100 tips om te bezuinigen – een lijst omdat het leven al duur genoeg was

Het leven is duur tegenwoordig en dat terwijl het voor veel mensen al duur genoeg was. Veel mensen trekken letterlijk de stekker uit hun bedrijf en/of zitten thuis in de kou uit angst voor de hoge energiekosten. Wij staken onze hoofden bij elkaar en kwamen op deze prachtige lijst met meer dan 100  tips om te bezuinigen. Doe er je voordeel mee! En weet je nog een tip die er nog niet bij staat, laat het gerust weten, zo helpen we elkaar een beetje in deze donkere dagen en onzekere tijden van financiële zekerheid. 

Gratis en ruilen

Niets in het leven is gratis kregen we vroeger te horen. Maar toch beginnen we deze tips om te bezuinigen lijst met gratis en ruilen. Want er komen steeds meer weggeefhoeken op Facebook en ook de minibiebs nemen in grote mate toe. Doe er je voordeel mee!  

  1. Spelletjes en puzzels regelmatig uitwisselen met bevriende gezinnen of klasgenootjes van je kind. Zo heb je steeds iets nieuws in huis, zonder het te hoeven kopen.
  2. Word lid van de weggeefhoek bij jou in de buurt, via Facebook. Hier worden vaak goede dingen aangeboden, helemaal gratis!
  3. Minibiebs afstruinen in je buurt. Zo heb je gelijk een gezellige activiteit met je kind en je kunt gratis boeken lenen. Op StoerLeesVoer hebben we een flinke lijst met minibiebs door heel Nederland staan. 
  4. Planten stekken en deze stekjes gebruiken om nieuwe planten te laten groeien. Je kunt ze uitwisselen met anderen, zodat je geen nieuwe planten meer hoeft te kopen.
  5. Organiseer met vrienden of familie een ruilbeurs. Dit wordt vaak met kleding gedaan, maar je kunt elkaar ook vaak heel blij maken met andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan beautyproducten (bijv. een parfum die toch niet jouw geurtje is), boeken, spelletjes, speelgoed of accessoires voor in huis. 
  6. Kijk voor leuke gratis uitstapjes in je omgeving. Bijvoorbeeld leuke speeltuinen, wandelroutes of geocache tochten.
  7. Deel gereedschappen met elkaar. Wij hebben bij het aanschaffen van een grasmaaier bijvoorbeeld met mijn ouders afgesproken dat zij er geen hoeven te kopen, deze delen we met elkaar. Een handige tip om te bezuinigen met meerdere personen! 
  8. Knip zelf eens de haren van je kinderen. Bekijk tips en instructies op You Tube
  9. Doe mee aan winacties op instagram en facebook. Heel veel bloggers, zoals ook wij, organiseren regelmatig leuke winacties waarbij je kans maakt op een gratis prijs!
Knutselen Energierekeningen, boodschappen, abonnementen. Een lijst met meer dan 100 tips om te bezuinigen op je uitgaves voor iedereen!

Upcyclen in tips om te bezuinigen

Recyclen, upcyclen en een weggooimaatschappij. Natuurlijk hebben we ook hier tips om te bezuinigen voor. Wie weet ontdek je een ware creatieveling in jezelf! 

  1. Kosteloos materiaal verzamelen (wc rolletjes, lege dozen, etc) om mee te knutselen. Ook inpakpapier wat je hebt gekregen om een cadeautje is fijn knutselmateriaal.
  2. Gat in je sok? Gooi niet weg maar ga ermee knutselen! Het is superleuk om sokkenpoppen te maken. Naai het gat dicht, vul op met watten of met vulling uit een oud kussen of met andere oude kleding en maak er een toffe creatie van. 
  3. Maak met oude kleding barbiekleding of poppenkleding, een tip om te bezuinigen die je poppendochter vast heel leuk vindt! 
  4. Van je eigen oude kleding kun je ook toffe kinderkleding maken
  5. Ga wat vaker naar een kringloop winkel. We leven in een weggooi cultuur, terwijl veel nog van goede kwaliteit te vinden is bij de kringloop. 
  6. Kapotte spullen? Zoek eens een repaircafé, of vraag een handige opa of oom om iets te repareren. Of ga zelf aan de slag!

Speelgoedtips

De feestdagen staan voor de deur en sommige ouders weten niet hoe ze hun kinderen blij kunnen maken met al die dure speelgoeditems die op sommige verlanglijstjes staan. Natuurlijk kun je wat hebben aan tips als 1 ding die nuttig is, 1 ding om te spelen en 1 ding om te lezen en misschien een leuk familiespel. Maar misschien heb je ook wat aan onderstaande tips om te bezuinigen. 

