Zwemmen met dreumes, baby en peuter zwemmen. Een blog met tips!

Ja eerlijk waar. Regelmatig hoor ik als ik ga zwemmen met dochterlief in de kleedkamer andere moeders oververhit klagen. “pff wat een gedoe zeg.” Ik kijk ze dan lachend aan en zeg vrolijk: “vind je?” Ik vind het namelijk helemaal niet zo’n gedoe om te gaan zwemmen met dreumes, baby of peuter zwemmen. Ik geniet van elke minuut dat dochterlief geniet van het zwemmen. Alleen het naar huis gaan daar heb ik wat moeite mee om haar mee te krijgen. Want het liefst zit ze de hele dag in het zwembad geloof ik.

Sommige mensen vinden zwemmen met een dreumes, baby of peuter een heel gedoe. Met deze tips kun je veilig genieten van het wateravontuur.

Watervreesvrij – zwemmen met peuter

Zelf vind ik het altijd heerlijk om met dochterlief te zwemmen. Ze is een echte waterrat en in de periode dat ik 5 dagen werkte kon ik alleen af en toe in het weekend met haar zwemmen. Ook als we in de tuin een zwembadje* neerzetten speelt ze daar het liefst de hele dag in!

Sinds ik op donderdag een vrije dag heb probeer ik af en toe het zwembad met haar op te zoeken. Watervreesvrij vind ik namelijk erg belangrijk. Mondje dicht houden als je onder water gaat. Proberen met je voeten de bodem te raken zodat je kan staan. Van de kant durven springen. Watertrappelen/begin van zwemmen. Het hoort in mijn ogen allemaal bij de opvoeding. Je ontkomt als ouders niet aan zwemmen met dreumes, baby en peuter.

Meer weten over verschillende soorten zwemlessen

Ouder en kind zwemmen

Nu is er in de ochtenduren bij het zwembad bij ons om de hoek elke doordeweekse dag en de zondag ouder en kind zwemmen. Het kleine bad is dan speciaal voor de kleine kinderen ingericht waardoor het zwemmen met dreumes, baby en peuter zwemmen een feestje is. Overal slingert er speelgoed zo zijn er heel veel emmertjes, schepjes, gietertjes. Maar ook soms grote badeenden en schildpadden om mee te zwemmen.

Nu in de vakantie waren er ook grotere kinderen en waren er voor hun duikspeelgoedjes met lood erin om op te duiken/rapen van de bodem. Je kunt 2 uur hier gebruik van maken en een half uurtje daarvan komt er een badmeester/juf een zwemles geven waar je vrijwillig aan mee kunt doen. Heel leuk om in groepsverband samen liedjes te zingen en te spetteren in het water. Op het einde kunnen de kinderen mee op een groot vlot om door het zwembad heen getrokken te worden.

Plezier bij zwemmen met dreumes, baby en peuter zwemmen

Dochterlief heeft nooit zo’n zin om mee te doen keurig in een kringetje. Ook al is ze dol op muziek en kent ze al heel wat zwembadliedjes uit haar hoofd. Gewoon lekker haar eigen gang gaan. Lopen in het water, zwemmen terwijl ik haar buik ondersteun en springen in het water is ook erg leuk! Dit keer durfde ze zowaar van de kleine glijbaan die in het water staat. De grotere glijbaan die in het wat diepere gedeelte komt durft ze niet zo goed omdat ze kopje onder ging.

Ach het maakt mij allemaal niet uit. Als ze maar plezier heeft! Ze leren zwemmen, stap voor stap. Op een spelende manier met water omgaan, meer plezier kan een kind niet hebben. Op het einde van de les van deze ochtend mochten ze een duplo blokje pakken en dan over het vlot op water lopen, in het water springen, naar de overkant zwemmen/lopen, bouwen en weer terug lopen/zwemmen. Ze is wel 5 keer opnieuw gegaan en de 4de en 5de keer gingen er zelfs 2 en 3 duploblokjes mee. Een lol dat ze had!

Met je baby naar het strand in stijl met een wasbare zwemluier en grote swaddle hydrofiele handdoek

Handige tips zwemmen met dreumes, baby en peuter zwemmen

Voor de moeders die het zo’n gedoe vinden om met je kleine kind te gaan zwemmen met dreumes, baby en peuter zwemmen hier wat handige tips.

