Pompoensoep op grootmoeders wijze – een lekker gerecht in de herfst

Mijn moeder komt uit een groot gezin met 6 kinderen en wij zijn een hechte familie. Eigenlijk vieren wij allemaal onze verjaardag wel en proberen wij er ook altijd bij elke verjaardag bij te zijn. Natuurlijk kan dit niet altijd, maar de wil is er. Dochterlief is dan wel als eerste de nieuwe generatie, maar ook haar verjaardag wordt druk bezocht door de familie en zij vindt het op haar beurt supergezellig om naar al die verjaardagen toe te gaan. Spelen met mijn kleine grote neven en nichten. Iets wat het altijd goed doet op deze grote verjaardagen is zelfgemaakte soep. Zo kwam ik op het idee voor pompoensoep op grootmoeders wijze.

Een lekker recept voor de herfstdagen met pompoensoep op grootmoeders wijze. Handig mee te nemen in thermosbeker. Halloween
Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Pompoensoep op grootmoeders wijze

Hier is een recept voor pompoensoep op grootmoeders wijze:

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote pompoen (ongeveer 1,5 kg), geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 wortelen, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • Een snufje cayennepeper (optioneel, voor wat pit)
  • 200 ml room (optioneel, voor een romigere soep)
  • Verse peterselie of bieslook voor garnering

Instructies pompoensoep op grootmoeders wijze:

  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de uien, knoflook, wortelen en bleekselderij toe. Bak ze ongeveer 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden en de uien glazig zijn.
  2. Voeg de pompoenblokjes en aardappel toe aan de pan. Bak ze nog eens 5 minuten mee.
  3. Voeg de gemalen komijn, kaneel, nootmuskaat en cayennepeper toe aan de groenten. Roer goed door en bak nog eens 1-2 minuten om de kruiden te activeren.
  4. Giet de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat de soep ongeveer 20-25 minuten sudderen, of tot de pompoen en aardappel volledig gaar zijn.
  5. Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Als je geen staafmixer hebt, kun je de soep in porties in een blender pureren.
  6. Zet de pan terug op laag vuur, voeg de room toe (indien gewenst) en roer goed door. Laat de soep nog eens 5 minuten opwarmen, maar breng hem niet aan de kook.
  7. Proef de soep en breng op smaak met zout en peper. Pas de kruiden aan naar jouw voorkeur.
  8. Serveer de pompoensoep in kommen, garneer met verse peterselie of bieslook en eventueel een scheutje room. Geniet van deze heerlijke, hartverwarmende pompoensoep op grootmoeders wijze!

Kun je een Halloween pompoen eten?

Ja, je kunt de pompoen die je uitholt voor Halloween decoratie ook eten! De meeste pompoenen die voor Halloween worden gebruikt, zijn eetbaar, maar ze zijn meestal minder zoet en minder geschikt voor culinaire doeleinden dan de variëteiten die specifiek worden gekweekt voor consumptie, zoals de suiker- of bakpompoenen.

Hier zijn enkele tips voor het bereiden van een Halloween-pompoen voor consumptie:

  1. Kies een geschikte pompoen: Probeer een pompoen te selecteren die stevig en onbeschadigd is. Hoewel Halloween-pompoenen over het algemeen eetbaar zijn, wil je er nog steeds een kiezen die in goede staat verkeert.
  2. Was de pompoen grondig: Voordat je begint met snijden en uithollen, was je de pompoen grondig om eventuele vuil en bacteriën te verwijderen.
  3. Bewaar het vruchtvlees: Het vruchtvlees van de Halloween-pompoen kan worden gebruikt in verschillende recepten, zoals pompoensoep, pompoentaart of geroosterde pompoen. Schraap de zaden en draden uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Proef en pas aan: Houd er rekening mee dat het vruchtvlees van Halloween-pompoenen vaak minder zoet en minder smaakvol is dan specifieke bakpompoenen. Je kunt het vruchtvlees echter nog steeds gebruiken in recepten en, indien nodig, de smaak aanpassen met kruiden en specerijen.
  5. Vermijd beschilderde pompoenen: Als je van plan bent om de pompoen te eten, vermijd dan pompoenen die zijn beschilderd of versierd met niet-eetbare materialen, omdat deze schadelijk kunnen zijn als ze worden geconsumeerd.

Dus ja, je kunt een Halloween-pompoen eten, maar houd er rekening mee dat de smaak misschien niet zo zoet of lekker is als die van pompoenen die speciaal zijn gekweekt voor consumptie. Je kunt er echter nog steeds heerlijke gerechten mee bereiden.

Pompoensoep

Speciaal voor de herfst een kidsproof recept voor pompoensoep! Deze is wat simpeler dan de pompoensoep op grootmoeders wijze. Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:

Ingrediënten verse soep met pompoen
  • 1 pompoen. De Halloween pompoenen zijn dus ook eetbaar, maar je kunt natuurlijk ook een biologische pompoen of welke je maar wilt eten.
  • 1 ui
  • 2 groentebouillonblokjes
  • zure room
  • 2 cm verse gember
  • 2 el arachideolie
  • mangochutney
  • gebakken uitjes

Verse koriander fijngesneden is optioneel als je ervan houdt.