  1. Koop je feestdagen cadeaus al veel eerder. Speelgoed is dan goedkoper en blijf aanbiedingen checken. Zet speelgoed in favorieten lijstjes en check regelmatig de prijs.
  2. Wordt lid van de speel-o-theek, zo kun je elke drie weken nieuw speelgoed uitzoeken en het oude weer inleveren.
  3. Kijk op marktplaats voor bijvoorbeeld kwaliteit speelgoed zoals playmobil, lego en duplo. Dat gaat zoveel jaren goed mee. Kan bijna niet misgaan. Op een stukje missen misschien dan. 
  4. Goedkoop is duurkoop. Het speelgoed bij de Action is dan wel heel goedkoop, maar ook heel snel kapot. Kijk echt de kwaliteit van speelgoed en hoe lang het meegaat qua leeftijd. 

Goedkopere abonnementen in tips om te bezuinigen

disney plus aanbieding

Abonnementen, voor je het weet heb je er tientallen waar je nauwelijks gebruik van maakt. Van sportschool tot streamingdienst. Ook hier hebben we een aantal tips om te bezuinigen voor je! 

  1. TV abonnement opzeggen en gericht een streamingdienst nemen
  2. Kies 1 streamingdienst en zeg de andere abonnementen op. Of wissel om de paar maanden tussen de diensten. Een handige tip om te bezuinigen! 
  3. Kijk eens kritisch naar de abonnementen die je op dit moment hebt: heb je echt nog je tijdschriften- of kranten abonnement nodig? Of kun je wellicht een abonnement met iemand delen? 
  4. Sponsor je de sportschool of maak je er echt gebruik van? Online is er ook van alles te vinden om te bewegen en misschien heb je ruimte in huis om zelf wat items neer te zetten? 
  5. Kijk eens goed naar je telefoonabonnement. Betaal je heel veel extra voor internet of belkosten omdat je steeds over je bundel gaat? 

Bezuinigen tips onderweg

De benzineprijzen zijn weer ietsjes lager geworden, maar er zijn nog veel meer tips om te bezuinigen voor onderweg. Want met je kinderen wil je ook dagjes weg kunnen, want je gunt ze immers alles toch wat jij ook hebt gehad als kind. 

  1. Pak de fiets, dit is veel goedkoper dan de auto of het openbaar vervoer. Zeker het rijden van kleine stukjes kost veel benzine. Als je veel fietst kun je misschien direct je sportschool abonnement opzeggen.
  2. Neem naar je werk een thermosfles met thee mee, i.p.v. koffie of thee onderweg kopen. 
  3. Als je je auto altijd wast in de wasstraat: overweeg eens om deze gewoon zelf te wassen, of ga net wat minder vaak. Of misschien kun je je kinderen wel regelen, die voor een paar euro je auto willen wassen 😉
  4. Broodjes smeren als je naar een pretpark /dierentuin gaat, zodat je daar geen duur eten hoeft te kopen
  5. Tank niet langs de snelweg. In een dorp is het vaak goedkoper. Vergelijk de tankstations in je buurt, en bekijk of er ook dagen zijn dat je extra korting krijgt. 
  6. Ga niet speciaal omrijden om te tanken, maar probeer dit te plannen op dagen dat het toch al op de route ligt. Dit kan zo een paar euro aan benzine schelen. 
  7. Als je geen kinderen hebt, of wellicht jonge kinderen, boek dan alleen je vakanties buiten de schoolvakanties. Maak hier dan ook nog eens gebruik van vroegboekkorting of wacht juist tot je via speciale actiesites een mooie aanbieding voorbij ziet komen. 
  8. Als je op vakantie gaat, denk dan eens aan huizenruil. Zo heb je geen verblijfskosten én kom je op hele originele bestemmingen. 
  9. Maak gebruik van sites waar je deals kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan sites als SocialDeal of actie van de dag. Dit scheelt vaak de helft op leuke dagjes uit of een avondje in een restaurant.

Bezuinigen op boodschappen eten en drinken

Man wat zijn boodschappen duur geworden! Die paar centen lijken misschien niet veel op 1 product, maar op een winkelwagen vol met een groot gezin gaat het toch om dikke euro’s! Als bloggers met gezinnen hebben we hier allemaal last van en onze tips om te bezuinigen waren dan ook zo veel dat ik er twee kopjes van heb moeten maken. 