Voorbereiding voor het zwemmen met dreumes, baby en peuter zwemmen:

  • Zorg voor makkelijk zittende kleding. Het is altijd warm in de kleedkamer en strakke kleding krijg je dan niet makkelijk aan
  • Doe thuis alvast je bikini of badpak aan. Dat scheelt tijd in de kleedkamer met je ongeduldige dreumes en/of peuter. Vergeet niet je ondergoed in te pakken en mee te nemen!
  • Neem 3 grote handdoeken en 2 hydrofiele luiers mee. Een grote handdoek om snel om je heen te slaan zodat je kindje niet nat wordt. Een handdoek om je (lange) haren mee in te wikkelen zodat die alvast kunnen drogen. Een hydrofiel om op te liggen en de ander om goed af te drogen. Laatste handdoek om jezelf goed mee af te drogen.
  • Zorg er altijd voor dat je kind het comfortabelste is. Dus kleed voor het zwemmen met dreumes, baby en peuter zwemmen, eerst jezelf uit en daarna pas je kind en na het zwemmen andersom.
  • Neem een eierkoek, krentenbol, boterham of andere energievolle snack mee die je kind alvast kan eten terwijl jij jezelf afdroogt en aankleedt.
  • Neem een gewone luier en billendoekjes mee voor het geval ze onderweg naar het zwembad de luier al vol hebben gemaakt. De beste luier vind je hier.
  • Zorg voor een extra baby zwemluier* voor het geval ze er in poepen.
  • Haal thuis je make up al goed af. Vanmorgen zag ik ook weer 2 moeders met koala ogen. Mij maakt het niet uit, maar je kind kijkt zo raar naar je.
  • Lang haar in een hoge knot. Zelf heb ik heel lang haar en maakt het me niet uit dat het nat wordt, wil je dat niet doe het dan in een hoge knot.
  • draag slippers/ sandalen zolang het kan. Zo veel gemakkelijker om snel aan te doen en naar huis te gaan. Vanmorgen zag ik iemand met lange laarzen en door de klamme huid kreeg ze ze amper dicht. Gewoon lekker open en luchtig zolang het weer het toelaat en anders makkelijke gympen.

Veiligheid en comfortabele tips voor het zwemmen met dreumes, baby en peuter zwemmen

Sommige mensen vinden zwemmen met een dreumes, baby of peuter een heel gedoe. Met deze tips kun je veilig genieten van het wateravontuur.
  • Geef je, rengrage peuter, zwemsokken aan!
  • Doe je niet zindelijke baby en peuter een zwemluier om. Het houdt niet de urine tegen, maar wel de ontlasting als ze dit doen in het zwembad. Niks zo vervelend als dat je je kind apart moet zetten en met een netje aan de gang moet om de ontlasting op te ruimen en een zwembroek/badpak te hebben die smerig is. Je kan gelijk naar huis. Zorg ook voor een extra zwemluier zodat je eventueel tussendoor kunt verschonen. Ik gooi de zwemluier altijd weg na gebruik, maar ik ken ook ouders die de zwemluier mee naar huis nemen en daar laten drogen voor de volgende keer. En er zijn natuurlijk wasbare zwemluiers*. Beter voor het milieu ook!
  • Zorg voor goed zittende zwembandjes*. Die komen er in verschillende maten dus let daarop! Hoe jonger ze hier mee om leren gaan hoe makkelijker het straks gaat als ze de peuterpubertijd in komen en niet willen. Onze dochter zei vanmorgen: “Zwemvesten aan dan zijn we veilig” Dora zegt dat altijd mama!
  • Zorg voor een ergonomische draagdoek die nat mag worden in het zwembad!
  • Drink thuis niet teveel. Van teveel drinken moet je plassen en dan moet je baby/peuter mee. Een peuter kan makkelijk met je mee in het wc hokje maar met je baby wordt dat een heel gedoe. Zorg dus voor een lege blaas!

Na het zwemmen met dreumes, baby of peuter

  • Zorg er altijd voor dat je kind het comfortabelste is. Na het zwemmen droog je eerst je kind af en kleed je hem/haar weer rustig aan.
  • Je kind heeft megahonger, topsport dat zwemmen voor je dreumes, baby of peuter. Veel kinderen zullen na 1,5 a 2 uur zwemmen doodop zijn en hebben niet meer de energie om thuis nog rustig te lunchen. Dochterlief viel als baby en dreumes in de kinderwagen naar huis al in slaap! Dus geef snel die energievolle snack die je had meegebracht. Dan kun je nu mooi jezelf aan kleden!
  • Plan die dag geen andere vermoeiende dingen. Je baby en/of peuter zullen misschien nog moe zijn van al deze indrukken. Zeker de eerste keren dat je bent wezen zwemmen.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips als je gaat zwemmen met dreumes, baby of peuter. Heb jij er ook nog een dan hoor ik het graag!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.