor de directeur van het bedrijf. Dit ter ere van het 15 jarig bestaan van het bedrijf waar ik toen dus werkte.  Aanstaande zondag staat Cesar Zuiderwijk met 2000 drummers aan zee. Hij geeft leiding aan deelnemers tussen de 6 en 85 jaar. De oudste deelnemers aan het slagwerkspektakel zijn Carla Sleebos (bijna 85) en de bekende drummer John Engels (83 jaar), de jongste is de Belgische Julian (6). Drummers uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland komen naar Den Haag. Ook bekende (inter)nationale percussionisten en muzikanten maken hun opwachting. Het concert 2000 Drummers aan Zee bij het Havenhoofd-Noorderstrand is gratis toegankelijk en onderdeel van Feest aan Zee.

Four Horizons, 4 werelddelen

2000 drummers aan zee

Cesar Zuiderwijk werkte maar liefst 26 jaar aan de compositie Four Horizons die zondag gespeeld wordt. De 2000 drummers aan zee zijn ingedeeld in vier werelddelen en laten verschillende soorten slagwerk horen. Noord vertegenwoordigt Europese en Amerikaanse drumstellen of snaredrums. Japanse taiko’s en tom-toms laten het Oosten oprijzen, Zuid vindt zijn ritme door Braziliaanse sambadrums en conga’s. Afrika krijgt zijn geluid door djembé.

Carla Sleebos wordt deze maand 85 jaar, woonachtig in Den Haag en drumt sinds twee jaar in de coverband Sixpack. Ze drumt aanstaande zondag mee in het Noordvak, dat bestaat uit de drumstellen die we in Europa en Noord-Amerika kennen. Ook de bekende solodrummer John Engels van 83 jaar speelt mee. Hij drumt al 65 jaar, heeft met alle bekende namen uit de jazzwereld gespeeld en is een van Zuiderwijks eerste grote helden. In het Noordvak doet ook de Belgische Julian van 6 jaar mee. Hij drumt samen met zijn vader Jeroen.

Verschillende nationaliteiten

Drummers van verschillende landen doen mee aan dit unieke concert. Uit België, Duitsland Tsjechië en Italië komen drummers naar het Scheveningse strand om onderdeel te zijn van het slagwerkspektakel. Alle Nederlandse provincies en grote steden zijn vertegenwoordigd onder de deelnemers. In totaal zijn er 180 percussionisten uit Den Haag, 83 uit Rotterdam, 48 uit Breda, 36 uit Amsterdam, 28 uit Utrecht, 23 uit Eindhoven, 23 uit Emmen en 8 uit Groningen. Voor het Westvak (Afrikaanse djembés) wordt nog naar een paar deelnemers gezocht, aanmelden kan via de website 2000drummersaanzee.nl.

Slagwerkinstrumenten

Aanstaande zondag 9 september komen bij 2000 Drummers aan Zee alle slagwerkinstrumenten samen. Te horen zijn Japanse daiko’s, Afrikaanse djembé’s, Braziliaanse surdo’s, Cubaanse conga’s, Schotse snaredrums, cajons, repiniques, tamborims, caixa’s, doundouns, bongo’s, timbales, floortoms en natuurlijk héél véél drumstellen.

Daarnaast zijn er speciale acts van onder meer Percossa, de Drumbassadors, Michael Schack en Drum Demons, een nieuwe slagwerkgroep van Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst. Ook zullen er een aantal nationale en internationale topdrummers meespelen. Wie dat zijn, blijft nog een verrassing tot zondagmiddag!

Programma 2000 drummers aan zee

2000 drummers aan zee 2000 drummers aan zee

In de middag zullen brassbands door Scheveningen trekken om het publiek te mobiliseren richting het Noordelijk havenhoofd. Klokslag 16.00 uur slaat burgemeester Pauline Krikke op de gong, waarna het twee uur durende concert aanvangt.  Het concert is gratis te bezoeken.

Gehoorbeschermers

Tip! Neem je kinderen mee, zorg dan voor goede herriestoppers om de oren te beschermen. Want ja 2000 drummers dat zorgt wel voor wat kabaal! Misschien voor jezelf ook niet zo gek om mee te nemen! Bij Bol kun je allerlei soorten vinden vanaf €14,99

gehoorbeschermer voor kinderen gehoorbeschermer voor kinderen gehoorbeschermer voor kinderen

Noordelijk Havenhoofd

Publiek wordt aangeraden met het openbaar vervoer of fiets te komen.

  • Vanaf Den Haag HS gaat tram 11 (uitstappen Halte Strandweg, vanaf daar 5 min lopen naar het terrein)
  • Vanaf Den Haag CS rijdt bus 61 (uitstappen Halte Duinstraat, vanaf daar 10 min lopen naar het terrein).
  • Tram 1 rijdt niet naar Scheveningen (door afsluiting Scheveningseweg)
  • Er zijn op de Strandweg thv het evenemententerrein extra fietsenstallingen geplaatst.
  • Er is bij de boulevard, rondom het evenemententerrein, geen parkeerruimte. Kom je toch met de auto, houd er rekening mee dat overal in Scheveningen betaald parkeren is en voor sommige delen (o.a. Oud Scheveningen) geldt een max. parkeerduur van 60 of 120 minuten.
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.