  1. Neem voldoende cash-geld en pinpas mee. Is iets €15,97 dan betaal je cash 2 cent minder. Is iets €15,93 dan pin je goedkoper 2 cent. Het lijkt niet veel, maar over een heel jaar kan dat best oplopen. 
  2. Met het seizoen mee-eten, maak het normaal om te eten wat het seizoen biedt. Duurzaam en goedkoper! En ook nog eens lekkerder. Daarbij geloof ik ook echt dat de seizoens-groente en fruit de vitamines bevatten die je dan nodig hebt.
  3. Kook voor meerdere dagen. Maak een grote pan. Eet je niet graag twee dagen hetzelfde? Maak het dan de tweede dag anders. Of sla een dag over. Dat kan prima. Of vries in! Maak bijvoorbeeld macaroni op dag 1. En de tweede of derde dag maak je er een macaronischotel van met kaas uit de oven. Vaak is het de tweede keer ook veel lekker i.v.m. kruiden die intrekken.
  4. Plan een dag in om restjes op te maken. Groente kan je bijvoorbeeld prima verwerken in een simpele tomatensaus, in een omelet of op een pizzabodem!
  5. Leer jezelf aan om meer water te drinken of om ijsthee te maken van theezakjes ipv flessen limonade
  6. Maak een menu voor de hele week. Dit is vaak goedkoper dan elke dag naar de supermarkt, omdat je zo ook een hoop impulsaankopen voorkomt.
  7. Probeer eens 1 of 2 dagen per week zonder vlees te eten. Vlees is in verhouding een van de duurste items van je boodschappenlijstje. En een vegetarische pasta is een handige en makkelijke manier om zonder vlees te eten. Denk in alternatieven zoals Tempeh, paddenstoelen, jackfruit en tahoe. Op deze website staan al wat lekkere gerechten.
  8. Weeg van tevoren af hoeveel eten je nodig hebt. Bij pasta of rijst kook je al vaak te veel. Op de verpakking staat hoeveel gram je per persoon moet aanhouden. Weeg dit van tevoren even af en je zult geen eten weg moeten gooien.
  9. Geen kookpuf en wil je bestellen? Bestel dan iets extra’s zodat je er twee dagen van zou kunnen eten of bestel juist minder en vul aan met een simpele en goedkope salade. Haal bijvoorbeeld patat en maak er zelf een salade bij. Betaalbaar en gezond. Of bestel een extra pizza of eet minder en eet het de dag erna nog eens met een lekkere salade. Of bestel je Indiaas, Mexicaans of Chinees? Maak de volgende dag zelf rijst of Noodles erbij en voila. 
  10. Is een moestuin niets voor jou? Je kunt wel eenvoudig kruiden in je tuin plaatsen. Munt is bijvoorbeeld een plant die geen onderhoud vraagt. En als je verse munt in de supermarkt moet kopen, betaal je vaak een fortuin. Terwijl dit een plant is die flink woekert, dus van één muntplantje kun je heel veel koppen thee zetten.
  11. Kruiden plantjes zijn sowieso goede tips om te bezuinigen. Het is altijd voordeliger en je doet er langer mee mits je het goed verzorgd. Koop desnoods een leuke kruidenbak voor binnen waar je verse aarde in doet en je kruidenplantjes in plant. 
  12. Snij je de kont van je lenteui, prei, kropsla, little gem of bosui etcetera? Zet het in een klein laagje water wat je soms ververst en er groeit een nieuwe terug!
  13. Ga je regelmatig frietjes halen? Wen jezelf dan aan om voortaan zelf de frietjes te bakken. Als je vaak friet haalt, scheelt dit echt behoorlijk wat geld!
  14. Maak gebruik van de app ‘too good to go’. Zo kun je boodschappenpakketten bemachtigen voor ⅓ van de oorspronkelijke waarde én kook je heel verrassend (en het is ook nog eens goed voor het milieu. En heel veel producten die daarin zitten, die je niet meteen gebruikt kun je vaak wel invriezen, zoals bijvoorbeeld broden van de bakker, vleeswaren etc. Je kunt vaak meer invriezen dan je denkt!
  15. Bewaar al je restjes groente die je wegsnijdt. Kan je prima groentebouillon mee maken. Ook uienschillen. Die kleuren je soep!

Bezuinigen tips op boodschappen overig

Zoals gezegd gaan we nog even door met de tips om te bezuinigen op boodschappen. Ik heb er nog 15 voor je namens het blogteam van MamaScrapelle! 

