16 augustus achtbanendag – een dag op wielen met snelheid

Achtbanen, je houdt van ze of je haat ze. Voor sommige mensen kunnen ze niet hard genoeg gaan en zo vaak mogelijk over de kop. Er zijn heel veel pretparken die vandaag over de hele wereld een feestje geven. Want is het is internationale rollercoaster day. Of te wel 16 augustus is achtbanendag.

silver star
Silver Star achtbaan (Foto via Europa-Park)

Geschiedenis van achtbanendag

Maar waarom vieren we op 16 augustus achtbanendag? Mensen hebben het altijd al leuk gevonden om van een hoogte naar beneden te roetsjen. Van verhalen en tekeningen weten we dat er in de 16e en 17e eeuw in Rusland houten stellages gebouwd werden waar men als het gesneeuwd had met een slee van af gleed. Later kwamen er wieltjes onder want men wilde ook kunnen glijden als het niet gesneeuwd had.  Dit werd zeer populair onder de gegoede burgerij en was een attractie op zich.

Deze constructies leken helemaal niet op de achtbanen zoals we die nu kennen. Deze rijden in de meeste gevallen op een rails, net als een trein. Het ontstaan van de achtbaan hangt dus nauw samen met de ontwikkeling van de spoorwegen. Een van de eerste achtbanen met rails is gemaakt door de Engelsman Richard Roberts. (Hij ontwierp ook de looping ergens in de jaren 1840-1845). Het was echter LaMarcus Adna Thompson die een achtbaan met wissels liet produceren en hiervan bijna 100 exemplaren over de gehele wereld verkocht. In 1880 vraagt F.A. Schwarz uit Pforzheim patent aan voor zijn idee van een achtbaan in de vorm van een acht. Daar komt dan ook de naam ‘achtbaan’ vandaan. Dat was nieuw want tot dan toe reden ze in rondjes of zigzaggend. Op 16 augustus 1898 werd de eerste loopingachtbaan gepatenteerd, daarom vieren we op deze dag achtbanendag.

16 augustus achtbanendag

Europa-park

In Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland staan maar liefst 13 achtbanen. Er staan hier zoveel achtbanen omdat dit park de showroom is van moederbedrijf Mack Rides. Dit bedrijf is een van de vijf grootste achtbaanleveranciers ter wereld. Opgericht in 1780 maakte men er eerst postkoetsen en platte karren, later wagens voor kermissen en circussen. In 1921 bouwt de familie Mack haar eerste houten achtbaan en in 1951 de eerste houten bobbaan. In 1975 opent deze familie de deuren van Europa-Park. Dit is nu het op één na best bezochte park van Europa, waar nog steeds andere parken komen kijken en kunnen beslissen een product van Mack Rides aan te schaffen. Intussen staan ook  in veel parken in Nederland en België achtbanen en attracties van de firma Mack.

Gratis spreekbeurt pakket voor achtbanendag

Ter gelegenheid van Rollercoaster Day organiseert Europa-Park een prijsvraag op Facebook (@europaparkNL) waarmee tickets voor het park te winnen zijn. Kinderen die een spreekbeurt over achtbanen willen houden kunnen een pakket aanvragen via benelux@europapark.de  In dit pakket wordt de geschiedenis van achtbanen beschreven, maar ook de verschillende soorten achtbanen toegelicht evenals de diverse onderdelen en veiligheidssystemen. Het pakket is bedoeld voor kinderen van 10-15 jaar. Ze kunnen in elk geval noemen dat 16 augustus achtbanendag is begonnen door de eerste achtbaan.

16 augustus achtbanendag
Een toffe waterachtbaan in het themagebied Portugal (Foto via Europa-Park)

Lees ook deze blogs

Ga jij naar een pretpark op 16 augustus achtbanendag?

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.