Op de foto zie je ook een curry staan. Mocht je de soep wat pittiger willen hebben gebruik dan naar smaak curry.

Voor de personen die echt vlees willen hebben maak je wat uitgebakken spekjes erbij.

Bereidingswijze: pompoensoep kindvriendelijk

Was de pompoen goed en snijd in parten. Verwijder de zaden en draden aan de binnenkant. De zaden kun je eventeel goed wassen en laten drogen en later roosteren. Dat is erg lekker. Maak blokjes van zo’n 2 cm.

Een lekker recept voor de herfstdagen met pompoensoep op grootmoeders wijze. Handig mee te nemen in thermosbeker. Halloween

Snipper de ui en schil en rasp de gember.

Neem een grote soeppan en verhit de olie en fruit de ui, gember en pompoen voor zo’n 4 minuten op een gemiddeld vuur.

Een lekker recept voor de herfstdagen met pompoensoep op grootmoeders wijze. Handig mee te nemen in thermosbeker. Halloween

Voeg 1,5 liter water toe aan de pompoensoep en de twee bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat dit 20 minuten koken. Af en toe roeren.

uitgepakken spekjes

Zet ondertussen als je dit wilt een pannetje met spekjes op en laat deze lekker uitbakken.

Een lekker recept voor de herfstdagen met pompoensoep op grootmoeders wijze. Handig mee te nemen in thermosbeker. Halloween

Als de pompoen goed zacht is geworden neem je de pan van het vuur en met de staafmixer pureer je de soep. Breng op smaak met wat peper en zout.

lekkers voor in de soep

Laat iedereen voor zich bepalen of ze zure room, mangochutney, gebakken uitjes, koriander en spekjes bij de pompoensoep doen.

De kinderen zullen de mangochutney en zure room in elk geval lekker vinden in de pompoensoep!

Zelf koos ik voor 1 el zure room, 1 el mangochutney, handje gebakken uitjes en wat uitgebakken spekjes. De koriander vond ik wat te overheersend dus die voegde ik aan mijn tweede kom niet toe.

Eetsmakelijk!

Een lekker recept voor de herfstdagen met pompoensoep op grootmoeders wijze. Handig mee te nemen in thermosbeker. Halloween

Kitchenhugs

Christi heeft in 2011 KitchenHugs opgericht omdat ze veel duurzame producten tegenkwam die nog niet of weinig in Nederland verkrijgbaar waren. Zodoende besloot ze haar eigen webwinkel te starten.

KitchenHugs draagt de natuur en haar klanten een warm hart toe. Keuzes voor producten komen vooral voort uit de wens om:

  • Ons milieu zo min mogelijk te belasten;
  • De makers van onze producten een eerlijk loon te gunnen;
  • Onze klanten producten aan te bieden die veilig zijn en bijdragen aan een gezonde leefstijl.
kids conserve thermosbeker voor kinderen

Thermosbeker soep voor kinderen

Zodoende kreeg ik een grote thermosbeker. Niet een beker om uit te drinken, maar om je warme of koude eten/drinken in te bewaren. De container is gemaakt van een dubbele laag RVS met een lekvrije schroefdop. Ja echt lekvrij want ik heb het uitvoerig getest met kokend heet water en alle kanten op geschud maar nog geen druppel kwam er uitzetten! Verder zijn deksel en bodem van kunststof gemaakt en is hij vrij van BPA, ftalaten, PVC en lood. De inhoud is 355 ml dus er kan een flinke hoeveelheid van je pompoensoep op grootmoeders wijze in.

Natuurlijk wilde ik ook testen hoe lang de inhoudt nou goed warm blijft. Na 4 uur was de pompensoep nog goed heet, 6 uur later nog erg warm en 8 uur later was het gewoon warm.

Thermosbeker soep

Maar de beker kan gebruikt worden om eten, zoals salades koel te houden. Ideaal met warm weer en als je wilt gaan picknicken.

Wil je een warme maaltijd gebruiken doe er van te voren dan even kokend water in zodat het element al warm is, en voor koelen zet je de container gewoon even in de vriezer van te voren.

Heb je net je warme moedermelk afgekolft, heb je thuis lekkere warme soep gemaakt en wil je wat meenemen naar een verjaardag voor je kind, of is je eigenwijze peuter net voor de maaltijd in slaap gevallen en wil je het niet opwarmen in de magnetron maar gewoon warm bewaren? Dan is deze thermosbeker de ideale oplossing voor jou! Voor €19,50 is hij voor jou en hij is er in meerdere kleuren! Ook roze 😉

Wat zou jij in de Kids Konserve meenemen?

Bekijk ook deze blogs voor Halloween:

En nog wat lekkere soepgerechten:

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.