  1. Maak schoon met schoonmaakazijn. Dit is heel goedkoop en maakt net zo goed schoon als de dure middelen die in de supermarkt te vinden zijn.
  2. Neem eens een kijkje in de opruimingsbakken bij de supermarkt. Bij de Lidl is er vaak een bak met artikelen voor €0,25, maar ook in veel supermarkten zijn er producten die tot die dag houdbaar zijn met 35% of 50% korting. En vleeswaren en vlees kun je gewoon invriezen. 
  3. Neem eens een kijkje bij de app ‘Scoupy’. Hier kun je vaak ook producten met kortingen en soms zelfs gratis aanschaffen. Je schiet het geld voor en krijgt het na het indienen van je kassabon weer terug. Via de Tikkie app zijn er soms ook van dit soort deals voor gratis producten. 
  4. Sla je slag op de momenten dat er aanbiedingen in de supermarkt zijn. Sommige producten hoef je nooit voor de normale prijs te kopen. Shampoo, deodorant, toiletpapier en lang houdbare voedingsmiddelen kun je vaak met 50% korting aanschaffen, maar je moet dan wel een voorraad aanleggen. Denk ook aan dure vitaminepillen voor je kinderen en jezelf. Die zijn regelmatig 1 + 1 gratis en dat scheelt je zo 10 euro. 
  5. Kijk bij het doen van de boodschappen kritisch naar de artikelen, en vergelijk de kiloprijs of literprijs. En soms zijn producten van A-merken die dan in de aanbieding zijn, goedkoper dan huismerkproducten. Dit is dus zeker iets om in de gaten te houden als tip om te bezuinigen. 
  6. Ben kritisch op je aankopen. Vaak duik je even de Action in, en kom je met veel meer spullen naar buiten dan je eigenlijk van plan was. Vraag je bij alles af: heb ik dit wel echt nodig, ga ik dit echt gebruiken? Misschien dan even een stukje verder lopen, en je diezelfde vraag aan het einde van de winkel nog een keer stellen. 
  7. Bestel je dingen online? Check dan altijd of er kortingscodes te vinden zijn. Typ dan als zoekopdracht de naam van de winkel + kortingscode in. Vaak kom je zo wel een kortingscode tegen.
  8. Neem de kinderen niet mee als je boodschappen gaat doen. Dan ben je minder gericht bezig met de boodschappen en doe je ook meer impulsaankopen. 
  9. Betaal vaker met cash geld. Dit klinkt misschien gek, maar door het geld echt in je handen te hebben, ben je je veel meer bewust van hoeveel je eigenlijk uitgeeft. Door even met je pas of telefoon langs het pinapparaat te zwaaien, voel je dat net wat minder hard aankomen. 
  10. Maak de dingen echt op. Schraap je potten pasta goed uit, knijp de tube tandpasta goed leeg, doe een scheutje water in de fles shampoo of conditioner en schudt deze even goed. Snijdt je tube mayonaise open en lepel het laatste beetje eruit. En je bak en braad fles even onder de warme kraan houden haalt alles naar de bodem van de fles. Dit lijken hele kleine beetjes, maar als je alles bij elkaar optelt, helpt dit echt als tips om te bezuinigen. 
  11. Ga geen boodschappen doen als je honger hebt. Je bent dan veel te gevoelig voor impuls aankopen. Maak ook een lijstje zodat je niet teveel meeneemt.
  12. Check de onderste schappen! Hier ligt vaak huismerk wat net zo goed is en veel voordeliger. Echt een nuttige tip om te bezuinigen.
  13. Neem geen vrije dagen van je werk. Dit klinkt natuurlijk een beetje gek, en is misschien ook een beetje sarcastisch. Maar op de dagen dat je vrij hebt, ga je vaak juist ook extra geld uitgeven. 
  14. Eten over? Maak er kliekjes van in de vriezer. Op avonden dat je geen puf hebt om te koken ontdooi je de kliekjes! 
  15. Investeer in een energiezuinige vriezer met veel lades zodat je aanbiedingen kunt invriezen. Pizza’s, patat en snacks, brood, diepvriesgroente en kliekjes. 
  16. Schrijf je in voor nieuwsbrieven van je favoriete webshops of winkels. Zo blijf je op de hoogte van alle kortingen en speciale acties. 
  17. Heb je een grote aanschaf van elektronica nodig? Wellicht is het dan handig om nog even te wachten tot Black Friday, dan gaan veel elektronicazaken echt stunten met de prijzen. 
  18. Ben je al een tijdje naar iets op zoek, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Kijk dan eens op sites zoals Marktplaats, maar dan vlak na de feestdagen. Sommige mensen hebben misschien wel net dat cadeau (boek, parfum) gekregen, wat ze helemaal niet willen, en dus proberen te verkopen via Marktplaats. 

Bezuinigen tips met waterkosten

Ohw en dan die energierekeningen.. brr sommige mensen betalen al het dubbele dan vorig jaar, als het niet meer is ondertussen. Ook hier hebben we zoveel goede tips om te bezuinigen voor jullie dat ik onderscheid maak tussen water, gas en elektra. Let wel dat sommige mensen op elektra koken en sommige mensen op gas. 

  1. Koop een diep bad in plaats van douchen. Dit badje kan je overal plaatsen. Vang al het water op. Kinderen kunnen prima samen badderen en de boiler blijft niet aan en geen waterverspilling. geschikt ook voor 1 volwassene!
  2. Als je wel een sportschool abonnement hebt: ga daar douchen. Dan hoef je thuis niet te douchen. Hiermee kun je best veel besparen! 
  3. Plaats een regenton in de tuin. Hiermee bespaar je veel water.
  4. Regent het? Zet je plantjes buiten. Regen is heel goed en gratis voor je plantjes. Stortregent het? Dan natuurlijk even niet. 
  5. Geef de planten water met gebruikt water. Bijvoorbeeld van een regenton, maar ook als je een kan water op tafel hebt gehad, en niet al het water wordt opgedronken. 
  6. Als je de was doet, zorg dan dat je wast met een volle trommel.
  7. Draai minder vaak een was. Sommige kledingstukken kun je vaak wel langer dan één dag aan, en hoeven niet meteen in de was. Even luchten is ook optie, dit is vaak al voldoende (link efficient wassen). 
  8. Sommige wasmachines en vaatwassers hebben een optie tot half programma. Dit bespaart veel water! Zo kan je kleinere wasjes doen die weer makkelijker kunnen drogen aan een rekje of bij de verwarming zodat je geen droger hoeft te gebruiken

Bezuinigen tips op elektra

Vooral die elektra rekening kan met onderstaande tips om te bezuinigen een heel stuk omlaag worden gebracht. Ik hoop dat we je goed kunnen inspireren! 

  1. Laat niet al je apparaten op het stroom staan. Laad pas op als het echt leeg is. Ook kan het helpen om stekkers uit het stopcontact te halen. 
  2. Neem elk jaar je energiecontracten onder de loep. Vergelijk dit met andere aanbieders. Neem zelf even contact op met je huidige energie aanbieder, en vraag of ze je een scherper aanbod kunnen doen. Hier gaan ze eigenlijk altijd in mee!
  3. Loop de lampen in je huis eens na: zijn dit LED-lampen, of zijn deze te vervangen? In het begin even een aanschaf, maar dit gaat zich wel terugverdienen. 
  4. Misschien overbodig: maar probeer er echt op te letten de lampen tussendoor uit te doen. Stiekem heb je toch nog vaak de lamp boven de afzuigkap aan, of bijvoorbeeld de lamp in de hal of overloop.
  5. Heb je de keus om thuis te werken of op kantoor? Op kantoor is er veel ‘gratis’, zoals de stroom, verwarming én de koffie. Als je op de fiets gaat, ben je ook geen geld kwijt aan benzine.
  6. Probeer af en toe eens wat kouder te wassen. Dus i.p.v. op 40 graden of 30 graden wassen. Let op: was wel af en toe een keer op een hete temperatuur, zo voorkom je dat je wasmachine stuk gaat of gaat stinken. 
  7. Gebruik minder vaak de droger, en hang je was gewoon op. 
  8. Een volle vriezer of koelkast is energiezuiniger dan een lege koelkast. Je kunt deze dus volproppen met maaltijden en eten dat je in de aanbieding hebt gekocht, maar als je dat niet hebt, kun je de lege ruimte ook opvullen door stukken piepschuim of volle flessen met water. 
  9. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een vriezer met veel ijs aan de binnenkant, verbruikt meer energie. En dit is meteen ook een mooie aanleiding om je vriezer weer eens ‘leeg te eten’. Scheelt weer in het boodschappenbudget voor die week. 
  10. Maak je huis gezellig met kaarsjes. Zo hoef je wat minder lampen aan te doen, en het is nog gezellig en warm ook! Een knusse tip om te bezuinigen dus. 
  11. Doe items alvast in de oven als deze aan het voorverwarmen is. Let wel op dat ze wat eerder donker kunnen kleuren. 
  12. Neem Toon of download een app waarmee je je energieverbruik kunt inzien. Zo weet je je kosten en weet je ook welke apparaten er vreters zijn!
  13. Maak een afwassopje met gekookt water uit de waterkoker. Zet meteen een kopje thee ervan en je hebt een heerlijk heet sopje om af te wassen. De waterkoker is bij mij zuiniger dan heet water door de boiler. Daarbij gaat er geen koud water verloren door de afvoer wat je laat lopen omdat het nog niet warm is. (Vang dit water op!)

Bezuinigen tips op gas

Misschien maak je gebruik van een warmtepomp, kook je elektrisch en heb je zonnepanelen. Alle nieuwbouwwoningen hebben vaak al geen gas meer en vanaf 2050 moeten alle woningen van het gas af zijn. Maar ja dat kan de overheid wel zo stellig willen, toch zijn er nog genoeg mensen die afhankelijk zijn van gas. Ook voor jullie hebben we natuurlijk tips om te bezuinigen. 

  1. Kook je groente of pasta direct al mee. Doe in de pan en breng het aan de kook. Dan kan je vaak 2 of 3 minuten korter koken. 
  2. Zet bij het koken echt de deksels op de pan. Ik moet toegeven dat ik dit zelf stiekem niet doe, maar dit is wel een goede bespaartip. Zet als het kookpunt is bereikt wel het vuur iets lager ivm overlopen
  3. Zet de verwarming een uur voordat je naar bed gaat al een stuk omlaag, dan heb je het het laatste uur niet koud (zo hard koelt het niet af), maar dit scheelt wel veel energie.
  4. Maak gebruik van een fijn bank-dekentje of een bank-trui. Dit is echt heerlijk warm en zo hoef je de verwarming niet hoger te zetten. 
  5. Neem een kruik in bed als je een koukleum bent. Je hebt kruiken die met gekookt water werken of hittepits die in de magnetron opwarmen.
  6. Draag pantoffels in huis.
  7. Kom in beweging! Als je het koud hebt, ga dan een rondje wandelen of doe een klusje in huis. Meestal is de ergste kou dan opgelost.
  8. Spreek vaker af en ga bij vrienden of familie op bezoek. Naast dat het gezellig is, hoef je maar één huis te verwarmen en voor meer personen is vaak ook goedkoper. Als je om de beurt bij elkaar op bezoek gaat, is dit heel gezellig én je kunt er veel mee besparen. 
  9. Probeer er echt op te letten om de deuren tussendeur te sluiten. Zo verwarm je alleen de ruimte waar je bent, en niet het hele huis. De warmte hoeft niet weg naar de hal of een kantoortje als daar niemand zit. 
  10. Laat een deurdranger plaatsen op de deur naar de gang. Dat scheelt veel waarschuwen Doe de deur dicht..
  11. Vraag jezelf af of je de verwarming in de slaapkamers aan moet hebben.
  12. Ga wat vroeger naar bed! Zo heb je geen tv of laptop aan, geen lampen en verwarming. En je bent minder snel geneigd om nog iets lekkers te pakken. Op veel fronten dus een bespaartip.
  13. Een tip van mijn dochter: ga niet alleen korter, maar ook een paar graden kouder douchen. Dubbele besparing. 
  14. Neem de inrichting van je huis onder de loep. Staat je bank voor de verwarming? Dan is dit geen handige plek, de warmte kan zo niet goed de ruimte in. 
  15. Toch die radiatorfolie gaan plakken.
  16. Tochtstrips en tochtstoppers werken echt.
  17. Kijk op de website van de gemeente waar je woont of je in aanmerking komt voor energie-subsidie.

Besparen op verzekeringen

  1. Vergelijk ook elk jaar weer goed je zorgverzekering. Dit kan veel geld schelen!
  2. Heb je nog verzekeringen lopen die je eigenlijk niet nodig hebt? Kijk dat eens goed na. Denk bijvoorbeeld aan een autoverzekering, telefoonverzekering, of verzekering voor een camera of fiets.
Energierekeningen, boodschappen, abonnementen. Een lijst met meer dan 100 tips om te bezuinigen op je uitgaves voor iedereen!

Lees ook deze blogs met tips van het blogteam

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.